kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul festivaller başkenti oldu
İstanbul festivaller başkenti oldu
En iyiler listemiz ise şöyle

İstanbul festivaller başkenti oldu


Film Ekimi Başlıyor: En İyiler Hangileri?
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın bu yıl üçüncü kez yapacağı filmekimi 8 Ekim'de başlıyor. Bir hafta sürecek ve yalnız Emek Sineması'nda yapılacak festivalde seçme 20 film var. "Axess Galaları" başlığı altında yakında ülkemizde de izlenecek beş filmin galaları yapılacak. Üçü son Cannes Şenliği'nden: Pedro Almodovar'ın yoğun eşcinsel duyarlıklı "Kötü Eğitim", Koreli Chan-wook-Park'ın "Tarantino'dan bile daha Tarantinovari" şok edici filmi "İhtiyar Delikanlı" ve "Merkez İstasyonu"yla tanıdığımız Brezilyalı Walter Salles'in Che Guevara'nın günlüklerinden uyarladığı "Motosiklet Günlüğü". John Crowley'in "Yanlış Hesap" filmi iki sevgilinin ilişkilerinin sayısız insanı nasıl etkilediği teması üzerine çok sevimli bir İrlanda filmi, İspanyol filmi "Gözlerimi de Al" ise geçen yıl bu ülkede en sevilen yerli film olan farklı bir aşk hikayesi. Diğer filmler arasında, geçen yıl Fransa'da inanılmaz bir hasılat yapan (altı milyonu aşkın seyirci!) Christophe Barratier imzalı "Koro" başı çekiyor. İnsan Fransızlar'ın bu filmi niye böyle sevdiğini merak ediyor! Yine Fransa'dan Patrice Leconte'un "Mahrem İtiraflar"ı tam Fransız usulü bir "erotik-psikolojik macera". Pierre Salvadori'nin "Siz Buyurun"u Daniel Auteuil-Jose Garcia ikilisinin sürüklediği çok sempatik bir komedi. Baş rolünde İsabelle Huppert'in oynadığı "Annem" ise erotik yazar Georges Bataille'ın belalı bir romanını uyarlama denemesi. Bu film Fransız cephesini tamamlıyor. Çek filmi "Zelary" savaşta geçen bir aşk öyküsü ve geçen yıl Oscar'a aday olan beş yabancı filmden biri oldu. Cannes'da gençlik ödülü alan Macar filmi "Kontrol" ise komedi türünde kişisel bir yapım. Uzak-Doğu'dan da ilginç filmler var. Büyük usta Takeshi Kitano, Venedik 2003'te yarışan "Zatoichi" adlı eğlenceli filmiyle karşımızda. "Samurayın Onuru" daha çok klasik tarzda bir savaş ve onur hikayesi. Bir diğer Japon filmi, "Vibratör" ise erotik yapısıyla kadınların ruhuna inmeyi denhiyor. Kore'den gelen "Karanlık Sırlar" ve Tayland'dan gelen "Göz-2", özellikle korku-gerilim meraklıları için... Kanada filmi "Kumar Tutkusu" kumar üzerine yapılmış en ayrıntılı filmlerden biri. Birbirinden ilginç üç belgesel bu tabloyu tamamlıyor: Moğolistan üzerine "Ağlayan Devenin Öyküsü", bir mimar baba üzerine Oscar adayı olmuş "Mimar Babam: Bir Oğulun Yolculuğu" ve de hazır yemek kültürüne ve özellikle McDonalds'a savaş açan "Şişir Beni.

GEZİCİ FESTİVAL YOLA ÇIKIYOR
Ankara Sinematek Derneği kökenli bir avuç genç ve sinema aşığı insanın başlattığı ve asıl amacı Anadolu'ya sinema sevgisi ve kültürü taşımak olan Avrupa Filmleri Gezici Festivali, dün gece Ankara'da başladı. Bu yıl tam 10. yılını kutlayan etkinlik, Ankara'dan sonra Bursa, İzmir, Kars, Van ve Kayseri'ye geçerek bir ay sürecek ve 31 Ekim'de sona erecek. Festival bu yıl yine Avrupa sinemasına ayrılmış zengin bir program içeriyor. Carl Dreyer, Sergei Eisenstein, Jacques Becker, Federico Fellini, Vittorio de Sica, Kieslowski, İngmar Bergman gibi sinemacılardan seçilen filmler, sinema sanatının zirveleri arasında. Çağdaş sinemacılardan ise Ettore Scola, Michael Haneke, Wim Wenders, Nanni Moretti, Patrice Leconte, Pedro Almodovar gibi adlar var. Bu kentlerin sinemaseverleri, dikkat: "Ekim", "Amarcord", "Özel Bir Gün", "Berlin Üzerinde Gökyüzü", "Dekalog" gibi filmleri başka hiçbir yerde kolay kolay göremezsiniz. Festivalde ayrıca kısa filmler ve de En İyi 10 Türk filmiyle birlikte "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" gibi çok yeni filmlerimizin gösterimi var. Festival bu yıl da iki önemli kitap yayınlıyor: Prof. Kurtuluş Kayalı'nın Metin Erksan sinemasıı üzerine incelemesi ve de 15 yazarın katkılarıyla oluşmuş Hülya Koçyiğit kitabı.

İSVİÇRELİ ALAİN TANNER'İN FİLMLERİ GELİYOR
Ünlü İsviçreli sinemacı, çağın en özgün ve kişisel yaratıcılarından olan Alain Tanner'in filmleri bugünden itibaren İstanbul'da. İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde gösterilecek filmler "Aydınlık Yıllar", "Beyaz Kentte", "2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Jonas", "Messidor", "Charles Ölü Mü, Sağ Mı?", "Afrika Dönüşü", "Güneye Giderken", "Kahve Yok, TV Yok, Seks Yok", "Güçlü Omuzlar". Aynı filmler 8 Ekim'den itibaren İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde, 14 Ekim'den itibaren ise Ankara Ankapol Sineması'nda yinelenecek.

JAPON SİNEMASI TÜRKİYE'DE
Japon elçiliğinin katkılarıyla 8 film gösteriliyor. İstanbul'da bugün ve yarın AKM sinema salonunda, İzmir'de 8-9 Ekim'de Kültürpark içindeki İzmir Sanat'ta, Ankara'da ise 14-17 Ekim arası Milli Kütüphane salonunda yapılacak tüm gösteriler halka açık ve parasız olacak. Aralarında "Alacakaranlık Samuray", "Makyaj", "Uzay Demiryolunda Bir Gece", "Mavi İlkbahar", "Aşk Fotoğrafı" da bulunan filmler, çağdaş Japon sinemasından tam bir panorama yansıtıyor.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Gece, şehir, korku ve şiir
 Romantizmle sarıp sarmalanmış şiddet
 Son derece kötü bir film
 Çok klasik çok da güzel
 Robotlar dünyası bir başka âlem
 Bir türlü kavuşamayan aşıklar
 Belki elle çizilen son çizgi film!
 Eurimages toplantısında Antalya sürprizi
 Bosna Savaşı'nda bir Romeo Jülyet hikayesi
 Geçmişi olmayan adamın dönüşü
 Küba'da ilk dans, ilk aşk, erotizm ve devrim
 Hem teknolojik hem nostaljik bir seyirlik
 Kentte yaşamak bana acı veriyor
 Usta bir oyuncunun yönetmenlik çabası
 Bir çizgi roman uyarlaması daha
 Çığlık'ın yıldızından yeni bir film
 Hayatın labirentlerinde kaybolanların öyküsü
 En güzel filmler bu kuşakta
 Sufi gözüyle Türkiye turu
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Sahura kadar dört öğün şart
Sahura kadar dört öğün şart
Ramazan boyunca sağlığınızı ve kilonuzu korumak için...
Çarşı Mağazaları adını değiştirdi imajını yeniledi
İsminden ürün yapısına, dekorasyondan servis anlayışına kadar büyük...
Moda haftası kullanma kılavuzu
Paris Moda Haftası her zamanki gibi tam bir şenlikti. Dice Kayek'in...
Koltuk değneğiyle parkurları aşıyor
Engelli maratoncu Yavuz Şap yirmi yılda katıldığı 90'a yakın yarışta toplam bin...
Kalıcı mutluluk imkansız değil
Stres, sağlık sorunları ve iyi ilişkiler kurmak için kişisel gelişim...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.