kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Samsun'da bisiklet ordusu
Samsun'da bisiklet ordusu
'Tamir dersi olabilir'

Onların Servisi Bisikletleri

Samsun Tekkeköy'deki okullarına her gün bisikletle gidip gelen 200 meslek lisesi öğrencisi, kasaba sokaklarında şaşırtıcı bir görüntü sergiliyor.

Her sabah ve akşam sokakları bir anda dolduran yüzlerce bisikletli öğrenci Tekkeköylüler için artık sıradan. Fakat bu manzara yabancılar için bir o kadar şaşırtıcı ve güzel. İlçe merkezinin birkaç kilometre dışındaki Ali-Emine Kahvecioğlu Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrenim gören üç yüz öğrencinin büyük bir bölümü, derslere yetişmek için hızla pedal çeviriyor.

BİSİKLET TAMİR DERSİ
Yağışlı havalarda bile yağmurluk giyerek bisiklet kullanmayı sürdüren gençler hallerinden memnun. Okul yolunda birbiriyle yarışan öğrenciler, hem spor yapıyor hem de sınıflarına eğlenerek gidiyor. Okul yönetimi ise müfredata bisiklet tamiri dersi koymayı planlıyor.


***

Samsun'da bisiklet ordusu

Samsun Tekkeköy'deki meslek lisesinde okuyan öğrencilerin üçte ikisi okula bisikletle gidip geliyor. Yüzlerce bisikletli öğrenci şaşırtıcı bir görüntü sergiliyor.

Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde sabah ve akşam saatlerinde sokaklar birden bisikletli öğrenciler tarafından dolduruluyor. Rengarent yüzlerce bisiklet, üzerlerindeki öğrencilerle her yeri dolduruyor. Kalabalık Çin sokaklarını anımsatan bisikletliler ordusu ilçede artık kanıksansa da, bu görüntü dışardan gelenleri şaşkına çeviriyor. Bisikletlerin bu kadar fazla oluşunun nedeni ise Ali - Emine Kahvecioğlu Endüstri Meslek Lisesi'nde okuyan öğrencilerin büyük bir bölümünün okullarına bisikletle gidip gelmeyi tercih etmesi..

YOL DÜZ OLUNCA
Tekkeköy İlçesi'nde bulunan Ali-Emine Kahvecioğlu Endüstri Meslek Lisesi 1991 yılında eğitim ve öğretime başladı. Okulun ilçe merkezine iki kilometre uzakta olması nedeniyle öğrenciler yolun da hayli düz olmasından yararlanarak, ulaşımı bisikletle sağlıyor. Öğrencilerin üçte 2'si yani 200 den fazla öğrenci her gün okula bisikletle gelip giderken, okul yönetimi de öğrencilerin bisikletlerinin zarar görmemesi için park yaptırmayı ihmal etmemiş. Bünyesinde elektrik, elektronik, bilgisayar, mobilya dekorasyon ve metal işleri gibi bölümleri barındıran okulda 298 öğrenci eğitim görüyor. Okulun Müdür Yardımcısı Selim Aydın, eğitimin sabah 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erdiğini ancak saat 12.00'de 1 saat 20 dakika süren yemek arasında da öğrencilerden evlerine gidip gelenlerin bulunduğunu söylüyor. Tabii yine bisikletle.

BİSİKLET OTOPARKI DA VAR
Selim Aydın, okullarında 298 öğrenci bulunduğunu bu öğrencilerin 202 tanesinin okula gidiş-gelişlerde ulaşım aracı olarak bisikleti kullandığını söylüyor. Türkiye'de bisikletin bu kadar sık kullanıldığı başka bir okulun bulunmadığını düşünen Aydın, "Okulumuz ilçe merkezinin 2 kilometre dışında. Bir de uzak köylerden gelen öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz öğle tatilinde evlerine gidip rahatlıkla yemek yemek için bisikleti tercih ediyorlar. Toplu halde geliş gidişlerinde de ortaya yüzlerce bisikletliden oluşan çok güzel bir manzara çıkıyor. Öğrencilerin isteği üzerine okul bahçesine üç yıl önce bisiklet parkı da yaptırdık. Ancak 100 bisiklet kapasitesindeydi, yetmedi. Şimdi 300 bisikletlik yerimiz var. Önümüzdeki günlerde bisiklet parkının üzerini de kapatacağız" diyor. Meslek Lisesi'nde eğitim gören öğrenciler bisikletle her gün haşır neşir olmaktan memnun. Öğrenciler bisikletli ulaşımın kendileri için de büyük bir kolaylık olduğunu, ancak çok yağışlı havalarda biraz zorlandıklarını söylüyorlar. 2'nci sınıf öğrencisi Metin Çelik, "Yolumuz düz, ulaşım bu nedenle kolay oluyor. Evimiz okula üç kilometre uzakta. Öğle yemeğine de eve bisikletle gidip, dönüyorum. Yol en fazla 10 dakika sürüyor. Yağışlı havalarda kullanmak için uzun yağmurluklarımız var. Bisiklet sayesinde hem spor yapıyoruz hem de ulaşımı ücretsiz hallediyoruz" diyor.

'KIŞIN ZORLANIYORUZ'
Müdür Yardımcısı Selim Aydın bisiklete binme oranının kışın soğuk ve yağışlı havalara rağmen pek fazla değişmediğini söylüyor. Yağışların okulun ilçe merkezi ve köylerle olan bağlantılarını sağlayan yollarını bozduğunu ve bisikletlerin daha sık arıza yapmasına neden olduğunu belirten Aydın, "Öğrencilerimiz sürekli bu yolu kullanıyor. Bu yüzden belediye başkanımızdan yollarımızı sürekli bakımda tutmasını istiyoruz. Bu sayede hem öğrencilerimizin ulaşımı kolaylaşacak hem de kış aylarında sayıları oldukça fazla olan bisiklet arızalarında azalmalar olacak" diyor.

İlhan Demircioğlu Merkez

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Çarşı Mağazaları adını değiştirdi imajını yeniledi
 Moda haftası kullanma kılavuzu
 Ücretsiz iftar için Fransız Sokağı'na
 Kürkleri sandıktan çıkarın
 Makyaj çantası
 Petek şimdi yeni yuvasında
 Aynanın karşısına geçip de saçlarımı okşadığım çok oldu
 Üfleme tekniğiyle cama şekil veren en genç sanatçı
 'Sefirden Sefile' sergisi
 700 yıllık müzeye 'personel' kilidi
 21. yüzyıl kadınları için antikalar
 Paris ve Londra Baleleri aynı sahnede
 Herkes onu örnek alıyor
 Akupunktur şimdi de hayvanlar aleminde
 Evler kutsal sığınağımızdır
 İki gazeteciye geçmiş olsun
 Bu bahçede her şeyi unutun
 Kısa... Kısa...
 Haftanın Kitapları
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Evinizde işler yolunda...
Sahura kadar dört öğün şart
Ramazan boyunca sağlığınızı ve kilonuzu korumak için yemeklerinizi iki yerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.