kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CEZALARI 2005 HAZİRAN AYINDA BİTİYOR: DGM’de yapılan yargılama sonucu aldıkları ceza 2005 Haziran ayında bitecek olan DEP’liler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı ile yeniden yargılanırken, yaklaşık 1 yıl erken tahliye edildiler. Zana ve arkadaşları, cezaevinden çıkınca ‘yeşil pasaport’ da aldılar.
DEP'lilerin siyaset yasağı kaldırılıyor
Mehdi Zana 17 saat sonra serbest kaldı

DEP'lilerin siyaset yasağı kaldırılıyor

Yeni TCK ile "memnu haklar" düzenlemesi değişti. Ceza tamamlanınca, haklar otomatik olarak geri verilecek. Zana ve arkadaşları da, cezaları bitince siyaset yapma hakkına kavuşacak.

Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde hazırlanan ve 2005 yılı Nisan ayında yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında, eski milletvekilleri Leyla Zana ve arkadaşlarının siyasi yasakları kalkacak, tekrar milletvekili olmalarının yolu açılacak. Bu düzenlemeden dernek ve vakıflara bile üye olamayan çok sayıda aydın ve 12 Eylül mağduru da yararlanacak.

MEMNU HAKLAR DÜZENLEMESİ
Yeni TCK ile seçme ve seçilme, velayet, vesayet, vakıf-dernek-şirket-kooperatif kurucusu olmak, kamu kurumlarında çalışmak gibi konuları içeren memnu hakların (kullanımı kısıtlı kamu hakları) iadesine ilişkin sistem baştan sona değişti. Eski TCK'ya göre, kişi cezasını çekip cezaevinden çıksa bile, kamu haklarından kısıtlılık uzun süre, hatta ömür boyu devam ediyordu. Bu hakların tekrar kazanılması için, cezanın infazı gerçekleştikten üç yıl sonra mahkemeye başvurulması gerekiyor, talebin kabul ya da reddedilmesini hakim yetkisine bırakıyordu. Yeni TCK'nın 53'üncü maddesine göre ise; kişi cezasını tamamladığı anda, kısıtlandığı kamu haklarını otomatik olarak kazanacak. Bunun tek istisnası, milletvekili, bakan, devlet memuru, belediye başkanlığı gibi görevleri yürütenlerin, görevlerini kötüye kullanarak suç işlemeleri halinde olacak. Hakim, bu kişilerin hak kısıtlamasının devamını isteyebilecek.

"ÖMÜR BOYU YASAK" RİSKİ
Uygulamadan, DEP'li eski milletvekilleri Leyla Zana ve arkadaşları da yararlanabilecek. Zana ve arkadaşları 15 yıl hapse mahkum edildi, 2009'da cezaevinden çıkmaları gerekiyordu. Ancak, Ceza İnfaz Yasası indirimleri nedeniyle ceza 10 yıla indi. Bu indirimle 2005 Haziran ayında serbest kalmaları gereken Zana ve arkadaşları, erken tahliye edildiler. Eski TCK'ya göre, memnu haklarını kullanmaya başlamak için, cezalarının infazının tamamlanacağı 2009'dan sonraki 3 yılı beklemeleri, 2012'de mahkemeden hak talep etmeleri gerekecekti. Mahkeme hakların iadesi kararı verebileceği gibi, istemi geri de çevirebilecekti. Başvuru kabul edilmezse DEP'liler bir 3 yıl daha beklemek zorunda kalacaktı. Ayrıca, hakları iade edilse bile, Zana ve arkadaşları ömür boyu siyaset yapamayacak, dernek ya da vakıflara üye olamayacaktı. Çünkü Siyasi Partiler, Milletvekili Seçimleri, Dernek ve Vakıflar yasalarına göre, milletvekili, belediye başkanı seçilmek, bir parti, dernek veya vakfa üye olmak için bir kişinin 1 yıldan fazla hapis cezası almaması gerekiyor.

YENİ TCK İLE GELEN DEĞİŞİKLİK
Yeni TCK kapsamında Zana ve arkadaşlarının ceza infaz süresinin tamamlandığı 2009 yılında kamu haklarını kullanımdaki kısıtlılık otomatik olarak kalkacak. Milletvekili Seçimi ile Siyasi Partiler yasalarındaki "1 yıldan fazla ceza alanlar milletvekili seçilemez, partilere üye, yönetici olamaz" engeli de TCK'nın bir başka maddesi kapsamında aşılacak. TCK'ya ilk kez giren 5'inci madde, "Bu kanunun genel hükümleri özel kanunlar ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır" hükmünü içeriyor. Yani TCK'nın genel hükümlerinin, başka yasalardaki suç ve cezalar için "bağlayıcı" sayılması sağlanıyor. Yürürlükte olan yasaların bazı hükümlerinin TCK ile çelişmesi halinde, TCK hükümlerinin geçerli olması ilk kez Türk hukuk sistemine geriyor.

ALACAKAPTAN: YASAK KALKTI
SABAH'ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, "TCK'yı hazırlarken böyle bir sonuç doğurmasını düşünmüşler mi, düşünmemişler mi bilmiyorum. Ama sonuç siyasi yasakların kalkması şeklinde olacaktır" dedi. TCK'nın hazırlandığı Alt Komisyon'da görev alan CHP'li Adalet Komisyonu üyesi Orhan Eraslan da, "Ceza infaz sürelerini tamamladıktan sonra DEP'lilerin siyaset yapması, hatta milletvekilliği önünde bir engel kalmıyor" dedi.

Zübeyde YALÇIN / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Nevin Abla'ya son görev
 Türkiye AB için özel bir vaka
 Tüzmen: Devlet her şeyi biliyordu
 CHP'de Sav'a istifa oyunu
 Erbakan'ın durumu karışık
 Almanya'dan 246 tank alacağız
ERDAL ŞAFAK
Heybedeki turp
O ünlü fötr şapkasının 4.20 metrelik...
ÖMER ÇELİK
Toprağın acısı
Dünyanın "yaşanabilir" bir yer olması...
UMUR TALU
Keşfin keşfi
Dünyanın herhangi bir yerinde, hatta Latin...
MUHARREM SARIKAYA
Annan'ın elinden, TBMM'ye ödül
TBMM'den son beş yıl...
YAVUZ DONAT
Başın öne eğilmesin...
Hava kapalıydı, yağmur...
Hastane önünde kriz
Haseki Hastanesi önünde baygın yatan kadının uyuşturucu krizine...
Hastaneden 250 kiloluk kasayı çaldılar
Yalova'da yılbaşından bu yana 8 ayrı işyerine girerek, 3 kasayı açan,...
Dizisi olmayana kız vermiyorlar
Dizisi olmayana kız vermiyorlar
Her gün her kanalda en az bir dizi yayınlanıyor. Yeni...
'İç göç arttı Alanya'da suç katlandı'
Turist kız Lisa Eder cinayetinin yankılarının sürdüğü Alanya'da,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.