kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Laiklerin zaferi

AB'de yeni Komisyon'un Portekizli başkanı Jose Manuel Durao Barroso'nun pes etmesiyle sonuçlanan kriz sıradan bir olay değil: Kilise ile laikler arasında hesaplaşmaydı bu. Laikler kazandı.
Kriz, biliyorsunuz, AB Komisyonu'nun İtalyan üyesi Rocco Buttiglione yüzünden çıktı. Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten sorumlu üye olarak atanan Buttiglione, Avrupa Parlamentosu'nun ilgili komisyonunda görev alanına giren sorulara verdiği yanıtlarla siyasi depreme neden oldu:
Eşcinselliğin "günah" olduğunu söyledi, kadının toplumdaki rolünü, "Aile kadının çocuk yapması ve bir erkek tarafından korunması için vardır" diye açıkladı... Böylece hem eşcinsel, hem kadın düşmanı ilan edildi.
Avrupa Parlamentosu, İtalyan üyenin görev alanının değiştirilmesini istedi, Barroso reddetti, çünkü bunun daha başta otoritesinin sarsılmasına yol açmasından çekindi.
Kriz Buttiglione'nin istifasıyla çözülebilirdi. İtalya Başbakanı Berlusconi'nin "Avrupa için bu soylu adımı at" çağrısına rağmen, "Evet, dini inançlarım güçlü. Ancak görevimle inancımı ayırmasını bileceğim" gerekçesiyle sonuna kadar direndi...
Arada Buttiglione'nin geçmişi kurcalandı ve epey anlamlı bulguya rastlandı: 1970'lerde boşanma yasasına karşı mücadele vermişti. Onu kürtaja ve okullarda prezervatif dağıtılmasına karşı eylemleri izlemişti. 2001'de Berlusconi Hükümeti'nde Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirilince ilk açıklaması "Profesör Wojtyla'nın asistanlığını yapacağım" olmuştu. Wojtyla, Papa 2'nci Jean-Paul'ün "sivil" adı. Bakanlığı süresince iki önerisini hükümete kabul ettirmek için çırpınmıştı: Kürtajdan vazgeçen kadınlara para yardımı ve dini eğitim veren okulların ödeneğinin artırılması...
Buttiglione'nin siyasi hayatı didik didik edilirken, Vatikan da kavgaya karıştı ve olayın boyutları tümüyle değişti. Papalığın en önemli isimlerinden Kardinal Renato Martino, Avrupa Parlamentosu'nun Buttiglione'ye karşı olan üyelerini "Hıristiyan olan her şeye düşman, paralı ve kibirli yeni engizisyoncular" diye niteledi.

Tanrı ve Sezar'ın rolleri

Vatikan'a cevap Buttiglione'nin skandal açıklamaları yaptığı Parlamento'nun Özgürlükler Komisyonu Başkanı Jean-Louis Bourlanges'tan geldi:
"Engizisyon sözcüğünü ağzına en son alması gereken bir kurum varsa o da Vatikan'dır. 'Buttiglione'nin atanmasına karşı çıkan bir Hıristiyan, inancının gereğini yapmamış sayılır' diyen, Kardinal bile olsa karşısında beni bulur. Kilise'nin hükümetler, milletvekilleri bir yana, sokaktaki vatandaşın bile kararlarına karışmaya hakkı yok. Vatikan'a Almanya eski Başbakanı Konrad Adenauer'in sözünü hatırlatırım: 'Papazlar Kilise'yi yönetsin, ülke işlerini ben götürürüm. Herkes kendi işine baksın' derdi."
Ve sonunda oylama günü geldi çattı. Komisyon'un en iyimser hesapla 315'e karşı 340 oyla reddedileceği ve AB'nin anayasal krize sürükleneceği ortaya çıkınca Barroso teslim oldu: Oylamayı önlemek için ekibini çekti. Şimdi Buttiglione'nin dışarıda kalacağı yeni bir ekip kuracak.
Böylece "Kürtaja, eşcinsel haklarına ve kadının konumunun güçlendirilmesine karşı biri Avrupa yasalarını uygulayamaz. Tanrı, Sezar'ın yerini almaktan vazgeçsin" diyen laikler, Vatikan'a ağır bir ders vermiş oldular.
Bu olay herhalde bazı çevrelerin, zinanın suç sayılması önerisinin Avrupa'da neden kıyamet kopardığını daha iyi anlamalarını sağlar. Çünkü sorun zina değil, zihniyet...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Chirac'ın hesabı   / 27-10-2004
 Odalara düşen görev   / 26-10-2004
 Saatli bomba   / 25-10-2004
 Üzgünüz Leyla   / 24-10-2004
 Önemli seçim   / 23-10-2004
 İkinci onay   / 22-10-2004
 Bir kriz öyküsü   / 21-10-2004
 Lozan tam uygulansaydı   / 20-10-2004
 Petrol, kömür, nükleer   / 19-10-2004
 Öfkenin tohumları   / 18-10-2004
ERDAL ŞAFAK
Laiklerin zaferi
AB'de yeni Komisyon'un Portekizli...
UMUR TALU
İyi uçuşlar!
Hayat, epey pratiktir.
Kimimiz, birtakım...
ERGUN BABAHAN
Krizden çıkacak ders
1960'ların başında ilk Türk...
ÖMER LÜTFİ METE
Bugün Türkiyelilik, yarın Kürdiyelilik
Başbakanlık İnsan...
İsrail, 37 yıl sonra Gazze'den çıkıyor
İsrail parlamentosu, 37 yıllık işgali sona erdirecek Gazze'den geri...
Arafat ölüm döşeğinde
Bir süredir rahatsız olan Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat,...
Sol imparator
Sol imparator
Cumartesi günkü Beşiktaş-F.Bahçe derbisi öncesi iki takımın da en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.