kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin vitrinindeki gençler
Türkiye'nin vitrinindeki gençler

Uluslararası Junior Chamber International'ın belirlediği başarılı gençler, her alanda Türkiye'nin önünü açacak projelere imza attı.

Onlar Türkiye'nin başarılı gençlerinden sadece birkaçı. Dünyada genç yaratıcıları, girişimcileri, sanatçıları ve gönüllüleri desteklemek için kurulan Junior Chamber International'ın düzenlediği "The Outstanding Young Person - Türkiye'nin 10 Başarılı Genci" yarışmasında çeşitli dallarda ödül aldılar. Kimi yıllardır özürlü insanların gözü, kulağı olduğu için, kimi ise pancar saplarından odun üreterek ekonomiye katkı sağladığı için... İşte, 18 ile 40 yaş arasındaki kişilere verilen bu ödülü alanlardan bazılarının öyküleri...

Dr. ÜMİT YAŞAR
Kişiye özel ilaç dozajı
Farmakoloji alanında yaptığı çalışmalar sonucu "Tıbbi Yenilik ve Buluşlar" dalında kişisel başarı ödülüne layık görülen Dr. Ümit Yaşar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. İsveç Karolinska Enstitüsü'nde 5 yıl boyunca burslu çalışan Yaşar, iki yıldır çalışmalarını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda sürdürüyor. Geçen ay TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü de kazanan Yaşar, ilaçların insanlarda nasıl farklı tepkilere neden olduğunu araştırdıklarını söylüyor: "Hastalarımızı tedavi ederken çoğuna aynı dozda ilaç veriyoruz. Karaciğerin, ilaçları enzimlere ayırma özelliği var. Ancak bazılarının karaciğeri ilacı hızlı parçalayabilir. Bu yüzden kullanılan ilaç etkinliğini gösteremez, çünkü hemen atılır. Bu da tedavinin etkinliğini önler. Enzim aktivitesini belirleyen faktörlerin en önemlisi genetik. Gendeki mutasyonlar enzim aktivitesini indirebiliyor. Tedaviye başlamadan önce hastaların genetik analizi yapılırsa ve kime nasıl bir doz uygulanacağı saptanır."

BAŞAK DİLARA ÖZDEMİR
Besteleriyle dikkat çekiyor
Kültürel Başarı" dalında Türkiye'nin en başarılı genci seçildi piyanist Başak Dilara Özdemir. 1981 doğumlu sanatçı, 8 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü'ne kabul edildi, onur derecesiyle mezun oldu. Ancak rüyalarını Macaristan'daki Franz Listz Müzik Akademisi süslüyordu. Üç aşamalı sınavdaki başarısıyla kompozisyon-elektronik müzik bölümüne kabul edilen tek yabancı öğrenci oldu. Gerisini Özdemir'den dinleyelim: "Hiçbir yabancı öğrenci için yapılmayan bir şeyi yaparak, beni Almanya'ya Stutgart Müzik Akademisi'ne gönderdiler. Fransa'da ustalık kursuna katıldım. Doğu ve Batı sentezini harmanladığım bestemi dinleyen ünlü Boulanger Vakfı yöneticileri, 500 kişi arasından beni seçtiği için doktora bursu kazandım. Bu yıl doktoramı yapmak üzere Paris'e gidiyorum." Doktora için Paris'e gidecek sanatçıyı şimdiden yoğun bir konser programı bekliyor. Bu arada CD çıkarma teklifi alan Özdemir, maddi ve manevi destekte bulunan Ömer Koç, Eczacıbaşı ile Osman ve Sevgi Benzeş'e de minnettarlığını sunuyor.

NİHAN ERDOĞAN
Her afette yardıma koştu
İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet" dalında ödüle layık görülen Nihan Erdoğan, ödül alan en genç ikinci isim. 1981 doğumlu Erdoğan, arama kurtarma ve afet yönetimiyle ilgili çalışmalarıyla bu ödüle layık görüldü. Çocukluğundan beri coğrafyaya ve jeolojik konulara meraklı olan Erdoğan'ın ilgisi onu dayısının da çalıştığı Kandilli Rasathanesi'ne gidip deprem aletlerini incelemeye kadar götürmüş. İlgisi 1997'de Adana'da yaşanan deprem ile daha farklı bir hal almış. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen soluğu Adana'da alan Erdoğan, orada hiçbir şey yapamadığını söylüyor. 17 Ağustos 1999'daki depremin ardından kazandığı okulda İstanbul Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi'nin kurulmasına ön ayak olmuş. Birleşmiş Milletler'in arama kurtarmaya yönelik örgütü INSARAG'a katılan Erdoğan, "Bu örgüt dünyadaki arama ve kurtarma standardını belirler. Bu işe başladığımızda ilk yardım eğitimini bulamazken şimdi BM'nin standardına çıkabildik" sözleriyle kat edilen mesafeyi anlatıyor.

EMİN ORUÇ
Pamuk sapını odun yaptı
İş Dünyası, Ekonomi ve Girişimcilik" dalında Türkiye'nin 10 başarılı genci arasına giren Emin Oruç, sadece Türkiye'de değil, dünyada bir ilke imza attı. Onu ödül almaya taşıyan proje ise pamuk saplarından odun, pamuk yağından ise mazot üretimi. Uzun yıllar özel sektörde mühendislik yapan Oruç, 2001 yılında tarlada kalan pamuk saplarından odun üretimine başladı. Pamuğun toplanmasından sonra tarlada kalan sapların, zararlı unsurları nedeniyle yakılması gerektiğini hatırlatan Oruç, projeye başlama sürecini şöyle anlatıyor: "Urfa'da bir yılda 6 milyon ton pamuk sapı kalıyor. Bu 6 milyon ağaç demek. Bu kadar ağaç İstanbul sınırlarını kaplar. Aklıma sapların enerji olarak kullanabileceği geldi." Oruç, pamuk saplarından, kalorisi daha fazla ve hesaplı odun üretti. Genç girişimci, geçen yıl 100 ton odunu Şanlıurfa'da 50 aileye dağıtmış. Oruç pamuk yağından da günlük 20 bin litre mazot üretiyor.

NEBAHAT DİKYOL
Çiftçiye, tarımı öğretiyor
Nebahat Dikyol henüz 23 yaşında ve Ziraat Mühendisi. Türkiye'nin 10 Başarılı Genci'nde "Senato Tuğrul Esin Ödülü" nü alan Dikyol, Tarım Bakanlığı'nın 2004 yılının başında başlattığı "1000 Köye, 1000 Tarım Gönüllüsü" projesi kapsamında İzmit'in Gölcük İlçesi'nin Hamidiye Köyü'nde çalışıyor. Derince'de yaşarken, gönül verdiği iş nedeniyle ailesiyle birlikte çalıştığı köye taşınmış. 3 yıl sürecek çalışmalarının başında ödül almaya hak kazanan Dikyol, köylüyü arıcılık konusunda adeta örgütledi. Genç ziraatçi işinin en zor kısmının çiftçileri ikna etmek olduğunu söylüyor.

MEHMET KIZILTAŞ
Engellileri unutturmadı
Kişisel Başarı Ödülü'nü kazanan 30 yaşındaki Mehmet Kızıltaş, son 10 yıldır özel televizyonlarda Türkiye'nin ilk ve tek engelli programı "Yaşadıkça"yı yapıyor. Sol ayağında yüzde 40 yürüme özrü olan Kızıltaş, hayatındaki engeliyle barışıp, kendisi gibi olanlara ışık tutmak için yola çıktığını söylüyor. Aldığı başarı ödülünün bu yolda kendisine önemli bir referans sağlayacağına inanan Kızıltaş yetkililere sesleniyor: "Bu ülkede 10 milyon engellinin yaşadığını unutmayın."

DOÇ. DR. FÜSUN ERSOY
Aile hekimliğinin önderi
Türkiye'nin ilk akademisyen aile hekimi 39 yaşındaki Doç. Dr. Füsun Ersoy, bu alanda yaptığı çalışmalar ile "Bilimsel Önderlik" alanında ödül kazanmaya hak kazandı. Birçok tıp fakültesinin Aile Hekimliği Anabilim Dalı kurucu başkanlığını yapan Ersoy, şu anda da kurucusu olduğu Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanlığı'nı yürütüyor. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'na danışmanlık yapıyor. Ersoy, bu ödülün yanı sıra Dünya Aile Hekimleri Örgütü'nce "Ayın Doktoru" seçilmesinin kendisi için gurur kaynağı olduğunu vurguluyor.

FERHAT ŞELLİ
GAP'ın farklı yüzü
Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik Ödülü"nü almaya hak kazanan 33 yaşındaki Ferhat Şelli'nin hikayesi, azmin öyküsü. Şanlıurfa'da çiftçilik yapan dört çocuklu bir ailenin oğlu. Zor şartlarda büyüdüğünü anlatan Şelli'nin hayatı Ziraat Mühendisi olunca değişti. Şelli, Türkiye'nin en büyük projesi GAP'tan bölgedeki insanların daha iyi yararlanabilmeleri için, kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörü bir arada çalışmak üzere organize etti. GAP Tarımsal Kalkınma Derneği ile Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği'ni kuran Şelli, çiftçilerin tarımsal alanda yeni teknolojiyi kullanabilmeleri için ön ayak oldu. Yedi ay önce GAP İdaresi Başkan Yardımcılığı'na getirilen Şelli, "Şimdi ise masanın öteki tarafına geçtim. Sorunları bildiğim için çözüme yönelik tatlı bir heyecan içindeyim" diyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kış modasında 50'lere dönüş
 Güneş Sanem'e güldü
 Eğitim Gönüllüleri iş başında
 Doğu'nun turizm elçileri
 Türk dinleyicisi harika
 Onlar Türkiye'nin ilk samurayları
 İstanbul'un sokak tabelaları konuşuyor
 İstanbullu fena halde trafiğe takıldı
 Görme özürlülere kitaplık
 'Eylül Fotoğrafları' bu salonda
 Henkel ve TOÇEV işbirliği
 Superman'in sonsuzluğa uçuşu
 İstanbullu göçmenlerin takımı yeniden doğuyor
 Anneannem Atatürk'ün üvey kız kardeşi Ruhiye Hanım'dı
 Bir ağaca bile oyuncu olmayı öğretebilirim
 Bir sihir bir ödül
 İşte Formula 1'in Türk fatihi
 TSE ve ISO 9001 belgeli ilk devlet okulu 'Ata İlköğretim'
 Yaşama sanatı dersleri
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Benim soyadımla ne yapıyorsun?
Soyadı, adı üzerinde...
MEHMET ALTAN
Ramazan pidesi
Masanın başına yazıyı yazmak için...
KAZIM KANAT
Harman yerinde modern köy düğünü
Görücü usulü evlilik...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bu çiftlikte Tiny yok
Anasının, "Ağustos'ta ekilen...
TURGAY NOYAN
Güney macerası (2)
Geçtiğimiz hafta Bodrum'a iniş...
Hollywood'un uçakları
Hollywood'un uçakları
Hollywood yıldızları arasında uçak satın almak moda oldu. Ünlülerin...
İç hatlara düzenleme geliyor
İç hatlara düzenleme geliyor
Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker, iç hatlarda...
Eklem ağrılarından kurtulun
Aşırı hareket, çok az kilo ve ağırlığın bir tarafa yüklenmesi gibi...
Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
Zayıflamak ve vücudunu şekle sokmak için erkekler de artık estetik...
Şerbeti ne çabuk unuttuk
Bugünün dünyasında artık kendine yer bulamayan sokak şerbetçilerini ne yazık ki...
Sokaktan restorana içli köfte
Beyoğlu'nda 16 yıldır sattığı leziz içli köfteleriyle tanınan Ali Topçuoğlu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.