kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eklem ağrılarından kurtulun
Eklem ağrılarından kurtulun


Aşırı hareket, çok az kilo ve ağırlığın bir tarafa yüklenmesi gibi nedenlerle ortaya çıkan eklem ağrıları yaşlılarda olduğu kadar gençlerde de görülüyor. Rahatsızlık başında fark edilirse spor ve egzersiz yapılarak düzeltilebilir.

Eklemleri etkileyen rahatsızlıklar artrit ve artroz olmak üzere iki tipte görülür. Artrit, iltihaplı eklem rahatsızlıkları için kullanılır. Birçok türü vardır. En yaygın şekli 'romatoid artrit'dir. Artroz, iltihabi bir hastalık değildir. Kemiklerin aşınıp yıpranması sonucu oluşur. Bugün, 60 yaşın üzerindekilerde sıklıkla görülen, 45 yaş altında nadiren görülen artroz hastalığını ele alıyoruz. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon kişi eklem yıpranmasına bağlı ağrılardan muzdariptir. Eklem ağrıları yaşam sevincini yok eder. Sportif hobilere imkan vermez ve bazen her adımı sıkıntılı yapar. Ancak ağrılardan dolayı hareketlerini kısıtlayan, yani eklem ağrılarına teslim olan bir kimse kendine iyilik yapmaz. İltihabi olmayan bu eklem hastalığının nedenleri çeşitlidir. nn Aşırı kilo nn Çok az hareket nn Ağırlığın bir tarafa yüklenmesi nn Doğuştan ya da sonradan olan eklem kusurları (örneğin x ya da o bacaklar, kalça eklemi yapısal bozuklukları) en önemli nedenlerdir. Artroz'da eklemlerdeki kemik uçlarını koruyan kıkırdak aşınmıştır. Normalde bu kemik uçlarında yumuşak, elastik bir kıkırdak kılıfı vardır. Sürekli yük, kıkırdakları pürüzlendirir, elastikiyetini azaltır. Kıkırdaklar giderek incelir ve kırılgan olur. Kıkırdak tamamen aşınıp, kemikler birbirine sürtünmeye başlarsa artroz ağırlaşır. Ağrılar başlar ve eklem hareketlerinde azalma olur. İş bununla da kalmaz. Kıkırdakların yıkımı ile iltihap uyarıcı maddeler eklem sıvısına karışarak, eklem kapsülünde şişme ve ağrılı iltihaba yol açar.

Eklemler için tehlike sürekli zorlanmadır.
Artroz en sık ömür boyu vücudun ağırlığını taşıyan bel, diz ve kalça eklemlerinde görülür. Ancak el, ayak, omuz ve dirsek eklemlerinde de oluşabilir. Hastalık riski gerçi yaşla birlikte artar ama artroz gençlerde de olabilir. Bazı meslek gruplarında aynı eklemlerde artroz sıkça görülür. Kompresörle çalışan parçalayıcı makineleri kullananlarda dirsek eklemlerinde; seramik döşeyicilerinde diz eklemlerinde artroz'a sıkça rastlanır. Ayrıca sürekli sağlıksız ayakkabı giyenlerde, örneğin çok ince, yüksek ökçeli ayakkabı ile dolaşanlarda eklemlere olan baskı fazladır. Tek taraflı ağırlık taşımalardan da kaçınmak gerekir. Kıkırdak bir kere bozuldu mu zararın tamiri mümkün olmaz. Çünkü kıkırdak yeniden oluşamaz.

Tanı (teşhis) Klinik bulgu, uygun kan tetkikleri ve röntgen çoğu kez tanıya götürür. Artroskopi ve biyopsi gerekebilir.

Artroz tedavisinde ana prensipler:
1. Egzersiz
Bilinçli egzersiz hastalığın seyrini yavaşlatabilir. "Fazla hareket fakat zorlama yok". Çünkü hareket eklemin beslenmesini ve metabolizmasını destekleyen biyolojik uyarıdır. Eklem kıkırdağına olan hafif baskı damarları olmayan kıkırdak dokusunun besin almasını sağlayabilir. Temposu, basıncı aynı kalan hareketler eklemlere ve eklem metabolizmasına yararlıdır. Tüm sıçrama ve mücadele biçimindeki sporlar eklemlere zarar verir. Eklem ağrıları olan kişiler için fazla güç gerektirmeyen, ritmik, akıcı ve yumuşak hareketler -örneğin yokuş olmayan yolda bisiklet kullanma, yüzme, yürüme, dans etme- yararlıdır. Su, vücut ağırlığını taşıdığı için ve eklemlerin hareketini kolaylaştırdığı için, yüzme egzersizi özellikle idealdir. Tenis, basketbol, voleybol, futbol gibi ani ve yön değiştirici hareketlerle birlikte olan spor türleri eklem kıkırdağının aşınmasına yol açar. Hedefli güçlendirme ve germe egzersizleri eklemleri koruyan kasların etkinliğini artırarak eklemleri güçlendirir.
2. Fizik tedavi Hasta eklemlere yük bindirmeksizin yaptırılan özel hareketlerle eklem çevresindeki kaslar güçlendirilerek bunların destek fonksiyonları geliştirilir. Masaj, yerel kan dolaşımını iyileştirir. Eklemlerin hareket yeteneğini azaltan kısılmaları giderir, gevşeme sağlar. Sıcak uygulamaları ya da aktif artrozda soğuk uygulamaları ağrıyı yatıştırır. Elektrik ve ultrasonik tedavileri, dolaşımı ve metabolizmayı iyileştirir.
3. Doğru beslenme Kilo fazlalığı kıkırdak katilidir. Verilen her kilo eklemlerin yükünü azaltır. Bol sebze, meyve, kuru baklagiller, haftada 2 kez balık, ölçülü miktarda kabuklu kuruyemiş (ceviz, fındık, badem, fıstık) ve yağsız süt ürünlerini içeren sağlıklı beslenme kalp-damar sağlığı için olduğu gibi, eklem sağlığı için de önemlidir. Artroz'la birlikte eklemlerde iltihabi olay varsa, vitamin E, Omega 3 yağ asitleri, enzim ve midye ekstreleri alınması yararlı olur. Alkol, nikotin ve kafein gibi keyif maddeleri kemik metabolizmasını kötüleştirir.
4. İlaçla tedavi Hafif şikayetlerde ısırgan otu hapları, aspirin, parasetamol, naproksen, ibuprofen, düşük dozlarda rahatlama sağlar. Yerel uygulanan pomatlar kanlanmayı iyileştirir ve iltihabi prosese karşı koyar. Glukosamin ve kondroitin sülfat tabletleri kıkırdak hücrelerinde kolajen oluşumunu destekleyerek artroz vakalarında yararlı olabilmektedir. Ağrıların fazla olduğu vakalarda steroidsiz antiromatizmal ilaçlar (örneğin bitlosenak, indometacın) hem ağrıyı keser, hem de iltihabı azaltır. Bunlar sürekli kullanılıyorsa Rabitap ya da Nezoprostol adlı ilaçlarla birlikte alınmaları mide ülseri riskini azaltır. Özel durumlarda (enfeksiyon tehlikesi) iltihap önleyici maddeler (kortizon) doğrudan hasta ekleme şırınga edilir.
5. Ameliyat Artroskopi; ucu dürbünlü bir ince boru ile hasta eklemin incelenmesidir. Artroskopi sırasında kıkırdak hasarı giderilebilir ve rahatsızlık veren kıkırdak dokusu alınabilir ya da eklem boşluğuna iltihap önleyici madde (kortizon) verilebilir.

BİSİKLETE binme, yüzme, yürüme, dans etme gibi sporlar eklem ağrılarına iyi gelirken, tenis, basketbol, voleybol, futbol gibi spor türleri ağrıları artırabilir

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
 Az yiyerek ömrünüzü uzatmak elinizde
 Göğüs kanseri ilacı prostata umut oldu
 Bir hastalığın çaresi diğerine davetiye çıkarıyor
 Erkeklerin iktidar savaşı
 Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
 Doğal reçeteler ilaç gibi geliyor
 Obez çocuklar tehdit altında
 Vitamin alırken iki kere düşünün
 Sporda buluşuyorlar
 Çocuklarımız zehirsiz karides yesinler
 Çetin Altan'a vefa borcunu okulla ödedi
 Altan: "çok Duygulandım"
 Bir asırlık koleksiyon
 Yanlış beslenme yaşlandırır
 Anne babaları obez olan çocuklar risk taşıyor
 Anoreksia yaşlıları da vuruyor
 Şişmanlık prostat kanserini tetikliyor
 Şişmanlık çabuk yaşlandırıyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Sadece Ramazan'da aranmaktan sıkıldım
Sadece Ramazan'da aranmaktan sıkıldım
Kantoyu 7'den 70'e herkese sevdiren Nurhan Damcıoğlu, yeni bir şov ve...
Fotoğraf çektirirken önce utandım
Fotoğraf çektirirken önce utandım
Rana Pirinççioğlu ünlü yıldızların fotoğrafçısı Nihat Odabaşı'nın...
Kış modasında 50'lere dönüş
Kadife, kürk, yılan derisi, krokodil, dantel ve satenin vazgeçilmez...
Güneş Sanem'e güldü
İki haftadır yağmurlarda çekim yapmaktan bir hal olmuştum. Sonunda...
Şerbeti ne çabuk unuttuk
Bugünün dünyasında artık kendine yer bulamayan sokak şerbetçilerini ne yazık ki...
Sokaktan restorana içli köfte
Beyoğlu'nda 16 yıldır sattığı leziz içli köfteleriyle tanınan Ali Topçuoğlu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.