kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ya kaybederlerse?

Cumhuriyetçi Bush ve Demokrat Kerry kazanırsa ne olacağı hep yazıldı, çizildi. Peki iki aday kaybederse ne olur? İşte uzmanların iki senaryosu....

Yeni Clinton arayışı başlar
Uzmanlara göre eğer Kerry seçimi kaybederse ilk önce parti içinde büyük bir tartışma yaşanacak. Demokrat Parti uzun bir üre "Acaba nerede yanlış yaptık. Savaşa karşı çıkan bir aday mı seçseydik?" sorusunun yanıtını bulmaya çalışacak. Çünkü Kerry, Bush'un Irak'a operasyon kararına destek vermiş ve daha sonra bu kararıyla ilgili farklı açıklamalar yapmıştı. Tüm bu tartışmalar küllendikten sonra ise Demokratlar 2008 yılında yapılacak seçimler için yeni bir aday arayışına girecek. Birçok Demokrat partiliye göre 2008 seçimde yapılacak seçimlerdeki en güçlü Demokrat başkan adayı, eski First Lady ve şimdinin başarılı New York Senatörü Hillary Clinton. Çünkü Demokratlar, kocası eski Başkan Bill Clinton gibi güçlü bir aday olacağını düşünüyor. Bayan Clinton'ın güçlü imajıyla kadınların ve kararsız seçmenlerin oylarını toplamasına kesin gözüyle bakılıyor. Adaylar arasında John Kerry'nin yardımcısı John Edwards'ın da adı geçiyor. Ancak Kerry bu seçimi kaybederse Edwards'ın şansının büyük ölçüde azalacağı belirtiliyor. Howard Dean ve New Mexico senatörü Bill Richardson ise 2008 için şimdiden adı geçen adaylar arasında. Uzmanlar Kerry'nin bir daha aday olmayacağı konusunda ise hem fikir. Kerry'nin kaybettikten sonra "ketçap kraliçesi" eşi Teresa Heinz Kerry'e yardımcı olacağı da iddialar arasında.

Rumsfeld günah keçisi olabilir
Eğer Bush kaybederse Cumhuriyetçi parti tarihinde ilk kez "açıkça muhafazakar" bir aday yenilmiş olacak. Yenilginin faturası savaşın mimarlarından Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e kesilecek. Yani uzmanlara göre "fikirler yerine insanlar" suçlanacak. Irak Savaşı, sonrasında yaşanan saldırılar, Ebu Garib hapishanesindeki işkence olayları da Bush yönetimine dolaylı olarak Rumsfeld yüzünden puan kaybettiren olaylar olarak görülecek. Suçlanacak bir diğer isim ise Bush'un başdanışmanı Karl Rove olacak. Çünkü Rove, Bush'un her adımını belirleyen isim. Bush'un seçimden yenilgiyle çıkması, İngiltere Başbakanı Tony Blair'i de etkileyecek. Uzmanlar, ülkesinde yoğun bir muhalefetle karşı karşıya olan ve partisinin desteği, tarihinin en düşük seviyesine ulaşan Blair'in istifa etmeye zorlanabileceğine dikkat çekiyor. Yenilgi, parti içindeki gündemin de değişmesine neden olacak. Partinin gündemini Irak yerine vergi ve ulusal sorunlar alacak. Kerry, Irak Savaşı'yla uğraşırken Cumhuriyetçiler Kerry'e eşcinsel evlilikler, silah kontrolü, sağlık sorunları gibi konularda büyük bir muhalefet oluşturacak. Peki Bush bu seçimi kaybederse 2008'de yeniden aday olacak mı? Uzmanlar bu ihtimalin gerçekleşmesi çok zor bir seçenek olduğunu ifade ediyor. Uzmanlara göre eğer Bush bu seçimden Kerry karşısında yenilgi alarak çıkarsa bir daha aday olmayacak. En azından partililer bunun olmasına bir daha izin vermeyecek.

KUZENLERİ KERRY İÇİN ÇALIŞIYOR!
Bush'un uzaktan akrabası 7 kişi, kurdukları web sitesi aracılığıyla "Kuzenimize oy vermeyin" diyor. İkinci dereceden kuzenleri, Bush'un politikalarını onaylamadıklarını ve Kerry'yi desteklediklerini söylüyor.

PATRONLAR POWELL'I İSTİYORMUŞ
ABD'de insan kaynakları yöneticileri arasında yapılan bir araştırma, ne Bush'u ne de rakibi John Kerry'yi birinci sırada gösteriyor. Sonuçlara göre patronlar, başkanlık için en uygun isim olarak Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı görüyor.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kerry'nin adamları...
 'Bush'la ortak noktamız eski başkanlık olacak!'
 Dünya değişecek
 Arafat, 41 aydır çıkamadığı ofisinde endoskopi oldu
 Kamyonlarda boğularak can verdiler
 Uzay meyvesine gel
 Minik robotla tedavi
Krizin belgesi
Krizin belgesi
F.Bahçeli futbolcular Sakarya maçında gol sevinçlerinde doğumgününü...
Pierre engel değil
Pierre engel değil
Son iki haftada sergilediği yüksek performansla alkış alan Emre Aşık,...
Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi
Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, basın toplantısına katılmaktan kaçınınca...
'Ermeni kavgası' geçmişte kaldı
Ermeni gençliği gündemden inmeyen polemik hakkında konuşmaktan...
İnce'nin tatilcisi 'gözcü'nün avukatı
Ebru ve Işık Balkan kardeşler cinayetiyle ilgili davanın görüldüğü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu