kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Alemin yeni kralı' kim olacak?
El yazılarına göre Bush kararlı ve inançlı
Futbol kehaneti bu kez de tutacak mı?
Seçim yarışı içki sofrasında
Son günleri nasıl geçti?

'Alemin yeni kralı' kim olacak?

ABD'de seçim günü. Sandık başına giden 156 milyon seçmen Cumhuriyetçi Bush ile Demokrat Kerry arasında tercih yapacak. Sonuçlar gece 'biz uykudayken' belli olacak. Son kamuoyu yoklamalarında iki adayın da önde görüldüğü anketler yayınlandı. Adaylar seçime atbaşı girdiğinden sonucu kararsız eyaletlerin yönü belirleyecek.

Dünya nefesini tuttu, bekliyor... Haftalardır gündemden düşmeyen Amerikan Başkanlık seçimi için artık start verildi. Cumhuriyetçi Parti'nin ve Demokrat Parti'nin haftalardır sürürdürdüğü inanılmaz çekişmenin galibi kısa süre içinde ortaya çıkmış olacak. Bu sabaha karşı Amerika 44'üncü başkanını seçmeye hazırlanırken, aylardır seçim gezilerinde olan adaylar da dün kampanyalarını bitirdi. Artık söz Amerikan halkında... Akıllardaysa tek bir soru var: Mücadeleyi Demokrat aday John Kerry mi, Cumhuriyetçi aday Başkan George W. Bush mu kazanacak?

Bush burun farkıyla önde
Amerika'ya yaklaşık 4 milyar liraya mal olacak seçimlerde ibre son ana kadar 2 lider arasında gidip geldi. Anketlerde bazen biri bazen öteki lider rakibinin önüne geçti. Anketlerde ibrenin yönünün sürekli değişmesini inceleyen Real Clear Politics araştırma şirketi, eylül ayı başından beri yapılan anketlerin 58'inde Bush'un önde olduğunu, 14'ünde 2 adayın eşit çıktığını açıkladı. Kerry ise yapılan anketlerin sadece 5'inde rakibinin önüne geçebildi. Adayların arasındaki farkın çoğulukla bir iki puanı geçmediğini hatırlatan yetkililer, "Yüzde 2 ila 4 arasında yanılgı payını da düşünecek olursanız, anketler neredeyse başabaş bir yarışı ortaya çıkarıyor" diye konuştu. Bu ifadeyi seçimin hemen öncesinde açıklanan anketler de ispat etti.

Anketler sürekli değişiyor
Hafta sonu açıklanan Newsweek anketinde Bush, Kerry'nin 6 puan önünde görünürken diğer anketlerde aynı puan farkı ortaya çıkmıyor. NBC televizyonu ve Wall Street Journal gazetesinin ortaklaşa yaptığı ankete göre Bush yüzde 48.7, Kerry ise yüzde 46.4 puan aldı. Fox televizyonun anketindeyse 2 aday yüzde 46 ile başa baş görünüyor. CBS televizyonu ve New York Times gazetesinin anketine göreyse Bush yüzde 49'luk destek alırken Kerry ise sadece yüzde 46'da kaldı. Reuters-Zogby anketinde her 2 adaya da yüzde 48'lik destek görülüyor. ABC televizyonu ve Washington Post gazetesinin anketinde ise Bush ve Kerry yüzde 48'lik oranla başabaş bir yarış götürüyor. Pew Araştırma Grubu'nun anketinde Bush'un yüzde 51, Kerry'nin yüzde 48'lik destek aldığı görülüyor. Tarrance Grup'un anketinde ise Bush yüzde 51'e karşı yüzde 46 alan rakibinin 5 puan önünde bulunuyor.

Oylarını verenler oldu bile
Seçmen sayısının 205 milyonu bulduğu ülkede 156 milyon kayıtlı seçmen var... Yetkililer bu sayıyla 2000 yılındaki seçimden 51 milyon fazla kişinin seçimlere katılacağını belirtti. Seçimlerde 20 bin kişi görev yapacak ve 800 bin oy kullanma cihazı kullanılacak. Seçmenlerin büyük kısmı bu günü heyecanla beklerken seçmenlerin bir kısmı erken oy kullanımı yapılan 30 eyalette çoktan oylarını kullandı bile... En fazla erken oy kullanılan eyaletse geçtiğimiz seçimlerde yaşanan skandalın merkezindeki Florida eyaleti... Yetkililer 1.8 milyon Floridalı'nın çoktan oylarını kullandığını açıkladı. Benzer şekilde ülkenin en geniş eyaletlerinden Teksas eyaletinde de yaklaşık 2.4 milyon seçmen oylarını kullandı. Kimi seçmen oylarını kullanıp, sadece 20 Ocak 2005'te kimin yeni başkan olarak göreve başlayacağını merak ederken, bazı eyaletlerdeki seçmenler ise hâlâ kararsız. Kararsızların yoğun olduğu 7 eyalette seçimlerin kilitleneceği yolunda yorumlar yapılırken, son anda kararsız eyaletlerdeki seçmenin Kerry'ye yönelimin başladığı iddia edildi.

Bin ladin kerry'ye yaradı
USA Today gazetesi bu kilit eyaletlerde Demokrat Kerry'nin yüzde 5'lik bir avantajla liderliği el geçirdiğini yazdı. Bu eyaletlerin arasında Ohio ve Florida gibi en önemlilerinin de olduğunu belirtirken, terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in kasedinin ortaya çıkmasının ve geçtiğimiz hafta Irak'taki eski bir askeri üsten 377 bin ton patlayıcının kaybolduğunun belirlenmesinin Kerry'nin işine yaradığı yorumunu yaptı. Gazetenin anketine katılanların yüzde 52'si ülkenin yönetiliş biçiminden duyduğu hoşnutsuzluğu da belirtti. Gazetenin oyların yüzde 30'unun çoktan kullanıldığı Florida'da yaptığı anket de Kerry'nin yüzde 51'e, yüzde 48'le rakibinin 3 puan önüne geçtiğini gösterdi. Öte yandan seçimin kilitlendiği eyaletler arasında yer alan Ohio'daki kararsız seçmenleri yanlarına çekmek için Demokratlar 399 bin, Cumhuriyetçi Parti adına çalışan gönüllüler ise 400 bin telefon görüşmesi yaptı. Yetkililer kararsızları etkilemek için sadece cuma ve pazar günleri arasında yapılan telefon görüşmelerinin 2 milyonu bulduğunu ifade ediyor.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 2004 Meydan Muharebesi
 Bush başkan Edwards yardımcı
 Kırcı'nın kaderi onun elinde
 Amasra'da iki işçi göçükte can verdi
 Azınlık mallarına çözüm aranıyor
 Fizik dehası, ehliyetsiz sürücü kurbanı
 İşkence davasında tehdit tartışması
 20 milyon dolar yeraltında kaldı
ERDAL ŞAFAK
Kehanet
Alman yönetmen Olivier Hirschbiegel'in Hitler'in...
ÖMER LÜTFİ METE
Atatürk karakteri ve İncirlik karakteri
Habercilikte...
UMUR TALU
A ve K ve P
Ön yargılı olmadığımı bilirsiniz. Öyle...
Liderimi tanırım ayakkabısından
Amerikalı yazar Meghan Cleary'ye göre ayakkabılar insanlar hakkında...
Militanlar pazar yerini vurdu: 4 ölü
Tel Aviv'de bir pazarda üzerindeki bombayı patlatan militan, 32...
Çeksene elini
Çeksene elini
Beşiktaş'ın Fenerbahçe'yi yendiği derbi sonrası Türkiye ne golleri ne...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu