kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Varolmanın gizemi ve hayata tutunamayanlar
Varolmanın gizemi ve hayata tutunamayanlar

Paul Auster'ın "New York Üçlemesi'' yeni çevirisiyle yayınlandı. Yaşamda iz bırakan ama zamanla unutulan 37 kişinin portresi de "Uzun, İnce Yolcular'' adlı kitapta bir araya getirildi.

Çağdaş Amerikan edebiyatının en parlak temsilcilerinden Paul Auster'ın New York üçlemesi, İlknur Özdemir çevirisiyle ve tek cilt halinde yeniden Can Yayınları'ndan kitapseverle buluşuyor. Paul Auster'ı "Yalnızlığın Keşfi'' adlı kitabıyla tanımıştım. Yazar, babasının ölümünden sonraki duygularını ve anılarını anlatıyordu bu kitabında... Auster, baba-oğul söylencelerine yaptığı göndermelerle bu ilişkiyi yeniden incelerken, yaşam, ölüm, bellek, dil üzerine de düşünmekte, öykülemenin ve yazmanın doğasındaki yalnızlığı da anlatıyor. "New York Üçlemesi", "Cam Kent", "Hayaletler" ve "Kilitli Oda" adlı üç romandan oluşuyor. Bu romanların her biri bağımsız yapıtlar olmakla birlikte, öykülerin, karakterlerin örtüştüğü, hatta birbirine örüldüğü bir nitelik taşıyor. Kitaplardaki dedektifler, üstlendikleri vakaların esrarını çözmeye, bu gizemlerin izini sürmeye çalıştıkları kadar, kendi kimliklerinin ve yaşamlarının izini, kendi gizemlerini de kovalıyorlar; giderek kendi yarattıkları bir dünyaya geçip o gizemlerin içinde kayboluyorlar. "New York Üçlemesi", kimlik sorununu, kimliğin yapısını irdeleyen bir yapıt. Paul Auster'ın okuru çekip götürüveren akıcı ve çarpıcı diliyle aktarılan bu romanların sonunda, gizemler çözülmüyor, boşlukta asılı kalıyor, hatta çoğalarak daha da aşılmaz bir esrar perdesi oluşturuyor. Bir anlamda "varolmanın gizemini" sorgulayan bu üçlemede, izlenen ile izleyenin şaşırtıcı biçimde yer değiştirivermesi, polisiye romanlara özgü olay çözümü yerine olayların düğümlenmesi, bu alana çok yeni ve farklı bir anlatım biçimi getiriyor. Yazar, terazinin bir kefesine rastlantıların insan yaşamına yön verecek ölçüdeki etkisini koyarken, öteki kefeye de seçenekler arasında tercih yapma iradesini yerleştiriyor. Kimliklerimizi belirleyen rastlantılar mı, yoksa tercih ettiğimiz seçeneklerin doğru ya da yanlış olması mı? "New York Üçlemesi"ni okurken, ustalıkla kurulmuş polisiye roman tadı almanızın yanı sıra bu soruların yanıtları da sizi peşlerinden sürükleyecektir kuşkusuz.

UZUN, İNCE YOLCULAR
Yakın tarihimizde şöhret olmuş, iz bırakmış ancak zamanla unutulmuş 37 insan "Uzun, İnce Yolcular'' adlı kitapta buluştu. Ümit Bayazoğlu'nun hazırladığı kitapta, Alp Zeki Heper'den Tarzan Toma'ya, dansöz Pandora'dan Prenses Fazıla'ya 37 portre sizi bekliyor.Yaşadıkları dönemin sosyal tablosu içinde sunulan bu kişiler hem birbirlerinden hem de herkesten farklı bir ömür sürdüler. Konakta, mürebbiyelerinin elinde eğitim göreni de sokakta yaşayıp hiç eğitim görmeyeni de var. Ancak ortak yanları, hayatta bir türlü tutunamayıp mutsuz olmaları. Yine yaşadıkları süre boyunca keşfedilmemeleri, yeterli ilgi, sevgi ve saygı görmemeleri de bir başka ortak yanları. Bayazoğlu; "Bu insanları yazmak zorundaydım. Çünkü onları tanımadan 20. yüzyılın Türkiyesi'ni, entelektüel ortamını, anlamak mümkün değil. Ancak dünle bugünü karşılaştırarak geleceğe çıkarımlar yapılabilir. Ben bunun için, vefa borcum için bunları yazdım. Asıl amaç, bu insanları yaşatmaktı" diyor. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitap, portre sevenlere duyurulur. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen TÜYAP 23. İstanbul Kitap Fuarı, 23 Ekim 2004 Cumartesi günü saat 12.00'de Beylikdüzü'nde bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 23. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Gülten Akın, ART İST 2004 / 14. İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Fethi Kayaalp ve TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan tarafından açılacak. Fuar bu yıl 23, 24, 28, 29, 30 ve 31 Ekim'de 10.30 20.00, 25, 26, 27 Ekim'de 10.30 - 19.00 arası ziyaret edilebilecektir. Bu arada Grup Medya Fuarcılık'ın organize ettiği, Beşiktaş 5. Kitap Fuarı devam ediyor. Fuar yarın akşam sona erecek. Bu fuarın bu yılki onur konuğu ise usta yazar, gazeteci Çetin Altan. Fuarın başlama saati 11.00, kapanış saati ise 20.30.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Koltuk değneğiyle parkurları aşıyor
 Kalıcı mutluluk imkansız değil
 Erguvan Kapısı ödül getirdi
 Mutluluk nasıl tasarlanabilir?
 Onların evlerinde hem basketbol hem de terörizm konuşuluyor
 Haftanın Kitapları
 80'lerin ruhu geri döndü
 Kitaplık ve Picus'un ekim sayısı
 Orgazm üzerine komik bir hikaye
 Rumeli Caddesi eski günleri arıyor
 Burası otopark haline geldi
 Çocuklar için dünya dergisi
 Değişken zihinler soyut hisler
 Serin günlere hazırlık
 Tanrı bana her ameliyatı yapma fırsatı verdi
 Kalp hastaları yoga yapacak
 Makyaj çantası
 Kısa kısa kısa...
 İştahınızı açmak için yürüyüşe çıkın
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
En zor günlerimizde dostlar...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Karışık kuruşuk işler
Dükkan karışık, kafa da. Eee,...
KENAN ONUK
Bilkent Senfoni sezonu açıyor
Ankara'daki Bilkent...
Gece, şehir, korku ve şiir
Gece, şehir, korku ve şiir
Usta bir senaryodan fışkıran ve hep ucuz olmamayı başaran konuşmalar,...
Romantizmle sarıp sarmalanmış şiddet
Romantizmle sarıp sarmalanmış şiddet
'İhtiyar Delikanlı' insanlık tarihinin çeşitli dönemlerdeki kültürel...
Sahura kadar dört öğün şart
Ramazan boyunca sağlığınızı ve kilonuzu korumak için...
Çarşı Mağazaları adını değiştirdi imajını yeniledi
İsminden ürün yapısına, dekorasyondan servis anlayışına kadar büyük bir değişim...
Moda haftası kullanma kılavuzu
Paris Moda Haftası her zamanki gibi tam bir şenlikti. Dice Kayek'in 2005 yaz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.