kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB'nin ilk komiseri Mithat Paşa
AB'nin ilk komiseri Mithat Paşa

Sadrazam Mithat Paşa, Osmanlı sancağındaki hilalin yanına haç koydurması, Harp Okulu'na Hıristiyan alınması gibi kararlarıyla AB'nin ilk komiseri sayılabilir.

Eğer beni gönderirseniz alimallah memleket mahvolur. Allah rahmet eylesin bu millete..." Memleket dışına çıkarılırken, İzzettin vapuruna bindirilmeden önce kendi hayatıyla, millet hayatını bir tutmuş ve İngiliz donanmasının üç gün içinde İstanbul'a geleceğini de sözlerine eklemişti. Devlet adamı olarak hizmetleri ve Taif'de boğdurulması ayrı bir değerlendirme konusudur. Ancak Fransa Konsolosluğu'na sığınan ve iltica eden tek sadrazam olması, Osmanlı sancağındaki hilalin yanına haç koydurması, Hıristiyanlar'dan müteşekkil birlik oluşturması, Harp Okulu'na Hıristiyan alınması gibi sarsıcı kararın savunucusu olarak neredeyse Avrupa Birliği'nin ilk komiseri olmuştu. Avrupa'nın Birinci Meşrutiyet'e getirdiği yaptırımların, azınlıkların hakimiyetindeki Meclis-i Mebusan'ın oluşumu (120 mebusun 71'i Müslüman, 49'u ise Hıristiyan, Ermeni ve Yahudi.) 13 Aralık 1877'deki ikinci dönem çalışmalarında 56 Müslüman mebusa karşılık 47 gayr-i müslim mebus yer almıştı. Müslüman mebuslar ise Arap Abaza, Çerkes, Boşnak, Arnavut ve Kürtler'den müteşekkildi. Genel anlamda Türk mebuslarının sayısı yüzde ellinin altına düşüyor ve millilik vasfı taşımayan bir teşri organı teşekkül ediyordu. Bu görünüş altında çeşitli din ve millettekiler kendi dillerinin resmi olmasını istemekle kalmayacak ve icraya müdahale ederek "istiklal" isteyecek kadar ileri gideceklerdi. (Sultan İkinci Abdülhamid Han, Ö. Faruk Yılmaz, Osmanlı Yayınları) Avrupa ülkeleri dışarıda en büyük desteği verirken, içerde ise başta Mithat Paşa olmak üzere çok sayıda işbirlikçi harekete geçecekti. Osmanlı Devleti'nin azınlıklara mahsus uyguladığı sistem, Avrupa'nın isteği ile neredeyse Türkleri azınlık durumuna düşürüyor ve "Millet mefhumu" ortadan kalkıyordu. Ve doğal olarak Avrupa, Osmanlı halkı ve hakları konusunda siyasi ve askeri müdahaleleri genişletiyordu.

HAÇ NEREDEN ÇIKTI?
Bosna-Hersek meselesi dolayısıyla Avusturya Hariciye Nazırı Kont Andrassy bir beyanname yayınlamış ve hilal ile salibin bir bayrakta birleşemeyeceğinden bahsetmişti. Hem Avrupa'yı körüklüyor hem de Osmanlı'yı zora sokuyordu. Avusturyalı kontun bu açıklamasının ardından Osmanlı tarihinde hiç görülmeyen bir olay yaşanacaktı. Türk bayrağına bir haç ilave ettiren Mithat Paşa, Hıristiyanlar'dan da bir gönüllü taburu kurdurtmuş ve bayrağı İstanbul sokaklarında dolaştırarak Niş'e göndermişti.

HIRİSTİYAN KULÜPLERİ
26 Ağustos 1877'de cumhuriyetçiler adına dört Fransız "Altes Paşa Hazretlerine, Osmanlı İmparatorluğu Eski Sadrazamı" diye hitap ederek Mithat Paşa'ya bir mektup göndermişlerdi. Paşa'nın ülke yönetimini yeniden ele alması nedeni ile bir araya gelen Fransızlar, "Cumhuriyetçi ve Yurtsever"ler olarak hem tebriklerini sunmakta hem de bazı dileklerde bulunmaktadırlar. "İslamiyet'in çok zamandan beri kabul edip uyguladığı bu dini hoşgörü ve toplumların bir arada yaşaması gibi bir ana prensibe olan saygısı sonucu, Osmanlı İmparatorluğu'nda din ve vicdan hürriyetinin var olması, bu imparatorluğun ayakta kalmasının bizce en önemli gerekçesidir ve egemenliği altında bulunan milletlerin yaşamları ve gelişmeleri ile de tamamen bağdaşmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu aynı gerekçe ile Avrupa topluluğundaki yerini de korumalıdır." (Tarih ve Toplum, Sayı 14,1985)

MİTHAT PAŞA KİMDİR?

1822'de İstanbul'da doğdu. Rusçuklu Hacı Ali Efendi'nin oğludur. Öğrenimin bitiminden sonra Sadaret Mektubi kalemi ile göreve başladı ve Suriye Valiliğinde Tahrirat 2. katipliği ve Konya Valisi'nin divan katipliği yaptı. Aynı görevle Kastamonu'ya atanarak Başkatipliği yükseldi ve 1851'de Bağdat müfettişliğine atandı. 1852'de Meclis-i Vala 2. katipliği, Rumeli müfettişliği ve Bursa müfettişliği yaptı. 1857-58 arasında Avrupa inceleme seyahatine çıkan Midhat Paşa, Paris, Londra, Viyana, Brüksel yer aldı. 1868'de Kabine üyeliği yapan Midhat Paşa, hükümet kadrolarında da yer aldı. 5 Şubat 1877'de azledildi ve sürgüne gönderildi. Yıldız Mahkemesi'nde yargılandı ve müebbed hapse mahkum edilerek Taif Kalesi'ne gönderildi ve orada boğdurularak öldürüldü. (7.5.1884)
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Uykunuz sizi ele veriyor
 Gül'ün uçağı eski teknoloji
 Sörfçü, şair, filozof, tasarımcı
 Karadeniz'de filizlenen "FIRTINALI" bir öykü
 Yeni nesil çok sıkı!
 70'lerin pop kültür ve nostaljisi
 Böyledir guletlerin aşkı
 Denizdeki pehlivan tefrikası
 Camdan uçak geliyor
 Bir kültür ve dinler mozaiği DİYARBAKIR
 'Romantik hırsız'ın kitabı yazıldı
 Hollywood'un uçakları
 İç hatlara düzenleme geliyor
 Duvarlar sanat eseri oldu
 70 gramlık ayakkabı
 İnsanlık Suçu
 Hitler'in Berlin'deki havalimanı kapanıyor
 7E7'ye rakip Boeing'i kızdırdı
 Havuzlar evin içine girdi
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Uçakta 9 saat deliksiz uyku
Evet yanlış duymadınız.
Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
Willows Foundation, Türkiye'de eğitim düzeyi düşük bölgelerde...
Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
Geçenlerde İstanbul'da bir müzayedeyi şaşkınlıkla izledim. Şaşırtıcı...
Evlat edinmek İslam dinine aykırıdır, tehlikeleri vardır
İslami kesimin yakından tanıdığı, kitapları onlarca baskı yapan yazar...
Tuale düşen kahve falı
Ressam Ertuğrul Ateş, 'Harem' adını taşıyan yeni sergisiyle, çok yakında...
Kent Orkestrası yıldızlarla çalacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası 2005 yılında Aşkın Nur Yengi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.