kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kürşat Tüzmen
Devlet her şeyi biliyordu

Devlet Bakanı Tüzmen Saddam'la gizli protokol iddiasını böyle yanıtladı.

Tüzmen petrol alımı için Irak'la üç gizli protokol yapıldığı ve Halk Bankası'nda Saddam'ın parası olduğu iddiası için "Devletin haberi vardı, para da Saddam'ın değil bizim" dedi.

ABD Kongresi'ne sunulan CIA raporunda 2000'de yapılan bu protokoller sonucunda Halk Bankası'nda Irak'a ait 500 milyon dolar biriktiği iddia edilmişti.


Tüzmen: Devlet her şeyi biliyordu

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Irak'la üç gizli protokol yapıldığı ve Halk Bankası'nda Saddam'ın parası olduğu iddiaları için "Devletin haberi vardı, para da Saddam'ın değil bizim" dedi.

DEVLET Bakanı Kürşat Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığı yaptığı dönemde Türkiye'nin Saddam rejimiyle gizli protokol imzalayarak petrol karşılığı ticaret başlattığı, bu ticaretten elde edilen paranın bir bölümünün Irak yönetimi adına Halkbank'ta tutulduğuna ilişkin CIA Raporu'na sert tepki gösterdi ve "Ülkem için çalıştım. Devletin haberi vardı" dedi. Dün bir yazılı açıklama yapan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Tüzmen, "Bu para Saddam'ın değil, bizim paramız" bilgisini verdi. Açıklamada, Irak ile yapılan ticaretin 'legal', Halk Bankası hesabındaki paranın ise Saddam'a değil, Türk Petrolleri'ne ait olduğu savunuldu.

RAPORDAKİ İDDİALAR
ABD Kongresi'ne sunulan ve CIA'nin internet sitesinde yayımlanan rapora göre Tüzmen'in dış ticaret müsteşarlığı yaptığı dönemde Irak Petrol Bakanı ile 2000 yılında üç gizli protokol yapıldı. Şu ana kadar detaylarının dış ticaret ve dışişleri bürokrasisi tarafından da bilinmediği protokole göre Irak yönetimi, mal karşılığı verdiği petrolde, varil başına 6 dolar indirim yaptı. Bu özellikli ticaret üç yıl sürdü. Saddam bu ticaretten büyük bir gelir elde etti. Ancak bu parayı Irak'ta değil, Türkiye Petrolleri'ne ait off-shore şirketi TPIC adına açılan Halkbankası'nın Ankara şubesi hesabında tuttu. Kontrolünün Irak Petrol Bakanlığında olduğu ileri sürülen bu hesapta 500 milyon dolar birikti. Savaş bittiğinde ise hesapta yalnızca 157 milyon dolar kaldı.

BAKANLIK AÇIKLAMASI
CIA Raporu'nun Türk basınına yansıması sonrasında dün Ankara'da hareketli saatler yaşandı. Kürşad Tüzmen'e bağlı olan Dış Ticaret Müsteşarlığı yazılı açıklamayla iddiaları reddetti. Açıklamada şöyle denildi:

* Raporda sözü edilen para, sınır ticareti kapsamında Türk firmalarının Irak'a yapacakları mal ve hizmet ihracatları karşılığında kullanılmak üzere alınan sınırlı miktardaki ham petrolün bedelidir.

* Söz konusu paranın tamamı, Türk firmalarının savaş öncesinde imzaladıkları ve büyük ölçüde sevkıyatlarını da tamamladıkları kontratları kapsamında firmalarımızın adlarına bloke edilmiştir. Paranın Irak eski yönetimi ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

* Raporda belirtilen bakiye para, savaş nedeniyle sevkıyatı yapılmamış olan ve önemli bir bölümü de Türk firmalarının depolarında bekleyen malların karşılığıdır.

* Firmalarımız adına bloke edilen bu paranın karşılığı olan malların sevkıyatlarının nasıl yapılacağı konusunda Irak yönetimiyle 2004 yılı Mart ayında yeni bir anlaşma imzalanmıştır. Söz konusu anlaşma çerçevesindeki ihracata başlanmış olup, halen sevkıyatlar devam etmektedir.

* Raporda sözü edilen petrol satışlarına ilişkin kontratlar, BM Petrol Karşılığı Gıda Programı çerçevesinde imzalanmıştır. Satışlar Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı veya Mina Al- Bakr terminallerinden gerçekleştirilmiştir. Söz konusu kontratlar BM Yaptırımlar Komitesi denetiminden geçtikten ve onaylandıktan sonra yürürlüğe girmiştir. Satışlardan elde edilen gelirler de BM Irak Özel Hesabı'na aktarılmıştır ve BM onayıyla kullanılmıştır.

MR. TUZMAN KİM?
Saddam rejimi ile iş yapan firmalar listesi içinde yer alan "Mr. Tuzman" notu da kafaları karıştırdı. Rapor ve gazete haberlerinde bu not, "Mr. Tuzman isimli bir Türk yetkili için 1.5 milyon varil petrol ayrıldı. Ancak diğer Türk şirketlerinin aksine bu kişi kontenjan hakkını kullanmadı" şeklinde yer aldı. SABAH'a konuşan Tüzmen, Irak'la iş yapmak isteyen Türk şirketlerinin önünün açıldığını, bu ifadenin Irak'a ait belgelere bir hatırlatma notu olarak düşülmüş olabileceğini söyledi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Nevin Abla'ya son görev
 Türkiye AB için özel bir vaka
 DEP'lilerin siyaset yasağı kaldırılıyor
 CHP'de Sav'a istifa oyunu
 Erbakan'ın durumu karışık
 Almanya'dan 246 tank alacağız
ERDAL ŞAFAK
Heybedeki turp
O ünlü fötr şapkasının 4.20 metrelik...
ÖMER ÇELİK
Toprağın acısı
Dünyanın "yaşanabilir" bir yer olması...
UMUR TALU
Keşfin keşfi
Dünyanın herhangi bir yerinde, hatta Latin...
MUHARREM SARIKAYA
Annan'ın elinden, TBMM'ye ödül
TBMM'den son beş yıl...
YAVUZ DONAT
Başın öne eğilmesin...
Hava kapalıydı, yağmur...
Hastane önünde kriz
Haseki Hastanesi önünde baygın yatan kadının uyuşturucu krizine...
Hastaneden 250 kiloluk kasayı çaldılar
Yalova'da yılbaşından bu yana 8 ayrı işyerine girerek, 3 kasayı açan,...
Dizisi olmayana kız vermiyorlar
Dizisi olmayana kız vermiyorlar
Her gün her kanalda en az bir dizi yayınlanıyor. Yeni...
'İç göç arttı Alanya'da suç katlandı'
Turist kız Lisa Eder cinayetinin yankılarının sürdüğü Alanya'da,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.