kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dükkanlar artık geziyor
Dükkanlar artık geziyor


Statik dükkanlardan sıkılanlar, sürekli yer değiştiren mekanlarda alışveriş yapıyor. Japonya'daki akım Avrupa'ya da sıçradı.

Yeni ürünler geliyor, dükkanda sürekli değişiklik oluyor, neden dükkanlar yer değiştirmesin? Evet, tahmin ettiğiniz doğru. Dünyada yeni bir akım var; gezici dükkanlar. Bunlar galeriye benzeyen alışveriş mekanlarından tek seferlik sergilere ve mobil ünitelerde satışa kadar uzanan ve hem gezici hem de geçici olan perakende noktaları. Artık statik olandan sıkılanlar için sürekli yer değiştiren ve limitli zaman için açılan dükkanlar çok popüler. Bu akımı ilk başlatan hiç şüphesiz ünlü Japon moda markası Comme des Garçons. Berlin'in ücra bir köşesinde bir sene açık kalacak gerilla dükkanını açtılar ve bir anda yeni akım başladı. Bunu takiben Barcelona ve Singapur'da sadece 12 ay açık kalacak "gerilla" Comme des Garçons dükkanları açıldı. New York'ta bile düşünüyorlarmış.

Gerilla terimi bu dükkan konseptine ne kadar uymuş değil mi? Bu akımın öncülerinden biri de Amerika'da Vacant mağazaları. Vacant mağazaları dünyanın çeşitli metropollerinde bir ay açık kalıyor ve sadece tek olan, limitli üretim, özgün tasarım ürünlerini ve yeni tasarımcıların çalışmalarını sergi gibi satışa sunuyor. Sadece Vacant kulübü üyelerine hangi şehirde açacaklarsa belli bir süre önce haber veriyorlar. Amerikan ucuz şık ürünleri satan Target markasının da son projesi ünlü bir moda tasarımcısına kıyafet tasarlatmak ve ucuza herkese satabilmek. Bunun için Amerikalı ünlü tasarımcı Isaac Mizrahi ile anlaşılıyor ve Mizrahi'nin çok şık ancak herkesin ulaşabileceği Target markalı kıyafetlerinin lansmanı ve satışı için New York'da Rockefeller Center'da 12 günlüğüne bir geçici dükkan açılıyor. Daha sonra Target noel dönemi için yine New York'ta Hudson nehri üzerinde geçici bir mağazayı açıyor ve inanılmaz başarılı oluyor.

SANAL ALEME DE TAŞINDI
Bunun sadece perakende sektörüne ait bir akım olduğunu düşünürseniz yanılırsınız. Amerika'da tarzı olan kesimin tercih ettiği Song Havayolları, Soho'da bir gezici ve geçici dükkan açıp, yirmi gün açık tutup sonra başka bir mekana taşınıyor. Bunu kopyalayan ucuz havayolu EasyJet sadece yazın açık olacak bir tatil kulübünü Hollanda'da iki aylığına plajda açıyor ve tüm müşterilerini orada topluyor. Gezici ve geçici dükkan çılgınlığı sadece gerçek mekanlarla da sınırlı değil. Bunu sanal aleme de yine Target taşıyor. Yeni akımlara göre Target Red Hot Shop sanal butiği her hafta on adet seçilen ürünü pazarlıyor. Böylece müşterilerine en sıcak en yeni ürünleri New York, Los Angeles gibi büyük şehirlere seyahat etmeden satın alma olanağını sunuyor.

Aynı şekilde bir diğer sanal alışveriş sitesi eBay, Elle Dile işbirliği yaparak, yedi gün açık kalacak bir eBay Showhouse butiği açıyorlar. Sekiz tasarımcı eBay'de satılacak ürünlerden bir odayı döşüyor ve bu ürünlerin tümü yedi günde satılıyor. Bunların en ilginci tabii modasevenler için Londra'daki gezici moda otobüsü. Mayıs 2003'te başlayan bu gezici otobüste her zaman 1400'den fazla stok var. Meşhur veya yeni tasarımcıların ürünleri showroom otobüste tüm İngiltere'yi dolaşıyor. Meraklıları bu otobüsün gezeceği yerlerin programını takip edip, peşinden gidiyor. Gezici ve geçici dükkanların en iyi tarafı tamamen boş bir alana, mimari ve mağaza dekorasyonu gibi kaygılar olmadan ürünlerin hareketli raflara veya kıyafet askılarına asılarak sergilenmesini sağlaması. Böylece dükkan kirası düşüyor, satılan ürünlerin fiyatı ucuzluyor. Müşteriler de özel bir yer keşfettikleri için farklı bir alışveriş deneyimi yaşıyorlar. Comme des Garçons'un Berlin'deki geçici dükkanının müdürü ile görüştüğümde çok farklı bir müşterinin olduğunu, tüm stokların anında satıldığını söyledi. Ne dersiniz yakında İstanbul'da da geçici ve gezici dükkanlar görür müyüz?
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Hollywood'un uçakları
 İç hatlara düzenleme geliyor
 AB'nin ilk komiseri Mithat Paşa
 Duvarlar sanat eseri oldu
 70 gramlık ayakkabı
 İnsanlık Suçu
 Hitler'in Berlin'deki havalimanı kapanıyor
 7E7'ye rakip Boeing'i kızdırdı
 Havuzlar evin içine girdi
 Kıyametin İlk Ateşleri
 Türk ressamlar bu sergide
 Her yıl eridiği için yeniden yapılıyor
 Ses tasarımı akademisi
 Havada süit dönemi
 Kısa...kısa...kısa...
 Keman atölyesi
 Lütfi Akad Ünlem'de
 Şimdi nargile zamanı
 Eviniz bir ayda hazırlanır
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Elveda dünya merhaba kainat
Geçen hafta Türk...
FİKRET AYDEMİR
Passaporta'nın İlk Konuğu
Uluslararası Edebiyat Evi'nin...
STELYO BERBERAKİS
Sofya'dan Ab Merdiveni
Bulgaristan AB adaylığı...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Burası Vegas önce para sonra gas
Las Vegas - Amerika...
Eklem ağrılarından kurtulun
Eklem ağrılarından kurtulun
Aşırı hareket, çok az kilo ve ağırlığın bir tarafa yüklenmesi gibi...
Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
Zayıflamak ve vücudunu şekle sokmak için erkekler de artık estetik...
Sadece Ramazan'da aranmaktan sıkıldım
Kantoyu 7'den 70'e herkese sevdiren Nurhan Damcıoğlu, yeni bir şov ve...
Fotoğraf çektirirken önce utandım
Rana Pirinççioğlu ünlü yıldızların fotoğrafçısı Nihat Odabaşı'nın...
Kış modasında 50'lere dönüş
Kadife, kürk, yılan derisi, krokodil, dantel ve satenin vazgeçilmez olduğu 2005...
Güneş Sanem'e güldü
İki haftadır yağmurlarda çekim yapmaktan bir hal olmuştum. Sonunda güneş yüzünü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.