kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güler Sabancı'ya da koçluk yapan Aykaç, yılın yarısını Türkiye'de geçirmeye başlamış.
10 yıl sonra 'Avrupa'nın ihtiyarlarına biz mi bakacağız' diyeceğiz!
IMF saçma sapan bir örgüt ama işe yaradı!
'Avrupa'da işadamı ve siyasiler zaten ikna olmuş, işçiye gitsinler'

10 yıl sonra 'Avrupa'nın ihtiyarlarına biz mi bakacağız' diyeceğiz!


Profesör Aykaç, şu anda Avrupa'da saat başı 5 bin kişinin 50 yaşını doldurduğuna işaret ederek, "Bu 10 yıl sonra her saat başı 5 bin kişi emekli olacak demek. Sizce kimin kime ihtiyacı var" diye soruyor.

Profesör Doktor Ahmet Aykaç, Financial Times'ın MBA'de en iyi 100 okul içinde 34'üncü sırada gösterdiği Fransa'daki THESEUS isimli enstitünün büyük hissedarı. Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın danışmanı. Her ne kadar Robert Kolej'den mezun olduktan sonra terki diyar eylese de Aykaç, Türkiye Eğitim Gönüllüleri ve Toplum Gönüllüleri gibi pek çok vakfın kurucusu arasında. Sabancı Üniversitesi'nin, tohumlarının atıldığı ilk arama konferansından bu yana içinde yer alıyor. Ancak yurtdışında pek çok dev şirketin CEO'suna danışmanlık yapıyor ve öğretmenlik görevine devam ediyor. Aykaç'ın bugüne kadar danışmanlık yaptığı şirketler arasında British Petrol, Shell, Volkswagen, Johnson&Johnson, Skandiv ve Novo Nordisk de bulunuyor. Bask Hükümeti'ne endüstri bakanlığının kuruluşu sırasında danışmanlık yapan Aykaç, Güney Amerika'da Peru, Kolombiya ve Meksika'da müzelerin kalkınmaya katkısı üzerine Birleşmiş Milletler adına da danışmanlık yapmış. Misafir Odası sohbeti için bir araya geldiğimiz Prof. Aykaç, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne karşı çıkan Avrupa kamuoyuyla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu...

* Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa'da son zamanlarda özellikle sokaktaki insanda negatif bir hava oluştu. Karşı olanlar imza kampanyası, referandum dahi konuşmaya başladı. Siz ne düşünüyorsunuz? Bunu anlamak için çok geriye gitmek lazım. Bu bugünün işi değil. Unutmamak lazım ki, Türk dediğin adam bundan 500 yıl önce Avrupa'nın kendini tarif etmesi için karşısına aldığı adamdı. Yani asırlardır Avrupalı kendini Türk'e karşı olarak tanımlamış. Birden bire 'Türkler'i aramıza alalım' dendiği zaman, Avrupalı'nın kafası karışıyor. Ben neyim suali çok ağır olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin AB üyeliğinin halkta çok derin yankıları oluyor. Çabuk çözülecek bir şey de değil. Hükümetler ile halk arasındaki fark aslında Türkiye'yle ilişkilerin rakamsal boyutunu bilenlerle bilmeyenler arasındaki fark.

* Halk şu anda neyi bilmiyor sizce? Avrupa'nın demografisi o şekilde ki bugün, aşağı yukarı şu anda saat başı 5 bin kişi 50 yaşını dolduruyor. Şaka değil bu. 'Baby Boomer' denilen 1944 ile 1954 yılları arasında doğanların hepsi topluca 50 oluyorlar. Bu demek oluyor ki, 10 yıl sonra saat başı 5 bin kişi kendini emekliye ayıracak. İş gücünden saatte 5 bin kişi ayrılmaya başladığı vakit, 'ben bunların ürettiği şeyleri neyle yerine koyacağım' sorusu kabus gibi çıkıyor adamların karşısına.

* Bunu siyasiler görüyor ama... Tabii siyasiler, teknik adamlar, bürokratlar görüyor ama halk görmüyor. Avrupa Parlamentosu'ndaki komisyonlardan birinin başkanı Michel Rocard geçenlerde, 'Türkiye Avrupa'nın emeklilik sigortası primi. Onun için o primin yüksekliğini fazla tartışmamak lazım'dedi. Bu rakamları bildiğiniz zaman, Avrupa'nın Türkiye'ye inanılmayacak ihtiyacı olduğunun da farkına varıyorsunuz. Ahali hakikaten bunun farkında değil. Bugün imza kampanyaları olacaktır. Negatif çıkacaktır. Fransa referanduma gidecek, belki negatif çıkacaktır. Öyle ya da böyle önümüzde zor bir süreç var. Ama 2015'e geldiğiniz zaman, soru 'Avrupa Türkiye'yi kabul eder mi' olmayacaktır. Türkiye, 'ben buraya girmek istiyor muyum' diye kendine soracak o zaman. Diyecek ki, ben genç, dinamik bir ülkeyim, Avrupa'nın ihtiyarlarına bakmak benim görevim mi? Belki de ne halleri varsa görsünler diyecek. Yani aradaki denge çok önemli.

* Avrupa hızla yaşlandığı için dediğiniz gibi çalışacak insan bulamaycaklar aslında... İki yıl önce Uluslararası İşçi Ofisi'nden (International Labor Office) bir rapor çıktı. 2020 yılında, Avrupa'nın 30 milyon işçi ithal etmesi gerecek deniyor. Bu rakam şu anda Türkiye'de çalışan nüfustan çok daha fazla bir sayıyı ifade ediyor. Yani inanılmayacak rakamlardan söz ediliyor. Dolayısıyla şu anda Avrupa'da tarihle gelecek birbiriyle çatışıyor. Kavga halindeler. Tarih diyor ki, Türkler'i alırsak bizim geleceğimiz ne olacak. Gelecek diyor ki, sen Türkler'i almazsan başın dertte. Avrupa arada sıkışmış kalmış.

* Avrupa'nın önemli CEO'larıyla, akademisyenleriyle birlikte çalışmış bir Türk olarak, Türkiye'nin bundan sonra Avrupa halkını kazanmak için nasıl bir politika izlemesi gerektiğini düşünüyorsunuz? Siyasiler, iş dünyası lobi yapmak için gidecek elbette. Ama Avrupa'daki iş dünyasının tamamı olmasa da yüzde 95'i Türkiye'nin üyeliğine taraftar. Yani onlarla konuşmak bir şeyi değiştirmeyecek.

* Gidilen hedefler yanlış mı yani? Amerikalılar'ın 'town meeting' dediği toplantılar var. Gidersin bir kasabaya, örneğin okula toplarsın 500 kişiyi ve tartışmaya girersin, anlatırsın. O seviyede yapılmalı lobi. Çünkü karşı çıkan o seviye. Bir de tabii en büyük hatalardan biri devamlı konuşulan Avrupa'nın Türkiye'ye ne katacağı konusu. Biraz da Türkiye Avrupa'ya ne katacak, oturup bu konuşulmalı. Avrupa bugün bloklar arasına baktığınız zaman, örneğin verimlilik açısından en gerilerden gelen. Türkiye'de Avrupa'da hiç görmediğim kadar çok girişimci var. Türkiye farkında değil ama bu ülkenin inanılmaz bir yeni koşullara adapte olma yeteneği var. Türkiye'de olan krizin onda biri Almanya'da olsa iç savaş çıkar. Yani Türkiye'nin Avrupa'ya öğreteceği çok şey var. Bence buradaki sendikacının oradaki sendikacıyla buluşturulması gerek. Ya da Renault başkanına değil, Renault işçilerine toplantı yapmak daha işe yarayacak. Türkiye'nin üyeliğinin onlara faydası anlatılmalı.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Çukurova'nın itibarını sarsmayın'
 Büyük ağabey Türkiye küçük kardeşini unuttu
 Fener ilk çeyrekte 6.4 trilyonluk kârla Cimbom'u geride...
 Aksoy'un teknesi gitti, maketi kaldı
 Tanman Ailesi'nin geleneği: Kariyerini bırak çiftçi ol
 Greenspan: Petrolün etkisi sınırlı olacak
 'Telsim kolay satılsın diye yasa hazırlanıyor'
 'Yurtdışı engeli getirdik borçlular kapımıza dayandı'
 Enerji Bakanı Norveç'e gidiyor
 Türk halkına özürlü muamelesi yapmayın
 'Reformları AB etiketi için yapmıyoruz'
 'Maastrich kriterleri 2007'de tamam'
 Tüzmen: KİT'lere veya çalışanlarına hakaret etmedim
 Emlakçılar 'korsana' karşı savaş açtı
 İnternet çağının en güçlü kadını geliyor
 Çiçek: Yetkim olsa bu parayı söker alırdım
 Rekabette 32 ülkeden 27'nci olduk
 4 yıl değil, 15 ayda mahsul alıyorlar
 Gıda sektörü tarımın lokomotifi olacak
İLKER SARIER
Doldur bir memur zammı daha içelim
Bu günleri de mi...
ALİ SAYDAM
İndeksin yoksa sen de yoksun
Geçen salı tarihi bir...
Hastane önünde kriz
Haseki Hastanesi önünde baygın yatan kadının uyuşturucu krizine...
Hastaneden 250 kiloluk kasayı çaldılar
Yalova'da yılbaşından bu yana 8 ayrı işyerine girerek, 3 kasayı açan,...
Dizisi olmayana kız vermiyorlar
Dizisi olmayana kız vermiyorlar
Her gün her kanalda en az bir dizi yayınlanıyor. Yeni...
'İç göç arttı Alanya'da suç katlandı'
Turist kız Lisa Eder cinayetinin yankılarının sürdüğü Alanya'da,...
IMKB
E: 22,290 D:% -2.18
DOLAR
S: 1,488,000 D:% -0.27
EURO
S: 1,851,000 D:% 0.27
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.