kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kerry'den kutlama telefonu

Seçimi 3.7 milyon oy farkla kaybeden, Delegeler Kurulu'nda da 286'ya 252 geriye düşen Demokrat başkan adayı John Kerry yenilgiyi kabul ederek George Bush'u telefonla kutladı.

UZATMADI
Kerry, daha sonra düzenlediği basın toplantısında Ohio'da kazanmalarının mümkün olmadığını açıkladı. Kerry, "Bu yolculuktan büyük şeref duydum. Mücadelem sürecek" dedi.


'Ohio'yu beklemedi!

121 milyon Amerikalı'nın oy kullandığı 'Dünyanın Seçimi' George Bush'un zaferiyle sonuçlandı. İkinci kez seçilen Bush 286, Kerry 252 delege çıkardı. Ohio'daki sonuçlar belli olmadan John Kerry yenilgiyi kabul ederek, "Kazanma şansım olsaydı vazgeçmezdim" dedi. Kerry, Bush'u kutladı.

Amerika'nın yeni başkanı belli oldu: George W. Bush... Demokrat rakibi Senatör John Kerry'nin Ohio'daki sonucu beklemeden "yenilgiyi kabul etmesinin" ardından Başkan Bush'a, 2'inci dönem başkanlığın yolu açılmış oldu. ABD seçimlerinde bu kez de Ohio krizi çıktı. Ama bu sorun Kerry'nin çekildiğini açıklamasıyla kısa sürede son buldu. Bush'un ülke genelinde 3 milyon fazla oy almasına rağmen Ohio'yu kazanamaması durumunda başkanlığı kaybetme riski vardı. Ancak bu durum demokrat cephede etik tartışma yaşanmasına neden oldu. "Ohio'da kazanacağıma dair şans olsaydı vazgeçmezdim"diyen Keryy, Demokratlar'ın karargahında yardımcısı John Edwards ile bir araya geldi. EdwardsBaşkan Bush seçimi Beyaz Saray’da ailesiyle birlikte izledi. Seçim öncesinde kendinden emin pozlar veren John Kerry ise yenilgiyi kabul etti.görüşmede Kerry'den böyle bir adım atmamasını istedi, asıl mesleği avukatlık olan Kerry'e "Bütün seçim sonuçlarının kesinleşmesinden önce bu tarz bir hamle yapmak hatalı olur" dedi. Ancak avukatlarıyla görüşen Kerry, Ohio ve Başkanlık yarışında yenilgiyi kabul etme kararı aldı.

BUSH'LA 5 DAKİKA KONUŞTU
Ve KerryTSİ 18.00 sularında Bush'u aradı. Kerry'nin ilk sözü, "Tebrikler, Sayın Başkan" oldu... Bush, bu adımın üzerine Kerry'ye "saygıdeğer, güçlü ve onurlu bir rakip" olduğunu söyledi ve "Çok zorlu bir kanpanya yürüttünüz. Umarım çabalarınızdan gurur duyuyorsunuzdur" dedi. İki rakibin konuşması 5 dakika sürdü. Kerry konuşmasının sonunda ülkedeson zamanlarda yaşanan kutuplaşmalara gönderme yaparak, "Ülke çok fazla bölündü" dedi. Bush da bunun üzerine "Bunun için birşeyler yapmalıyız" diye cevap verdi. Son 60 yıldan bu yana en yüksek katılımın yaşandığı ve 121 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde Bush 28 eyalette galip gelerek 286 delege çıkardı. Kerry ise 19 eyalette seçimi kazanarak 252 eyalet çıkardı.

'MÜCADELEM SÜRECEK'
Başkan Bush'un 4 yıl daha Beyaz Saray'da oturacağı kesinleşirken, Kerry'nin "geri çekilme" adımına da sebep olan Ohio, uzmanlar tarafından "Bu seçimin Florida'sı" olarak nitelendiriliyor. Ohio'da tartışmanın nedeni henüz sayılmamış çok sayıda"koşullu oy" olması... Keryy Türkiye saatiyle 21.00 sıralarında yaptığı açıklamada herkese teşekkür ederek, "Bu yolculuktan şeref duydum. Çok şey ögrendim. Mücadele sürecek" dedi. Ohio'daki duruma da değinen Keryy "Bütün oylar sayılsa da bizim kazanmamız mümkün görülmüyor" diye konuştu. Keryy şunları söyledi: "Amerikan seçimlerinin iyi bir tarafı varsa, o da seçimden sonra kaybeden yoktur. Sabah uyandığımızda hepimiz Amerikalıyızdır. Şimdi Amerika'nın birliğe ihtiyacı var. Kavgamız burada bitmedi. Sizin için savaşmayı sürdüreceğiz. Sizin çabanızla dünyayı değiştireceğiz. Bunun için çabalayacağız'. Kerry konuşmasını bir duayla bitirmek istediğini belirterek, "Tanrı Amerika'yı korusun'' dedi.

DIŞ HABERLER

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Umut dolu yeni bir döneme başlıyoruz'
 Sıra üçüncü Bush'ta mı?
 Vücut dilleri ne dedi?
 Müslümanlar Kerry, Beyazlar Bush dedi
 Yeni Senato'nun tek siyahi üyesi
 Kızılderili kehaneti bitti
 Moore bunalıma girip eve kapandı
 Soros manastıra kapanacak mı?
 Yaser Arafat'ın sağlık durumu yine kötüleşti
 Kök hücreye onay eşcinsel evliliğe hayır
 Katil zanlısı radikal İslamcı
 İngilizler çocuklarını 'az' dövebilecek
 Williams'tan 'Bond'a 'transparan' destek
 Transseksüel 'kadın' golfçü
 'Vaaz' verirken kolundan oluyordu
SOLİ ÖZEL
Komadan çıktı
Derin Amerika hükmünü verdi ve Başkan...
90 artı 4 oldu
90 artı 4 oldu
Fenerbahçe, iyi oynadığı, iyi mücadele ettiği maçın 76'ncı...
Van Hooijdonk'u yönetim kesti!
Van Hooijdonk'u yönetim kesti!
Daum'un Hollandalı yıldızı yönetimin talimatıyla 11'e almadığı iddia...
CHP: Anlaşıldı ki Çakıcı MİT himayesine girmiş
CHP: Anlaşıldı ki Çakıcı MİT himayesine girmiş
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Başbakanlık ve bağlı...
Kötü adamlara verilen mesaj: 4 yıl daha Bush
ABD'lilerin neden yeniden 'Bush' dediklerinin yanıtı 11 Eylül'de...
SABAH'tan yıldırım baskı
Türkiye, dünyanın kaderini belirleyecek olan Amerika seçimlerini dün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu