kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ASLINDA HEPSİ ŞEHİRLİ: Traktörlerin üzerinde tarlaları geziyorlar, sürüme katılıyorlar, ekimleri izliyorlar. Iğdır köylerinde tarım konusunda gelenekselleşen hataları düzeltmeye çalışıyorlar.
Iğdır'ın beş 'Çalıkuşu'
Balayını ahırda geçirdi
Köylerde daha çok melek var

Tarımda melekler modeli

Beş genç tarım uzmanı Iğdır'da köylerin kaderini değiştirme savaşı veriyor.

Adları Deniz, Mihriban, Kezban, Esin ve Dicle. Kimi veteriner, kimi ziraat mühendisi. Tarım Bakanlığı'nın "Bin köye bin tarımcı" projesi kapsamında atandıkları Iğdır'da köylülerin sevgilisi oldular.

Köy evlerinde kalıyorlar, tarlaları, ahırları, kahveleri dolaşıp verimi artıracak yeni teknikleri, organik tarımı öğretiyorlar.


Iğdır'ın beş 'Çalıkuşu'

Her gün giyinip süslenip tarlaları, ahırları, köy kahvelerini dolaşıyorlar. Bir yıldır tarımda verimi artıracak yeni teknikleri anlatan bu genç kadınlar Iğdır'da fakirliği kader zanneden köylülerin umudu oldu.

Tarım Bakanlığı'nın başlattığı '1000 Köye 1000 Tarımcı' projesi kapsamında Iğdır köylerine geçtiğimiz yıl atandılar. Onlar gelene kadar bu köyler ziraat mühendisi nedir, veteriner tam olarak ne işe yarar bilmiyorlardı. Bu nedenle köylüler bu genç tarım danışmanlarına ne diyeceklerini de bilemediler. Onlara, köye gelen memurlara her zaman dedikleri gibi öğretmen hanım, doktor hanım sonra mühendis bey dediler. Bu genç kadınlardan oluşan tim, bir yıl içinde köylerde verimin artmasını sağladılar, meyve bahçeleri kurdular, organik tarıma başlanmasını sağladılar. Hayvan neslinin daha sağlıklı gelişmesi için suni üreme yapmaya başladılar. Köylerin kanalizasyon sorununa çözüm buldular. Dicle Bilgin, Mihriban İlim, Esin Tıraş, Kezban Altay ve Deniz Akgün henüz yirmili yaşlarda olan tarım danışmanları. Büyük şehirlerde okuduktan sonra bu projeye katılan genç kadınlar Reşat Nuri Güntekin'in eseri Çalıkuşu'ndan etkilendiklerini söylüyorlar.

HOSTESLİĞİ BIRAKIP KÖYE GELDİ
Dicle Bilgin 27 yaşında, üç yaşında bir kızı var. Ziraat Mühendisi olduktan sonra hayatında ilk kez mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını söylüyor. THY'de çalışırken bu projeyi duyunca katılmaya karar vermiş. Hayatında ilk kez köyde yaşamaya başlamış. "Önce onlar gibi giyinmeyi, ayağıma şalvar geçirmeyi düşündüm. Sonra önlükle dolaşmaya karar verdim. Ama kendim gibi olmak en iyisiydi. Bana böyle alıştılar üstelik Kürtçe 'sarışınımız' anlamına gelen 'Parçureme' demeye başladılar. Her gün tarlaya, ahıra birlikte gidiyoruz. Döllenme için hayvanların birbirine aşık olmasına gerek kalmadığını, daha sağlıklı hayvan nesli için suni dölleme yapılacağını gösterdim. Şimdi köyde doğum bekliyoruz. Verim bir anda artınca, ilaçlama konusunda dersler başlayınca saçın rengi, görüntü farklılığı falan ortada kalmadı" diyor. Kezban Altay da Merkez köyünde yaşamaya başlamış."Köy kahvesine geldiğimde ilaçlama yapmak için anons yaptım. İlk kez hoparlörden bir kadın sesi duyuyorlardı. Şaşırdılar, ancak bu sorunu kısa zamanda çözdük. Çerezlik ayçiçeği, çilek üretimine başladık. Organik tarım konusunda pazar arayışlarımız sürüyor. Verimi artırdık ancak şimdi de yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Haftada bir gün şehir merkezine inip internetten onlara yeni pazarlar arıyorum" diye anlatıyor yaptıklarını. Köyde kaldığı evin bahçesinde model oluşturması için meyve bahçesi kurmuş. Burada kadınlara çiftçilik dersleri veriyor. Şimdi köyün kadınları için el sanatları kursu açtırıp ek gelir elde edilmesi için çalışma yapıyor.

KARADÜZENİ BİTİRDİ
Deniz Akgün 28 yaşında. Onun da 3.5 yaşında bir kızı var. Egzost ölçümü, İngilizce öğretmenliği, zirai ilaç dükkanında kalfalık gibi işlerden sonra bu proje karşısına çıkınca çok heyecanlanmış. "Ziraat Mühendisliği işsizlik anlamına geliyordu. Oysa köylerin kaderini değiştirebileceğimizi biliyordum. Şimdi hayallerim gerçekleşti" diye anlatıyor bu projeye katılma nedenini. "Köye geldiğimizde tam anlamıyla bir kara düzen vardı. Babadan oğula geçen geleneksel yöntemlerin çoğu yanlıştı. Teknik anlamda tarım yapılabileceğini gösterdik" diyor. Köylüler bu genç kadınlarla yalnızca topraklarına, ürünlerine dair sorunlarını değil, kişisel problemlerini de paylaşmaya başlamışlar. Köyde tüm dilekçeler artık onlar tarafından yazılıyor, sorunu olan onların kapısını çalıyor.

'HAYATIMIN EN MUTLU DÖNEMİ'
Mihriban İlim, sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra proje ile mesleğini uygulayabileceğini öğrenince çok sevinmiş. "Hayatımın en mutlu dönemini yaşıyorum" diyor. Yirmisekiz yaşındaki bu genç kadının en büyük hayali ise köye soğuk hava deposu yaptırabilmek. Ekin mevsimi çalışmalarının sonuçlarını hemen almışlar. Onlar gibi olmak isteyen bir grup köy gencine örnek oluyorlar. "Buralarda yapacak çok şey var" diyorlar.

ESRA TÜZÜN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yargıtay Başkanı davacı
 Adamın hayatını kurtardım
 G.S Taraftarların 100. yıl coşkusu
 Gelibolu yanıyor
 100 mülteci gözaltına alındı
 İşgaliye kavgası
 İBB FM için geri sayım
 Tarihe tıraş
 'Ferrari imam'a diyanet denetimi
 ABD'li ajanlara terör dersi
 Tunceli'de çatışma: 1 şehit
ERDAL ŞAFAK
Öfkenin tohumları
AB Komisyonu'nun Türkiye ile üyelik...
UMUR TALU
Özel güvenlik, kamusal tehlike
"Vali ile Veli" özel...
ERGUN BABAHAN
O bir haberci
İki yıl önce gazete yönetimini...
MEHMET ALTAN
Bu haber beni ürküttü...
Beni ürküten haber 12 Ekim...
ÖMER LÜTFİ METE
Güvenlikçinin güvene ihaneti
Gerçek bir hukuk devleti...
'Tren çoktan kalktı'
Almanya'da muhalefet, Türkiye karşıtı imza kampanyası başlatmak...
Avusturya: Başka seçenek sunulmalı...
Kamuoyu yoklamaları Avusturya halkının üçte birinin Türkiye'nin...
Futbolun 100 akı: 5-1
Futbolun 100 akı: 5-1
Galatasaray, 100. yılın başladığı gece şov yaptı... 2 gol atan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu