kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, tarihi salonda nihai senede imza attılar.
Tek devlete dev bir adım

AB üyesi 25 ülkenin devlet ve hükümet başkanları 2009'da yürürlüğe girecek AB Anayasası'nı Roma'da, 1957'deki kurucu anlaşmanın yapıldığı Belediye Sarayı'nda imzaladı.

Roma'da tarihi imza

AB liderleri, AET anlaşmasının imzalandığı salonda toplanıp Avrupa Anayasası'nı imzaladı ve Berlusconi'nin ifadesiyle "Avrupa'yı kuranların ütopyası, harika bir gerçeğe dönüştü." Anlaşmaya Türkiye de imza koydu.

Avrupa Birliği üyesi 25 ülkenin liderleri, Roma'da, 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Roma Anlaşması'nın imzalandığı tarihi mekanda biraraya geldiler ve AB Anayasası'nı imzaladılar. Türkiye adına Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Romanya ve Bulgaristan ile birlikte nihai senede imza attı. Tarihi tören, Campidoglio Meydanı'ndaki, Conservatori Sarayı'nın Jül Sezar Salonu'nda başladı. Liderler, ev sahibi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende tarafından karşılandılar. Konukların yerini almasından sonra, Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni "Hoşgeldiniz" konuşması yaptı, Avrupa'nın köklerinin dayanışma, paylaşım, tolerans, sosyal adalet ve dinler arası diyalog olduğunu hatırlattı. Ardından kürsüye çıkan Berlusconi de, 29 Ekim 2004'ün Avrupa Birliği için "tarihi bir gün'' olduğunu belirterek, "Avrupa'yı kuranların ütopyası, harika bir gerçeğe dönüştü. Avrupa'nın artık bir anayasası da var''SAMİMİ KARŞILAMAŞ: Berlusconi, Erdoğan’ı samimi karşıladı. Erdoğan, İngiltere Başbakanı Blair ile de bir araya geldi.dedi. Berlusconi, töreni ''AB ülkelerinin temel değerler ve demokrasi çerçevesinde birleşmelerinin tescili'' olarak niteledi.

TARİHİ SALON, ÜNLÜ HEYKEL
Konuşmaların ardından imza töreni için Orazi ve Curiazi Salonu'na geçildi. 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Roma Anlaşması'nın imzalandığı mekan olması nedeniyle simgesel bir anlam taşıyan salonda yapılan imza işlemi, Papa X. Innocente'nin heykeli altına yerleştirilen bir masada gerçekleştirildi. İmzalar, ev sahibi Silvio Berlusconi, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Dönem Başkanı sıfatıyla Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ve bir önceki dönem başkanı sıfatıyla İrlanda Başbakanı Bertie Ahern'in huzurunda atıldı. AB üyesi 25 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları ile dışişleri bakanlarının Avrupa Anayasası anlaşmasını sırayla imzalamalarının ardından, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'dan oluşan üç aday ülke ise sadece nihai senedi imzaladı. Anlaşma ve nihai senedi imzalayan liderler, Berlusconi,Prodi, Balkenende ve Ahern'in ellerini sıktılar ve diğer liderlerce de alkışlandılar. Tören, anlaşmayı imzalayan liderlerin aile fotoğrafı çektirmeleriyle son buldu.

KALEMLER HOLLANDA'DAN
AB Dönem Başkanı Hollanda, Roma'da törenin gerçekleştirildiği mekanı ve civarını Hollanda'dan getirilen çiçeklerle süslemesinin yanı sıra, liderlere kalem jesti de yaptı. Avrupa Anayasası'nın imzalanması için hazırlanan özel kalemler, imza sahibi lider ve bakanlara hatıra olarak bırakıldı. Kalemlerin üzerine Latince olarak, ''Europae Rei Publicae Status'' (Avrupa Cumhuriyeti Anayasası) ibaresinin yazılması dikkati çekti. Erdoğan ve Gül'ün de aralarında bulunduğu liderler, imza töreninin ardından, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün bulunduğu Quirinale Sarayı'na geldi. Liderler ve bakanlar burada İtalya Cumhurbaşkanı Ciampi'nin onurlarına verdiği öğle yemeğine katıldılar. Törenler sırasında ve sonrasında AB liderleriyle ikili görüşmeler yapan Başbakan ve Gül, daha sonra Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına da katıldılar.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Berlin'de "French Kiss"
 Anayasa 9 ülkede halkoyuna sunulacak
 Gül'e Roma'da Erdoğan'dan sürpriz doğum günü kutlaması
 Ünlü yönetmen Zeffirelli hazırladı
 Erdoğan: Kıbrıs için ek mektup verdik
 Lezzeti azalacak ama yetişecek
 Minare onarıldı
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul değil, sanki Sivasbul
Cem Yılmaz, her ne...
YAVUZ DONAT
Gündem
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "öncelikli...
Eski dostlar düşman oldu
Ahmet Başer'in iddiası şöyle: 'Paramı çalıyorsun' diyen İsmet Acar...
Ramazan topu çocukları vurdu
İzmir ve Kars’ta patlamamış Ramazan topuyla oynayan çocukların...
Erdoğan'dan gecekonducula-ra: Yok öyle yağma
Erdoğan'dan gecekonducula-ra: Yok öyle yağma
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gecekonduculara ve kaçak yapılaşmaya...
Türk kimliği Türkiyeliliktir
Türk kimliği Türkiyeliliktir
Türkiyeli deyince ne değişiyor
"Türk yerine Türkiyeli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu