kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bütçeye 'AB damgası'
İşte AB bütçesi

2005 bütçesinde AB'nin önem verdiği konularda daha çok ödenek var.

2005 yılı bütçesine Avrupa Birliği damgası: Enflasyonun yüzde 8 hedeflendiği bütçede AB Genel Sekreterliği'ne verilen ödenek yüzde 54 arttı; bu birime 4 trilyon 73 milyar lira tahsis edildi. İnsan Hakları Başkanlığı'nın ödeneği ise 502 milyar liraya yükseldi. Diyanet'te de köktendincilik ve hurafelerle mücadeleye özel ödenek ayrıldı.

Bütçeye 'AB damgası'

TBMM'ye sunulan 2005 yılı bütçesine AB müzakere süreci damgasını vurdu. Enflasyonun yüzde 8 hedeflendiği bütçede AB Genel Sekreterliği'ne verilen ödenek yüzde 54 arttı Yeni bütçede İnsan Hakları Başkanlığı'nın ödeneği 502 milyar liraya yükseldi. Diyanet'te de "köktendincilik" ve "hurafeler"le mücadeleye özel bir ödenek ayrıldı.

2005 yılı Bütçesi'ne Avrupa Birliği (AB) damgasını vurdu. IMF'nin yüksek faiz dışı fazla ve sıkı mali disiplin ısrarıyla hazırlanan bütçede, AB'nin önem verdiği insan hakları, çevre, kadın, Alevilik, töre konularındaki duyarlılıklar gözetildi. AB uyum sürecinin simge kurumları haline gelen sivil MGK ile AB Genel Sekreterliği'ne (ABGS) verilen ödeneklerde önemli oranda artış sağlandı. Enflasyonun yüzde 8 olarak hedeflendiği 2005'te ABGS ve MGK Bütçesi takviye edildi. Ödenek artışı kurumsal yeniden yapılanmanın işareti olarak yorumlandı. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Bütçesi'nde de AB'nin "namus cinayetleri" ne ilişkin vurgusu gözetildi ve bütçe gerekçesinde, "Töre suçları olgusu üzerine Türkiye üzerinde genel bir tespit araştırması yapılacak" denildi. Sivil MGK'ya ödenek takviyesi Başbakanlık Bütçesi içinde yer alan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin ödeneği 2004 yılındaki 9 trilyon 469 milyar lira düzeyinden 2005 yılında yüzde 24.1 oranında artışla 11 trilyon 756 milyar liraya yükseldi. MGK Genel Sekreteri daha önce orgeneral düzeyindeyken, AB ülkelerindeki uygulamalar dikkate alınarak sivilleştirildi. Sivil MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan'a rahat çalışması için mali ve sosyal imkanlar sağlandı.

ERDOĞAN'IN SÖZÜ
YÖK Başkanı'nın kullandığı lojmanın tahsis edildiği Alpogan'a, önümüzdeki yıl makam aracı alınması için ödenek verildi. Avrupa Birliği'ne ödenek önceliği Halen Dışişleri Bakanlığı Bütçesi çatısında görülen Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'ne de (ABGS), müzakere sürecinin başlaması halinde ihtiyaç duyacağı tanıtım çalışması ve personel gereği dikkate alınarak ödenek ayrıldı. 2004 yılında 2 trilyon 637 milyar lira ödeneği bulunan ABGS'ye 2005 için yüzde 54.1 oranında artışla 4 trilyon 73 milyar lira tahsis edildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "AB için 1000 genç yetiştireceğiz" sözü de ABGS bütçesinde etkili oldu.

TÖRE SORUNU
ABGS Bütçesi'nde sözleşmeli personel ödeneklerinin yüzde 27 oranında artırılması hem yeni eleman alımı hem de mali şartlarda iyileşme işareti olarak değerlendirildi. Töre hassasiyeti Başbakanlığa bağlı Aile Araştırma Kurumu Bütçesi'nin gerekçesinde "töre cinayetleri"ne ilişkin duyarlılık dikkati çekti. "Güldünya" ile başlayan ve AB'nin "namus cinayetleri" olarak gündeme getirdiği töre sorunu, Aile Araştırma Kurumu Bütçesi'nde şöyle ifade edildi: "Türkiye'de ve dünyanın başka yerlerinde gündem oluşturan 'töre suçları' olgusu üzerine ülke genelinde bir tespit çalışması yapılacak." Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçeleri de yüzde 23-29 oranında artırıldı. Çok sayıda araştırma projesi bütçede planlandı. İnsan Hakları Başkanlığı'nın ödeneği de 344.6 milyar liradan, gelecek yıl 502 milyar liraya yükseltildi.

Okan MÜDERRİSOĞLU Hülya KARABAĞLI/ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bütün pasaportlar yenilenecek
 'Futbol çetesi'ne 7 yıl
 Özkaya'dan hayati tehlike uyarısı
 Trafik Yasası'nda hayat kurtaran değişiklikler
 Öğrenciler arada kaldı
 Tevfik Gelenbe yoğun bakımda
 Diyanet özel araştırma yapacak
 Tazminata sanatçı tepkisi
 5 yıldır İstanbul'da oturmayana ev yok
 'Gönül gözüyle opera izlediler
 Tutuklu polise güvenlik önlemi
 'İkinci grup olmasa birinci grup hüküm giyerdi'
 Hizbullah Türkiye'de güçleniyor
ERDAL ŞAFAK
Lozan tam uygulansaydı
Siyah ve beyaz dışındaki renklere...
SAİT GÜRSOY
Ortaöğretimde değişim rüzgarları
Ortaöğretimin ÖSS...
UMUR TALU
Biraz hüzün!
Bir zamanlar, ülkenin geleceğinin...
Türkiye yüzünden koltuğu tehlikede
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı imza kampanyası başlatan daha sonra bu...
'Irak'ta İslam devleti olabilir'
ABD Başkanı George W. Bush, önde gelen haber ajanslarından...
Mada-Lyon'un acı yüzü: 1-3
Mada-Lyon'un acı yüzü: 1-3
Yıldızlarıyla Türkiye Süper Ligi'ndeki rakiplerini adeta yürüye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu