kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Profesyonel eller hastayı üç aşamada topallıktan kurtarıyor
Ayağına takılan cihazla iyileşecek

Profesyonel eller hastayı üç aşamada topallıktan kurtarıyor

Bacak sağlığıyla ilgili erken teşhis edilen sorunlarda ameliyata gerek kalmadan tedavi sağlanabiliyor. Ancak, ileriki yıllarda topallama gibi şikayetlerle geç fark edilen kemik gelişimi sorunları için İlizarov tekniğinden yararlanılıyor

Acıbadem Hastanesi Bakırköy'de, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Kocaoğlu tarafından uygulanan İlizarov tekniği ile; kemik uzatma ve rekonstrüksiyon teknikleri, kemik kayıplarını yerine koyma, eğri kemikleri düzeltme ve uzatma işlemleri yapılıyor. Prof. Dr. Kocaoğlu, erken teşhis edilen sorunlarda ameliyata bile gerek kalmadığını belirtirken, boy uzatma teknikleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

Boy uzatma tekniğini nerelerde uyguluyorsunuz? Kapalı ve açık kırıklarda, kaynamayan kırıklarda, kemik uzatma (boy uzatma) ameliyatlarında, kol ve bacak eğriliklerinin düzeltilmesinde, tümör, travma ve enfeksiyon sonrası kemik kayıplarında bu teknikten yararlanıyoruz.

İlizarov tekniğiyle yapılan ameliyatlar hastalara ne gibi avantajlar sağlıyor? Kemik yapımını uyarıyor, damarlanmayı artırdığı gibi, kemiğin kaynaması hızlanıyor. Kaynama hızlandığından iltihap daha kısa sürede iyileşiyor. Tedavinin herhangi bir aşamasında meydana gelebilecek ve daha önceki mevcut eğrilikler, anestezi gerektirmeden düzeltilebiliyor. Ameliyat sonrasında hasta hemen yürüyebiliyor. Ayrıca, yine ameliyat sonrasında, bir üst ve bir alt ekleme hareket vererek, uzun dönem alçı içinde kalan hastalarda görülen eklem sertliği ve kemik erimesi gibi sorunlar daha az görülüyor.

Boy uzatma ameliyatları kaç aşamadan oluşuyor? Üç aşamadan oluştuğunu söyleyebiliriz. Birinci aşamada; tedavi için ortopedi ve travmatoloji polikliniğine başvuran hastanın gerekli muayenesi yapılıyor. Ardından röntgen çekilerek gerekli testler isteniyor. İkinci aşamada; ameliyattan önce, bacak veya kola takılacak cihaz, hasta üzerinde hazırlanıyor. Burada cihazın kişiye özel olması önem taşıyor. Ameliyatta cihaz, teller veya çivilerle hastanın kemiğine yerleştiriliyor. Üçüncü aşamada rehabilitasyon yapılıyor. Yani; uzatma genellikle ameliyat sonrasında birinci haftada başlatılıyor. Günde ortalama 1 mm. ölçüsünde kemik uçları birbirinden ayrılıyor. Eklem açıklığını korumak amacıyla kasları gergin tutmak için rehabilitasyon yapılıyor. Hastaların klinikte kalma süresi üç-yedi gün civarında.

Doğuştan çarpık ayak deformitesi (şekil bozukluğu) çok sık rastlanan bir durum mu? Bu sorun 1000 doğumda bir görülüyor. Erkeklerde kızlara oranla iki buçuk kat daha fazla rastlanıyor. Deformiteli ayak diğer ayağa göre daha küçük olup, aynı taraftaki baldır daha ince olabiliyor. Doğuştan çarpık ayak deformitesinin tanısını, hemen doğum sonrasında klinik olarak koymak mümkün. Hastaların mutlaka doğuştan kalça çıkığı açısından da değerlendirilmesi gerekir. Erken yapılan tedavi ile birçok hastada cerrahiye duyulan ihtiyaç azalıyor.

Ameliyat sonrası dönem zorlu mu? İlizarov yöntemiyle birçok ameliyat yapılıyor. Ancak ameliyat sonrasında hastalar şiddetli ağrılar duyabiliyor. Bu ağrılara ilişkin antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Kemiklerin içinden geçirilen çember şeklindeki cihaz ve içeri çakılan çivilerin etrafında enfeksiyon oluşabiliyor. Enfeksiyonu gidermek için de hastalar ilaç kullanmak durumunda kalıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Profesyonel Eller Hastayı Üç Aşamada Topallıktan Kurtarıyor
 Düşük Gelirli Ailelerin Çocukları Uzadı
 Parantez Ve Çarpık Bacaklar Estetik Bir Görünüme Kavuşuyor
 Tıbbi Yöntemlerle Boy 35 Santim Uzatılabiliyor
 Kalsiyum Zayıflatır
 Beyin Damarlarına 'şemsiyeli' Koruma
 Yorgunluk Sendromu
 İzinsiz Alınan Kornea Körlükten Kurtarıyor
 7000 Kişi Böbrek Nakli İçin Sıra Bekliyor
 Sezaryen Alerji Riskini Artırıyor
 Yanlış Vitamin Kullanımı Karaciğer Komasına Yol Açabilir
 Bir Hastanın Öyküsü...
 1000 Kişi Karaciğer Nakliyle Yaşamak İçin Sıra Bekliyor
 Akciğer Naklinde Doku Uyumu Şart Değil, Yeter Ki Verici...
Star olmak gösterişse ben kabul etmiyorum
Star olmak gösterişse ben kabul etmiyorum
Onun yılları 1970'li yıllardı... Günaydın Gazetesi'nin Sinema...
Herkes onlara, onlar Say ve Biret'e hayran
Herkes onlara, onlar Say ve Biret'e hayran
İtalyan operasının ünlü triosu, ekim ayında Türkiye'de ilk kez sahne...
Ezeli rekabet sadece sahada!
Ezeli rekabet sadece sahada!
Rahmi Koç'un küçük oğlu Ali Koç, deplasmanlara bile giden...
Musti'nin fanları Tarkan'a fena sataştı
Musti'nin fanları Tarkan'a fena sataştı
Sanal alemde başlayan Mustafa Sandal ile Tarkan'ın fanları arasındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.