kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ORTALIĞI KARIŞTIRDI: Rocco Buttiglione’nin görüşleri, AB Komisyon Başkanı Barroso’yu zora soktu.
Sevindiren Kriz

"Müzakere tarihi verilmesin" ittifakı yapanlar kadın düşmanı AB Komiseri için karşı karşıya geldi. Yeni gündem Türkiye'yi unutturacak....

Yeni AB Komisyonu'nun Adalet ve Sivil Hakları Komiseri İtalyan Rocco Buttiglione, Türkiye karşıtlarının dikkatini dağıtacak bir krizin nedeni oldu. Kadınları ve eşcinselleri aşağıladığı için istenmeyen adam ilan edilen Buttiglione çalışmaları kilitledi.

KOMİSYONUN GÖREVE BAŞLAMASI UZAYACAK
Komiseri AP'den tepki gören yeni başkan Barroso, güvenoylamasına saatler kala birkaç hafta zaman isteyip ekibini yenileyeceğini açıkladı. Bu sürede "Türkiye ile müzakere başlasın" diyen eski komisyon görevde kalacak.

İTTİFAKLARDAKİ ÇATLAK LİDERLERİ RAHATLATACAK
Bu gelişme "Türkiye ile müzakereler başlamasın" ittifakı yapan Avrupa Parlamentosu gruplarını ve kamuoyunu bambaşka bir konuda böldü, Avrupalı liderler üzerindeki büyük baskıyı azalttı.


Türkiye'ye hayırlı 'hayır'

AB'de başlayan güvenoyu krizi, kamuoyunun dikkatini Türkiye'nin adaylık müzakerelerinden çekerek, ılımlı olan Avrupa liderlerinin üzerindeki baskıyı hafifletecek.

Avrupa Birliği ile Avrupa Parlamentosu arasında yaşanan 'güvenoyu krizi' Türkiye'ye yarayacak. AB kaynakları, önümüzdeki Pazartesi günü göreve başlaması öngörülen Barosso başkanlığındaki AB Komisyonu'na AP'nin "hayır" demesinin "Türkiye'ye hayırlı olacağı"nı belirtiyorlar. AB kaynakları, gündemin AB ile AP arasında yaşanan "güvenoyu krizi"ne çevrilmesiyle, AB liderlerinin Türkiye ile müzakereleri başlatma konusunda kamuoyu baskısından kurtularak, daha rahat karar vereceklerini ve duygusal değil rasyonel davranacaklarını ifade ediyorlar. AB'nin 1 Kasım'da göreve başlayacak AB Komisyonu Adalet ve Sivil Hakları Üyesi Rocco Buttiglione'nin "kadınlar sadece çocuk yapmakla ve kocalarına hizmet etmekle yükümlüdür. Boşanmış kadınlar iyi insan olamaz. Eşcinsellik günahtır" sözleriyle başlayan tartışma krizle sonuçlandı. Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) güvenoyu alamayacağını anlayan AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, dün Strasburg'da toplanan AP Genel Kurulu'nda oylamaya saatler kala 'birkaç haftaya ihtiyacı olduğunu' belirterek yeni ekip kuracağını açıkladı.

YA ERDOĞAN SÖYLESEYDİ
Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, İtalyan Komiser Rocco Buttiglione'nin sözlerini hatırlatarak, "Bu sözler Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından söylenseydi, neler olurdu bir düşünün" diyerek tartışmayı alevlendirdi. Barroso'nın, Avrupa boyutunda bir krizin çıkmaması ve parlamentonun sağ kanadındaki Avrupa düşmanlarıyla işbirliği yapmamaları için de kararsız milletvekillerine çağrıda bulunarak, "Kurumlarımızın inanırlığına savaş açmış olan popülistlerin, özünde Avrupa yandaşı olanları da saflarına katarak, Komisyon aleyhinde oy kullanacak olmalarını kimse yadırgamasın" sözleri yeni AB Komisyonu ileAvrupa Parlamentosu arasında gerilen ipleri kopardı. Yaz tatili öncesi AP'de yapılan ilk oylamada Barosso, AB Komisyonu Başkanlığı'na liberaller ve muhafazakarlardan toplam 410 oy alarak seçilmişti. AP'de Sosyal Demokrat ve Yeşiller kanadının desteğini çektiği Barosso'ya son gelişmelerden sonra bir darbe de Liberaller'den geldi. AP Liberal Grup Başkanı Graham Watson, "Barroso'nun işini kolaylaştırmak için siyasi inançlarına ihanet etmeyeceğini" söyledi.

AB TARİHİNDE İLK
Bunun üzerine Barroso, AB Komisyonu üyeleri için genel kurulda dün yapılması gereken güven oylamasını erteledi. Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yapan Barroso, ''mevcut koşullar içinde şu anda güvenoyu yapılmasının Avrupa kurumları ve projesine zarar vereceğini'' belirtti ve oylamanın ''ileri bir tarihte yapılacağını'' söyledi. AB ile AP arasında ilk defa yaşanan AB Komisyonu krizi herkesi şaşkına çevirdi. Önümüzdeki günlerde yaşanacak süreç hakkında herhangi bir prosedürün olmaması gündemi kilitledi. Yarın İtalya'nın başkenti Roma'da Avrupa Anayasası'nın imza töreninde biraraya gelecek olan AB devlet ve hükümet başkanlarının, AB Komsiyonu ile Avrupa Parlamentosu arasında yaşanan krize bir çözüm bulmaları bekleniyor. AB Dönem Başkanı Hollanda'nın 'krize acil çözüm bulmak' için AB liderlerine çağrı yapacağı belirtiliyor. AB Komisyonu Başkanı Romana Prodi, 'AB-AP krizi' süresince 'geçici olarak' görevi sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Prodi, "Benim ve Komisyon üyelerinin başka seçeneği yok. Bir ara dönem için yerimizde kalmamız gerekebilir" dedi.

FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Belediye ve konducular anlaştı
 Katibemin üç trilyonu olmuş el ne karışır
 Pendik'te yıkım meydan savaşı
 312. maddeye çağdaş yorum
 Müzik adamına Kahraman Ödülü
 İşte pasaportu
 Namlı'ya kırmızı bülten
 Gerçek 'Star'lar
 Karısı tutturmuş
 Ukrayna'daki 6.5'lik deprem Marmara'yı da korkuttu
 Sendikacılar çatıştı, gazeteci dizinden vuruldu
 Liselere giriş sınavına ÖSS modeli getirildi
 Bingöl'de askeri konvoya saldırı: 1 şehit
 Zeyrek evleri hayata dönüyor
 Suriye'yeki yangına yardım gönderildi
ERDAL ŞAFAK
Laiklerin zaferi
AB'de yeni Komisyon'un Portekizli...
UMUR TALU
İyi uçuşlar!
Hayat, epey pratiktir.
Kimimiz, birtakım...
ERGUN BABAHAN
Krizden çıkacak ders
1960'ların başında ilk Türk...
ÖMER LÜTFİ METE
Bugün Türkiyelilik, yarın Kürdiyelilik
Başbakanlık İnsan...
İsrail, 37 yıl sonra Gazze'den çıkıyor
İsrail parlamentosu, 37 yıllık işgali sona erdirecek Gazze'den geri...
Arafat ölüm döşeğinde
Bir süredir rahatsız olan Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat,...
Sol imparator
Sol imparator
Cumartesi günkü Beşiktaş-F.Bahçe derbisi öncesi iki takımın da en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu