kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kerkük için ABD ile anlaşma yok'
'Kerkük için ABD ile anlaşma yok'
Başbuğ'dan azınlık tepkisi

'Kerkük için ABD ile anlaşma yok'

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kerkük'le ilgili ABD'li makamlarla herhangi bir anlaşmaya varılmadığını ve bu konuda bir görüşme yapılmadığını söyledi. Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı..

Bir gazetecinin, ''Güneydoğu Anadolu'da son dönemlerde artış görülen terörist eylemlerde ABD'nin Irak'ın kuzeyindeki terörist gruplara müdahale etmemesinin etkisi olup olmadığı'' sorusuna, Orgeneral Başbuğ, bölgede Haziran ayından itibaren iç güvenlik olaylarında yaşanan adetsel artışın doğru olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Bunu terör örgütünün Haziran ayında sözde ateşkesin kesilmesiyle bağlantılı görülmesinde yarar var. Kuzey Irak'taki gelişmelerin de bu olayın içerisinde belirli bir payı ve rolü olduğunu düşünebiliriz. Şu anda yurtiçinde bulunan terörist sayısı 1998 yılındaki adetlere yaklaşmıştır. Kuzey Irak'taki terör örgütü militanının bir kısmının yurtiçine geçtiği ve 1998 yılındaki rakama ulaştığı gerçektir.

TSK ve bölgedeki tüm güvenlik güçleri 1984 yılından bugüne kadar olduğu gibi kanlı terör örgütüyle mücadelesine aynen devam edecektir. Güvenlik güçlerinin eğitim, moral, motivasyon konularında en ufak bir eksikliği yoktur. Bugün bu bölgede yürütülen iç güvenlik harekatında TSK en büyük desteği bölge halkından görmektedir. Bölge halkı terörden bıkmıştır, terörü lanetlemektedir. Bölge halkından aldığımız güçle de bu mücadele devam edecektir.''

Orgeneral Başbuğ, terör olaylarının sıfırlanamayacağını, ancak kabul edilebilir bir seviyeye getirilebileceğini de ifade etti. Orgeneral Başbuğ, son dönemde yaşanan terör olaylarıyla ''ABD'nin tutumu arasında bağlantı kurmanın doğru olmayacağını'' da belirtti.

Orgeneral Başbuğ, terör örgütü militanlarının İran sınırından sızıp sızmadıkları sorusunu yanıtlarken de teröristlerin hem İran hem de Suriye sınırından sızdıklarını, ancak o kadar geniş bir arazide ne kadar tedbir alınırsa alınsın, sızmaların önlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. İran sınırında bütün askerler el ele tutuşsa, ancak sınırın uçtan uça kapanabileceğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, ne kadar tedbir alınırsa ne kadar iyi istihbarat alınırsa alınsın, terörist geçişlerine hudutların kapatılabilmesinin çok zor olduğunu vurguladı.

KERKÜK'ÜN DURUMU

''Kerkük'e Türk askerinin gitmesi yönünde ABD ile anlaşmaya varıldığı ve harekat planları yapıldığı'' şeklindeki haberlerin anımsatılması üzerine de Orgeneral Başbuğ, konunun önemli bir konu olduğunu belirterek, ''Kerkük ile ilgili ABD'yle ne bir anlaşma vardır, ne de bu konuda herhangi bir görüşme cereyan etmiştir. Ama Kerkük'ün geleceği ve getireceği konuları tabii ki başta Amerikalılar olmak üzere bütün karşılaştığımız yetkililerle görüşüyoruz. Ama o konu ayrı, öbür konu ayrı'' diye konuştu.

Türkiye'nin Irak'taki enerji kaynaklarının bütün Irak halkı tarafından eşit ve adil şekilde kullanılmasını istediğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, Irak petrollerinin yüzde 12'sinin bulunduğu Kerkük'ün de bu bağlamda önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Kerkük'ün tarihsel yeri ve bölgedeki Türkmenler açısından da dikkate alınması gereken bir yer olduğuna dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, konunun sadece Irak'ın ''bir içişleri sorunu'' olarak değerlendirilemeyeceğini anlattı.

