kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Phillips, Kerry gelirse Türkiye’ye büyükelçi atanabilir.
Kerry'nin adamları...


Geçenlerde sohbet ettiğim bir Amerikalı dış politika uzmanı, "Kerry iktidarında Amerikan dış politikasının değişebileceği ender ülkelerden biri de Türkiye" diyordu.

Geleneksel olarak Amerikan dış politikasının, başkan kim olursa olsun değişmeyeceği söylenir. Oysa tüm dünyanın dikkatle izlediği Amerikan seçimlerine bir hafta kala, Ankara'da nefesler tutulmuş durumda. Seçim sonuçları Türkiye'yi yakından etkileyecek. Nedeni, adayların kağıt üzerinde deklare ettiği siyasetleri değil, yanlarındaki danışman kadrosunun kimlerden oluştuğu. Kerry'nin etrafındaki dört adam, Ankara'nın özellikle ilgisini çekiyor, "Sevmesek bile Bush" dedirtiyor. Türkiye'yi endişelendiren isimlerin başında, olası Kerry iktidarında Dışişleri Bakanlığı'nda "üç numara" olması beklenen eski diplomat Peter Galbraith var. Körfez Savaşı'ndan bu yana Iraklı Kürt liderlerle yakın ilişkisi olan Galbraith, 10 yıldır Amerikan siyasetinde "bağımsız Kürdistan" düşüncesinin en ateşli savunucusu. Irak savaşından bu yana New York Times ve NY Review of Books gibi yayınlarda yazdığı makalelerde, Irak'ın zorla bir arada tutulmaması gerektiğini söylemiş ve Kürt bölgesi için daha çok otonomi istemişti. Son bir yıldır da Mesut Barzani ve "Kürdistan Bölgesel Hükümeti" ne "anayasal danışman" statüsünde hizmet veren Galbraith, Kürt liderlere "En önemli siyasi kazanımlarınızı Türkiye, AB'yle meşgulken yapın" tavsiyesinde bulunmuştu. ABD Ulusal Savunma Koleji, Barzani'nin paralı danışmanı olduğu için Galbraith'ın işine son vermişti.

ÇİFT TARAFLI BİR "DOST"
Türkiye'yi ilgilendiren bir diğer isim de, Kerry iktidarında ABD'nin Ankara büyükelçisi olması beklenen David Phillips. Council on Foreign Relations'da Irak ve Iraklı Kürtler üzerine çalışan Phillips, geçmişte Türk-Yunan işadamları ve Türk-Ermeni tarihçiler arasında yakınlaşma sağlamak amacıyla bir dizi konferans düzenlemişti. 1997'den itibaren Türk-Yunan yakınlaşmasını da fitilleyen bu programlar, Philips'e İstanbul iş çevrelerindePeter Galbraith Dışişleri'nde görev alabilir.önemli dostlar kazandırdı. Marc Grossman'a yakınlığıyla bilinen Phillips, aynı zamanda Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden. Geçen aylarda yakın çevresine "Türkiye büyükelçiliği bana söz verildi" dedi. Phillips'in Türkiye'ye büyükelçi olarak gelmesi, Ankara'yı hem sevindiriyor hem de endişelendiriyor. Çünkü Phillips bir yandan Türkiye'ye olan sempatisi nedeniyle "dost", diğer yandan da Körfez Savaşı'ndan bu yana Kuzey Iraklı Kürt liderlerin yakını. Philips de Kuzey Irak'ın özerkliğini savunuyor.

PARRIS, DENGE UNSURU OLUR
Buna karşın Kerry iktidarında kritik konumlara gelecek iki isim var ki son 10 yılda Türk-Amerikan ilişkilerine katkılarından dolayı Ankara'da büyük saygınlık sahibi. Kerry iktidarında Dışişleri Bakanı olmak isteyen Richard Holbrooke. Clinton dönemi ABD diplomasisinin ağır toplarından. Holbrooke, "Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi"ni ABD'nin stratejik hedefleri arasına koyan isim. Bunun ABD çıkarları için şart olduğunu Clinton iktidarına kabul ettiren Holbrooke, böylece Soğuk Savaş sonrasında Türkiye'nin yeniden önem kazanmasını sağlamıştı. Türk dış politika çevreleri, bakan olması halinde, tecrübeli diplomatın Türkiye'nin AB üyeliği için büyük katkı sağlayacağı görüşünde. Son olarak Ankara'daki eski ABD büyükelçisi Mark Parris'in Kerry iktidarında Ulusal Güvenlik Konseyi'nde önemli bir konuma gelmesi ihtimali, Ankara açısından zaruri bir "denge unsuru." Hem TSK, hem de diplomatik çevrelerde saygı gören Parris, Türk-ABD ilişkilerinin en parlak dönemi 1997-2000'de Ankara'daydı. Özellikle Irak konusunda Ankara'nın hassasiyetlerini iyi bilen Paris, 1 Mart tezkeresi sonrasında ikili ilişkinin düzelmesi için de yoğun çaba harcamış ve bu konuda ABD Kongresi'nde yaptığı analizlerle Ankara'da dikkat çekmişti.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ya kaybederlerse?
 'Bush'la ortak noktamız eski başkanlık olacak!'
 Dünya değişecek
 Arafat, 41 aydır çıkamadığı ofisinde endoskopi oldu
 Kamyonlarda boğularak can verdiler
 Uzay meyvesine gel
 Minik robotla tedavi
Krizin belgesi
Krizin belgesi
F.Bahçeli futbolcular Sakarya maçında gol sevinçlerinde doğumgününü...
Pierre engel değil
Pierre engel değil
Son iki haftada sergilediği yüksek performansla alkış alan Emre Aşık,...
Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi
Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, basın toplantısına katılmaktan kaçınınca...
'Ermeni kavgası' geçmişte kaldı
Ermeni gençliği gündemden inmeyen polemik hakkında konuşmaktan...
İnce'nin tatilcisi 'gözcü'nün avukatı
Ebru ve Işık Balkan kardeşler cinayetiyle ilgili davanın görüldüğü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu