kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Burun farkıyla Bush önde
6 farklı oy sistemi
Seçim notları
Hangi eyalette sonuç saat kaçta belli oldu?

Bush burun farkıyla

Amerika başkanlık seçimleri beklenildiği gibi kafa kafaya gitti. TSİ 04.30'da ancak 19 eyalette sonuç belliydi. Bush 10'unu aldı.

ABD Başkanlık seçimi üç büyük eyalete kilitlendi: Florida, Ohio ve Pennsylvania... 2000'deki krizin benzeri yaşanmasın diye eyaletler kesin sonuçlarını bugün açıklayacak.

31 EYALETTE SONUÇ ÖĞLEN KESİNLEŞECEK
TSİ 04.30'da 50 eyaletin yalnızca 19'unda sonuçlar belli oldu. Cumhuriyetçi W. Bush 10, Demokrat Kerry ise 9 eyaleti aldı. İkisi de kazanmalarına kesin gözüyle bakılan eyaletleri aldı.

İKİ ADAY DA BÜYÜK SÜRPRİZ YAPMADI
Uzmanlar gelişmeleri şöyle yorumladı: Florida'da başa başa çekişme var. Ohio'da Kerry önde. Pennsylvania ise tam bir muamma. İbre kimden yana belli değil.


Burun farkıyla Bush önde

Saat 04.30: ABD başkanlık yarışında Bush önde gidiyor. Ancak Ohio ve Florida gibi kilit eyaletlerin sonuçları bu sabah netleşerek yeni başkanı belirleyecek.

Amerikan halkı dün ülkeyi dört yıl yönetecek olan 44'üncü başkanını seçmek için sandık başına gitti. 31 eyalette seçmenler yasaları izin verdiği için oylarını erken kullandı. Toplam 50 eyalette oy işleminin bitmesiyle TSİ 02.00'de açıklanmaya başlayan sonuçlar, yarışın 9 eyalette kilitlendiğini gösterdi. Seçimle ilgili ilk sonuç, New Hampshire eyaletine bağlı küçük bir dağ köyünden geldi. Haber, ikinci kez aday olan Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush'u sevindirdi. Bush 34, Demokrat rakibi John Kerry 22, bağımsız aday Ralph Nader ise 1 oy aldı. Ancak geceyarısını geçtikten sonra birer birer açıklanmaya başlayan sonuçlar, yarışın ne kadar başa baş gittiğini gözler önüne serdi. Garanti eyaletleri yani kalelerini kazanan Cumhuriyetçi ve Demokratlar, kararsız ya da çok ince çizgiyle ayrılan eyaletlere kilitlendi.

UZAYDAN İLK OY KULLANILDI
TSİ 03.00'te Demokrat Kerry, sonucu belirleyecek Delegeler Kurulu oylarında önde gidiyordu. Ancak saat 04.30 olduğunda Bush farklı şekilde öne geçti. Delegeler Kurulu oyları 102'ye 77 Bush lehineydi. Bush daha "muhafazakar" sayılan Georgia, Indiana, Kentucky ve Batı Virginia'yı kazandı. Kerry ise sol eğilimli Vermont, Maine, Connecticut, Rhode Island ve kendi eyaleti olan Massachusetts'ialdı. Delegeler Kurulu'nda 68 oyu bulunan Florida, Pennsylvania ve Ohio'da kimin önde olduğu sabah saatlerine kadar belli değildi. İki aday da güçlü oldukları eyaletleri kazandı. Yani bir sürpriz yaşanmadı. Ancak Kerry'nin önde olduğu tahmin edilen Ohio, beraberlik gibi görünen Florida ve kararsız eyalet Pennsylvania, ABD'nin yeni başkanını belirleyecek. Dünkü seçimde bir ilk de yaşandı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevli Amerikalı astronot Leroy Chiao, oyunu emaille gönderdi. Bu, bir başkanlık seçiminde uzaydan kullanılan ilk oy oldu.

İKİSİNİN DE SESİ KISILDI
Seçimden önceki son günde birbiri ardına miting yapan iki adayın da sesi kısıldı. Bush, Teksas'ta oy kullandıktan sonra başkent Washington'a geçerek seçim sonuçlarını Beyaz Saray'da izledi. Kerry ise Massachusetts eyaletinin Boston kentinde oy verdi. Seçimde başkanın yanı sıra başkan yardımcısı, yasa gereği üçte biri yenilenen Senato'nun 34 üyesi, Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi ve 11 eyalet valisi belirlenecek. Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuruyetçiler'in konumlarını koruması, Temsilciler Meclisi'nde ise başabaş bir yarış olması bekleniyor. Öte yandan yaşlılar, yurtdışında yaşayan Amerikalılar ve askerler, postayla oy verebildiği için oyların kime gittiği dün belli olmadı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ABD kulisinde son dakika senaryoları
 "Metro ABD" mi "Retro ABD" mi?
 Türk gözlemci: 70 bin şikayet
 Çektiği film sonu oldu
 BAE Başkanı Şeyh Zayid öldü
 Bu sigarayı içmek uçakta bile serbest
 Kardeş olduklarını tesadüfen öğrendiler
 Hülya Avşar'a özendi!
 Hırsız alarmlı akıllı çanta
 Çocuklar annesinin soyadını alabilecek
 Romalı evsizlere 'origamik' ev
 Ünlü İngiliz şarkıcı Elton John evleniyor
 'Baharat Kız' Emma baharat ülkesinde
 Eski ETA liderlerinden silah bırakın mektubu
Gemiyi terk etmedi
Gemiyi terk etmedi
Bu gece Lyon ile karşılaşacak F.Bahçe'de kaptan Ümit Özat yaşanan...
Gurur duyacaksınız
Gurur duyacaksınız
Başkan Yıldırım'a güzel bir yaşgünü hediyesi vereceklerini belirten...
Yüce Divan kuruldu
Yüce Divan kuruldu
Eski enerji bakanları Ersümer ve Çakan'ın Yüce Divan'da yargılanması...
Kozinoğlu'na Çakıcı şoku
Aralarında Kaşif Kozinoğlu, Sinan Engin ve Erol Evcil'in de bulunduğu...
Bebek sevinci yerine ölüm acısıyla yandı
9 aylık hamile Sevda Onur, kendisini doğumhaneye bırakıp madene giden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu