kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İzinsiz alınan kornea körlükten kurtarıyor
Kornea nakli rutin olmalı

İzinsiz alınan kornea körlükten kurtarıyor

Ölen kişinin ailesinden onay alınmadan, bağışlanmış gibi işlem gören kornealar, pek çok kişiyi körlükten kurtarıyor. Buzdolabında saklanan bu kornealara Türkiye'de 'göz bankası' adı veriliyor. Hiç de hafife almayın, çünkü Türkiye'de en fazla kornea nakli yapılan merkezlerinden biri olan Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bu ilkel göz bankası, yüzlerce kişiyi karanlıktan kurtarıyor. 1979 yılında çıkan yasa, ailelerin iznine gerek kalmadan korneaların bağışlanması konusunda kararı doktorlara bırakıyor. Bu hakkı kullanarak Türkiye'de kornea naklinde rekorlar kıran Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Klinik Şefi Prof. Dr. Ömer Doğan bu konuyla ilgili son gelişmeleri anlattı...

* Kornea nakli, göz nakli midir? Kornea nakli genelde halk arasında göz nakli' olarak adlandırılır. Ancak korneada göz tümden nakil edilmez. Kornea nakli; gözün önünde 'kornea' adı verilen bir saydam tabakanın naklidir. Yarım milim kalınlığında bir dokudur. Ancak çok büyük fonksiyonları vardır. Cisimlerden göze dışardan gelen ışınlar, kornea yoluyla kırıldıktan sonra arkadaki gören tabakaya iletilir. Dolayısıyla, eğer çeşitli nedenlerden dolayı kornea bulanıklaşır veya ileri doğru bombeleşirse, fonksiyonunu kaybeder. Ve kişinin görmesi azalır ya da kaybolur. Bu durumda bozuk olan kornea parçasının sağlam kornea ile değiştirilmesi gerekir.

* Türkiye'de kaç kişinin kornea nakline ihtiyacı var? Şu anda 10 bine yakın kişi kornea nakli için merkezlerin listelerinde sıra bekliyor. Bu yalnızca bilinen rakamı ifade ediyor. Kırsal kesimde yaşayan pek çok hasta genellikle ekonomik nedenlerden başvuramayıp, listelere bile giremiyor. Bu sayı ikiye katlanabilecek durumda. Türkiye'de 10'a yakın merkezde rutin olarak kornea nakli yapılabiliyor. Ancak buralarda yılda ortalama 2 bine yakın kornea nakli yapılabiliyor. Kartal Devlet Hastanesi'nin iki kliniğinde yılda 400 civarında kornea nakli yapılıyor.

* Kimlerden kornea alınabiliyor? Kornea ancak kadavradan alınabiliyor. Canlı doku olduğu için ölümden dört ya da altı saat sonra korneanın mutlaka çıkartılması gerekiyor. Daha geç alınırsa dokular canlılığını kaybedeceği için başarılı bir ameliyat yapılamıyor.

* Bütün ölülerden alınabiliyor mu, yoksa ailelerin izin vermesi şartı mı var? Yasaya göre; kornea gibi ceset üzerinde değişiklik yapmayan dokular alınabiliyor. Biz de bu yasaya dayanarak, korneaları alabiliyoruz. Bunun dışında, yapılan bağışlar da var. Ancak bu çok az bir oranı tutuyor. Cenaze sahibinin bağışta bulunduğu zaman ameliyatı yapan merkeze haber vermesi gerekir. Fakat genelde bu organizasyon kurulamadığı için uygun zamanda kornea alınamıyor. Kornea çok ince bir organ. Alındığında, aileler cenazelerinde bunu fark edemiyorlar bile.

* Kimlerden kornea alınamaz? Enfeksiyon hastalığı olan kişilerden alınamıyor. Hastanın ölüm sebebi çok önemli. Nedeni bilinmiyorsa, alınmıyor. Çünkü Fransa'da aylar önce kornea nakli yapılan bir hastada kuduz belirtileri görülmüş. Bu nedenle, herhangi bir enfeksiyon görülen hastadan, kanserden ölenlerden dahi kornea almıyoruz. İki-üç yaşına kadar olan çocuklardan da kornea alınamaz. Çünkü bu dönemde kornea tam olarak gelişmemiştir. Bir de 60 yaş üzerinden kornea almıyoruz. Çünkü yapılan ameliyatta başarı oranı düşüyor.

* Göz bankaları neden kuruldu? Korneayı kolayca temin edip, ihtiyacı olan merkezlere iletmek için kuruldu. 2000 yılında çıkan yönetmeliğe uygun olarak, Türkiye'de şu anda 12 göz bankası bulunuyor. Bunun için kadavradan alınan korneaların en iç tabakalarının hücre sayılarına bakılıyor. Ayrıca, kornea alınacak kişinin AIDS, Hepatit gibi testleri yapılarak, bağış için uygun olup olmadığına bakılıyor. Alınan korneaların yüzde 80'i alınan kuruluştaki hastanede kullanılıyor. Diğer kısmı başka hastanelere gönderilebiliyor. Göz bankasında her türlü incelemeden geçirilen kornealar özel solüsyonlar içinde, buzdolabında 15 gün bekletiliyor.

* Göz kusuru gidermek için yapılan ameliyatlardan sonra da kornea nakline ihtiyaç olabilir mi? Bu ameliyatların ilk yapıldığı başlangıç yöntemlerinde, yüksek numaralarda nadir de olsa böyle bir ihtiyaç ortaya çıkabiliyordu. Ancak, şu anda kullanılan yöntemler bu tip bir soruna neden olmuyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kalsiyum Zayıflatır
 Beyin Damarlarına 'şemsiyeli' Koruma
 Yorgunluk Sendromu
 İzinsiz Alınan Kornea Körlükten Kurtarıyor
 7000 Kişi Böbrek Nakli İçin Sıra Bekliyor
 Sezaryen Alerji Riskini Artırıyor
 Yanlış Vitamin Kullanımı Karaciğer Komasına Yol Açabilir
 Bir Hastanın Öyküsü...
 1000 Kişi Karaciğer Nakliyle Yaşamak İçin Sıra Bekliyor
 Akciğer Naklinde Doku Uyumu Şart Değil, Yeter Ki Verici...
 Şampuanın Fazlası Zarar
 Oruç Baş Ağrısı Yapıyorsa İftar Ve Sahurda Bol Su İçin
 İftar Sonrası Sigara Kalp Krizini Tetikliyor
 Çalışıyorsanız Ramazan Sofranızda Bunlar Olmasın
Liseliler bozuk Türkçe'yi fotoğrafladı
Liseliler bozuk Türkçe'yi fotoğrafladı
Bahçeşehir Lisesi öğrencileri, Türkçe'nin yabancı dillerin etkisi...
Bayram'ın tadına varılacak 5 belde
Bayram'ın tadına varılacak 5 belde
Şeker Bayramı'nda evde oturmak istemiyorsanız, 4 günlük bir kaçamak...
Ünlüler Milano'yu ikinci adresleri yaptı
Ünlüler Milano'yu ikinci adresleri yaptı
Milano resmen küçük İstanbul oldu. Hemen her hafta sonu bu moda...
Ünlüler gizli numaraya savaş açtı
Ünlüler gizli numaraya savaş açtı
Hayatımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri olan cep telefonları,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.