''Alınacak yanlış kararlar Irak'ta bir iç çatışmaya hatta bir iç savaşa sebep olabilir'' diyen Orgeneral Başbuğ, bu tespiti ABD'li yetkililerin ve NATO istihbarat kaynaklarının da yaptığını vurguladı. Orgeneral Başbuğ, ''Irak'ta bir iç savaş çıkarsa, Türkiye'nin bu konudan etkilenmeyeceğini düşünmek herhalde çok saflık olur. Bu açıdan Kerkük çok önemli. Kerkük, Irak'ın iç işi. Maalesef olayın Irak'ın içişleri olarak kalma olasılığı çok düşük'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin, Irak Geçici Anayasasının 53. maddesinde vurgulanan, Kerkük ve Bağdat'ın muhtemel herhangi bir federasyon içerisinde yer almaması yönündeki hususun uygulanmasının doğru olduğunu gördüğünü ifade ederek, ''Kerkük, özel statüye kavuşturulmalı ve muhafaza edilmelidir. Türkiye'nin isteği bu 53. maddenin uygulanması'' diye konuştu.

''Bu kötü durumun diplomatik yollarla bertaraf edilmesine çalışılması lazım'' diyen Orgeneral Başbuğ, güvenlik konularına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın verdiği cevapların Genelkurmay'ın kişisel cevabı olarak değil, devlet görüşü olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

''KERKÜK, DEVLET POLİTİKASIDIR''

Orgeneral Başbuğ, gazetelerde Kerkük'e ilişkin harekat planlarıyla ilgili spekülatif haberlerin yer aldığını belirterek, şunları söyledi: ''Kerkük'le ilgili oluşabilecek en kötü ihtimalleri koordineli olarak çalışarak, diplomatik yollarla engellemek bizim görevimizdir.

Bunu en iyi şekilde yapıyoruz. Peki efendim, 'çeşitli ihtimallere karşı planlamalar yapıyor musunuz?' Almış olduğumuz direktifler çerçevesinde her durum karşı planlama yapılması bizim kurum olarak zaten görevimiz.

Böyle bir planlama yaparsınız, şartlar nasıl gelişir, bu konuya ilişkin o anda devletin tutumu ne ise Silahlı Kuvvetler'in tutumu da o olur. Bugünden spekülatif konuşmak çok yanlış noktalara götürür.

Planlama yapabilirsiniz, çeşitli durumlara karşı. Tabii bu planların ki gerçeği yansıtmadığını söyledim, basında açık şekilde yer almasından da ne kastedildiğini, amacın ne olduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Kerkük konusu devlet politikasıdır. Kurumların tek tek görüşüyle karar olamaz. Gelişmeler neyi gösterir bilemeyiz. O gün devletin tutumu ne ise o olur.''
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan memura müjde
 Yüce Divan oturumları 25 Kasım'a
 Arınç: Çalışan haklarıyla ilgili yasaları mutlaka çıkaracağız
 İnsan hakları skandalı!
 Kerkük'te 'kontrollü gerilim' stratejisi
 Kürsü tartışması Meclis'i ikiye böldü
 Çiçek: Adli polis AB şartı değil
 Yüce Divan'a karşı ilk itiraz
 Yeni TCK'da lehte hükümlere öncelik
 Peygamber resmine izin yok
MAHMUT ÖVÜR
Metro reklam ihalesini kim aldı?
İstanbul'un küçük...
MUHARREM SARIKAYA
İlk müdahale sözü Gül'den
ABD bugün yapacağı seçimle...
YAVUZ DONAT
Vefa denilen şey...
Kırıkkale Üniversitesi' ndeki...
Göz yaşartan tablo
Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine bağlı Kapaklı köyü, faciada ölen...
Hacıhüsrev değil sanki 'Acı Hüsrev'
İki gündür İstanbul'un başını ağrıtan Hacıhüsrev'de olaylar şimdilik...
'Alemin yeni kralı' kim olacak?
'Alemin yeni kralı' kim olacak?
ABD'de seçim günü. Sandık başına giden 156 milyon seçmen Cumhuriyetçi...
2004 Meydan Muharebesi
2004 Meydan Muharebesi
Batı'da 'apolitik' olarak bilinen Amerikan halkı bu kez sandığa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu