kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SANDIĞA YANSIYAN GÖRÜNTÜ: İkiz Kuleler’e çarpan uçakların acısı ABD halkının içinde öyle yer etti ki, önümüzdeki 4 yıla damgasını vurdu.
ABD filozofa değil generale oy verdi

Amerikan taşralısını ve muhafazakârlarını en iyi bu sözler anlatıyor; Bush da seçimi böyle kazandı.

Bu seçim bir tür ruhani savaş gibi algılanıyor. Kazananların sevinci ağlayarak yaşaması bundan: "İşte ancak şimdi kötü adamlara cevap vermiş olduk."

ŞEYTANI KOVDUK
Cumhuriyetçiler'e göre halk terör şeytanını kendi toprağından uzaklaştırıp Felluce'ye taşıyana oy verdi. Kerry filozoftu diye düşünülüyor, Bush ise general; "Amerikalılar generali seçti."


Kötü adamlara verilen mesaj: 4 yıl daha Bush

ABD'lilerin neden yeniden 'Bush' dediklerinin yanıtı 11 Eylül'de yatıyor. Kerry'yi fazla entelektüel bulan seçmen filozofa değil, generale yöneldi.

Yarı ağlamaklı üslupla söze başladı: "Tanrıya şükürler. Bu son neden önemli biliyor musun? İşte ancak şimdi kötü adamlara cevap vermiş olduk. Kötülere mesajımız 4 yıl daha Bush. Boyun eğmedik. Amerikan imparatorluğunun, daha doğrusu pax-Amerikana'nın çöküşünü engellemenin tek yolu Bush'un kazanmasıydı. Dünya için çok iyi oldu." Dayanamayıp sordum "Mesaj vermek istediğin kötü adamlar kim? Bin Laden mi yoksa Michael Moore ya da Jacques Chirac mı?" "Kötüler iki seviyede. Birincisi Bin Laden, Zarkawi ve İran'daki mollalar. İkincisi de Chirac'lar, Moore ya da Avrupa'daki solcular." Seçim gecesi, Manhattan'da Wall Street Journal gazetesinin üst yöneticilerinden birinin evinde bir partideyim. Papyonlu garsonlar, şampanya, salonun iki ucunda da televizyon ekranları. Buraya gelmeden önce, Demokrat Partili bir kaç arkadaşla buluştum. Keyifliydiler. Ama gece ilerledikçe ibre Bush'- dan yana döndü. Wall Street Journal ekibi ise silme muhafazakar. Gittikçe şenleniyorlar. Biraz ötede Ted Olson var. Ünlü avukat, tartışmalı 2000 yılı seçimlerinde Florida'da Bush'un avukatıydı. Daha sonra karısını 11 Eylül'de Pennsylvania'ya çakılan uçakta kaybetti. Zavallı adam. Fox News'e yapışmış heyecanla eyaletlerden gelen sonuçları takip ediyor.

BU DİYALOG NEDEN ÖNEMLİ?
Lafladığım ise gazetenin başyazarlarından biri. Bu diyalog önemli çünkü Irak'taki batağa ve Bush'a karşı duyulan evrensel nefrete rağmen, Amerikalılar'ın neden yeniden Bush'- a yöneldiğiyle ilgili önemli ipuçları taşıyor. Amerikan taşrası ve muhafazakar kesim, Irak'tan Afganistan'a kadar yeryüzünde "kötülerle iyiler" arasında bir "medeniyet savaşı" yaşandığını, bu savaşı kazanmazsa ABD'nin yokolup gideceğini düşünüyor. Bush'un neden seçildiğini anlamak için, bu duyguyu anlamak, yeniden 11 Eylül'e dönmek gerekiyor. Sokaktaki Amerikalı için, yeryüzü bu ülkeyi yoketmeye andiçmiş kötülerin olduğu "tehlikeli" bir yer. Bu bir varoluş mücadelesi. Bush çok başarılı bir cengaver değil. Ama 11 Eylül'den bu yana Amerika'ya başka saldırı olmadı. Beyaz Saray bunu "Çünkü biz kavgayı bu topraklardan uzaklaştırıp kökenine, Felluce'- ye, Mezar-ı Şerif'e taşıdık. Biz orada savaştığımız için siz güvendesiniz" diye pazarlıyor.

KÖTÜ ADAMLAR DÖVÜLMELİ
Gariptir ki bu seçimde her iki parti de, yarı "dini" bir üslupla kendi adayını "insanlığın geleceği için şart" diye lanse etti. Konuştuğum köşe yazarına göre "Dünya tehlikeli bir yer. Yeryüzünü yaşanabilir kılan tek şey, bizim ara sıra çıkıp kötü adamları dövme kararlılığını göstermemiz. Şimdi bizim korkup kaçmayacağımızı gördüler." Milyonlarca sıradan Amerikalı gibi meseleyi böyle görürseniz, "gri"lere takılmadan "siyah-beyaz" arasında tereddütsüz seçim yapabilen lideri istersiniz. Bu tabloda John Kerry, tüm devlet adamlığı tecrübesine rağmen fazla entelektüel, fazla kararsız gözüktü Amerikalılara. "Varoluş mücadelesi" psikolojisinde, filozofa değil, generale yöneldiler.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 SABAH'tan yıldırım baskı
 Ankara memnun: İlişkiler rayında devam eder
 Erdoğan, analizleri Bağış'tan aldı
 Kahvaltılı seçim partisi
 Benim ilacım burada
 İtalyan patronlara utandıran gözaltı
 Havalimanına tam not verdiler
 Tahliye kararı çıktı
 İkitelli değil Felçtelli
ERDAL ŞAFAK
Dünyaya bedel adam
Fahrenheit 9/11 filmiyle aylar...
ALİ KIRCA
Demokratlar'ın zaferi ya da umudun silkinişi!
Başkanlık...
ÖMER LÜTFİ METE
Lozan-bozanlık ve Lozan-borazanlık
Kelimenin hakiki...
UMUR TALU
Şaibeli demokrasi
Dünyanın en gelişmiş demokrasisi"...
'OHIO'yu beklemedi!
121 milyon Amerikalı'nın oy kullandığı 'Dünyanın Seçimi' George...
'Umut dolu yeni bir döneme başlıyoruz'
ABD Başkanı George W. Bush, başkanlık seçimini kazanmasının...
90 artı 4 oldu
90 artı 4 oldu
Fenerbahçe, iyi oynadığı, iyi mücadele ettiği maçın 76'ncı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu