kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
  » Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte kadın mucitlerimiz
İşte kadın mucitlerimiz
Çetinkaya, ödülü biyomotorin ile aldı
Süspansiyon sistemi Türkay'a ödül getirdi
Dizelin babası artık büyük ödülle anılacak

Onlar yemeklik yağı yakıt yapıyor

İki kadın araştırmacının bioyakıt ve süspansiyon sistemleri ile ilgili araştırmaları erkekler arasından sıyrılıp birinci oldu.

Kadınlar makineden ne anlar, diyenlerden misiniz? Cevap 'evet' ise, şimdi okuyacağınız iki örnek sizi hayal kırıklığına uğratacak. Öyle görünüyor ki, kadınlar erkeklerin otomotiv dünyasındaki egemenliğini de sarsmaya başladı. İki araştırma görevlisi, Merve Çetinkaya ve Semiha Türkay otomotiv sektörüne yönelik çalışmalarıyla MAN Türkiye'nin düzenlediği yarışmada erkek adaylar arasından sıyrılmayı başardı. Çetinkaya, 'jeneratör yakıtı olarak, kullanılmış yemeklik yağ kökenli biyomotorin' çalışmasıyla, Türkay ise süspansiyon sistemlerine yönelik çalışmasıyla ödüle layık görüldü.

***

İşte kadın mucitlerimiz

MAN'IN, Türkiye'de araştırma yapmayı özendirmek için bu yıl ilkini düzenlediği Rudolf Diesel yarışmasında ödül, İTÜ ve Anadolu Üniversitesi'nden iki başarılı kadına gitti MERVE Çetinkaya 'jeneratör yakıtı olarak kullanılmış yemeklik yağ kökenli biyomotorin', Semiha Türkay ise 'süspansiyon sistemleri' çalışmayla ödüle layık görüldü.

MAN TÜRKİYE'NİN, Türkiye'deki araştırmaları teşvik etmek amacıyla bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Rudolf Diesel yarışmasında, yükselen Türkiye'nin aydınlık yüzünü oluşturan iki başarılı genç kadının akademik çalışması birinciliğe değer görüldü. İTÜ'den Merve Çetinkaya 'jeneratör yakıtı olarak kullanılmış yemeklik yağ kökenli biyomotorin' çalışmasıyla, Anadolu Üniversitesi'nden Semiha Türkay ise 'süspansiyon sistemleri' üzerine gerçekleştirdiği çalışmayla ödüle değer görüldü. Semiha Türkay, Bursa doğumlu. Memur çocuğu olan Türkay, Osman Gazi Üniversitesi'nden mezun. Daha sonra Anadolu Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışmalarına başlayan Semiha Hanım, master tezi olan "süspansiyon sistemleri" üzerine gerçekleştirdiği çalışmayla yarışmaya katılmış. İstanbul doğumlu olan Merve Çetinkaya da mali müşavir bir baba ile ev hanımı annenin çocuğu. Merve, İTÜ Kimya Bölümü'nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını aynı üniversitenin Kimya Mühendisliği bölümünde tamamlamış. Merve Çetinkaya, 'jeneratör yakıtı olarak kullanılmış yemeklik yağ kökenli biyomotorin' çalışmasıyla yarışmaya girmiş. MAN Türkiye'nin bu yıl ilkini gerçekleştirdiği ve bundan sonra her yıl düzenlenecek Rudolf Diesel yarışmasında jüri, Semiha Türkay ve Merve Çetinkaya'nın başarılı çalışması karşısında birincilik için seçim yapamayınca, her iki çalışma birden ayrı ayrı 5 bin Euro'luk birincilik ödülüne değer görüldü. "İdolü olan idol olamaz" Semiha Türkay ve Merve Çetinkaya; çalışmaları, hedefleri ve felsefeleriyle ilgili olarak sorularımızı yanıtladı:

* Ödüle değer görülen çalışmanız hakkında bilgi verir misiniz? Semiha Türkay: Master tezim süspansiyon sistemleri üzerineydi. Bu çalışmamla ödül aldım. Merve Çetinkaya: 'Jeneratör yakıtı olarak kullanılmış yemeklik yağ kökenli biyomotorin' tezimle ödüle değer görüldüm.

* Sizin için esin kaynağı olan biri var mı? Semiha Türkay: Esin kaynağım Anadolu Üniversitesi'ndeki hocam Prof. Dr. Hüseyin Akçay oldu. Ondan öğrendiklerim etkili oldu. Tabii, işin içine girdiğinizde konuyu da seviyorsunuz ve sonra kendinizi işe veriyorsunuz. Merve Çetinkaya: Bu proje, Doçent Dr. Filiz Karaosmanoğlu'nun değerlendirmesi ve bilimsel literatüre yıllardır çalışılan bir konuda 'yeni ne sunabiliriz' fikri ile başladı ve başarılı oldu.

* İdealleriniz, hedefleriniz neler? Semiha Türkay: Hocamla birlikte uluslararası şirketlerin projelerinde yer almak isteriz. Böyle bazı hedeflerimiz var.

* Yurtdışında dünyaca ünlü üniversitelerde çalışmak ister misiniz? Semiha Türkay: Kafamızda değişik planlar var ama bunu zaman gösterecek. Merve Çetinkaya: Yurtdışından donanımı, bilgiyi alıp geri dönmek isterim. Orada asla kalmak istemem.

* İdolünüz var mı? Semiha Türkay: İşimi en iyi yapmak. Benim idolüm işimi çok iyi yapmak. Merve Çetinkaya: Hiç kimseyi idol olarak görmüyorum. İdolü olan idol olamaz.

* Yarışmaya nasıl katıldınız? Semiha Türkay: Yarışmanın ilanlarını gördük ve katılmaya karar verdik. Ayrı ayrı projelerle yarışmaya katıldık ve kazandık. Merve Çetinkaya: Aynı yarışmaya Semiha Hanım da başvurmuş. Semiha'nın da çalışmaları çok değerli bulunmuş. İkimizi de çok çalışkan görmüşler ve ayırt edememişler. İkimize de ödül verdiler. Esasında ödül tek kişiye veriliyordu. Ama, birimizden birini seçmek diğerine haksızlık olur düşüncesiyle ikimizin çalışmasını da ödüle değer gördüler.

* Başarının sırrı sizce nedir? Semiha Türkay: Başarımızda doğru koşulların oluştuğu çalışma etkili oldu. Bundan sonra böyle bir ortamı yakalayabilir miyiz onu da bilmiyorum. Merve Çetinkaya: Ben kapasitemi düşünerek, maksimum verimle çalışmayı hedefleyen bir insanım. Azim ve disiplinle her şey oluyor.

OLCAY AYDİLEK

DİĞER OTO FİNANS HABERLERİ
 Kış gelmeden önce oto bakımı yaptırın
 Motor yağını değiştirin
 OpelFit'te yüzde 35'lik indirim fırsatı bekliyor
 627 Euro taksitle Audi A4
 Laguna en sonunda dizel motora kavuştu
 Bir depo yakıtla 1.250 km gidiyor
 Michelin alan mont kazanıyor
 Piyasanın nabzını bayideki tüketici trafiğiyle tutuyoruz
 Trakya Cam'ın yurtdışı çıkarması
 Seat Cup'ta final bu haftasonu
 İstanbul'da F1 yarışı kesinleşti
 Vergi borcunda sürpriz artık yok
 Lastiklerinizi dinlendirin
 Fikir Olimpiyatları'nda kırkayak' fırtınası esti
 Miniklerin en büyük hayali pervaneli araç
 Power FM dinleyicisi Jeep Wrangler kazandı
 Bankalar yeniden faiz indirme yarışına girdi
 BMW'nin küçük 4x4' dizel motora kavuştu
 Ticari araç satışları altın yıl 2000'i geçti
    Otomobil Yazarları
    Otomobil Dünyası
  » Oto Finans
METE TANSU
Fabrikaları 100 bininci araç heyecanı...
ALİ SAYDAM
Bu reklam, yoksa bir Yavuz Bingöl klibi...
Kapıdaki ip, çelişkiler yumağının ilk parçası
Kapıdaki ip, çelişkiler yumağının ilk parçası
Balkan kardeşler cinayet dosyasının çelişkilerle dolu olduğu ortaya...
Trilyonluk mirasta bitmeyen paylaşma
Trilyonluk mirasta bitmeyen paylaşma
Yargıtay C Motelleri ile ilgili Yasef Öztürk'ün dört eşinin...
Türkiye yüzünden koltuğu tehlikede
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı imza kampanyası başlatan daha sonra bu...
'Irak'ta İslam devleti olabilir'
ABD Başkanı George W. Bush, önde gelen haber...
Boğaziçi mucizesi bir düş değil
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Kızıl Danny, Türkiye'nin AB...
Erdoğan: AB sürecini gölgelemek istiyorlar
Grup toplantısında konuşan Başbakan "Biz AB sürecini kısır ideolojik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.