kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Irak zirvesinde 3 vurgu

Erdoğan başkanlığındaki toplantıda şu kararlar alındı: 1- AB süreci Irak hassasiyetini gölgelememeli. 2- Kerkük'te oldu bittiye izin verilmemeli. 3- ABD'nin PKK'ya karşı harekete geçmesi sağlanmalı.

Türkiye Irak'taki son durum ve olası senaryolarla ilgili yeni stratejileri tartıştı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, ve Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından Başbakanlıkta devletin zirvesi biraraya geldi. Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan zirveye Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ katıldı. Başbakanlıkta 3.5 saat süren toplantıda, Irak'ın geçiş süreci, Kuzey Irak'taki PKK/Kongra-Gel varlığı, Kerkük'teki gelişmeler, bölgedeki güvenlik ve asayiş sorunları değerlendirildi.

ENDİŞE VEREN NOKTALAR
Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök ve İkinci Başkan Org. İlker Başbuğ, toplantıda Irak'la ilgili hassasiyetlerin Avrupa Birliği sürecinin gölgesinde kalmaması gerektiğine vurgu yaptılar. Toplantıda ayrıca PKK'nın artan faaliyetleri ve Kerkük'teki olası senaryolarda tartışıldı. Bu çerçevede yapılan değerlendirmeler sonucu Genelkurmay ve hükümetin ortak hassasiyeti şu şekilde kayda geçirildi: AB süreci Irak politikasını etkilememeli. Kerkük'te oldu-bittiye izin verilmemeli. ABD, PKK konusunda verdiği sözü tutmalı Toplantıda Irak'ta bundan sonra ortaya çıkacak gelişmeler konusunda ortak strateji belirlenmesi için nasıl bir yol haritası izleneceği gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay'ın Irak'ta yaptıkları araştırmalar ve izlenimler masaya yatırıldı. Irak'ta olası senaryolar konusunda alternatif planlar tartışıldı. Bu konuda da alınması gereken önlemlerin de hayata geçirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı. Toplantıya katılan üstdüzey bir yetkili SABAH'a, "Çok önceden planlanmış bir toplantı. Irak'ta önemli gelişmeler oluyor, yanı başımızda önemli gelişmeler oluyor buna kayıtsız kalamayız. Fikir jimnastiği yapmak için biraraya geldik. Herkes yaptırdığı araştırmayı ortaya sundu. Hassasiyetlerimiz ortak. Çok verimli bir toplantıydı. Bundan sonra ne yapılması gerektiğini, gelişmelere karşı nasıl bir duruş sergileyeceğimizi ayrıntılı bir şekilde ele aldık" diye konuştu.

KORUTÜRK SUNUM YAPTI
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Ali Tuygan, Irak Özel Temsilcisi Osman Korutürk ve MİT Müsteşar Vekilleri de toplantıda hazır bulundu. Büyükelçi Korutürk, Eylül ayında Pentagon'da yaptığı temaslar ile Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Lideri Mesud Barzani ile Ankara'da yapılan görüşmeleri değerlendiren bir sunum yaptı. Korutürk, hem ABD hem de Irak makamlarına, "AB hedefimiz nedeniyle Irak'a kayıtsız kalmayacağız. Hassasiyetlerimiz sürüyor" mesajını açık bir dille ilettiğini söyledi.

TÜRKLERİN GÜVENLİĞİ
Irak Zirvesi'nin ardından Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada ise, "Toplantıda Irak'taki geçiş sürecinin içinde bulunduğu aşama, genel güvenlik durumu, bu durumun vatandaşlarımıza yansımaları ve Irak'ın birlik ve bütünlük içinde bir an önce düzlüğe çıkabilmesi için Türkiye'nin yapabileceği katkılar ve alabileceği tedbirler gözden geçirilmiştir" denildi. Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın devlet kurumlarına "tam bir eşgüdüm içinde hareket etmeleri" direktifini verdiği belirtildi. Diplomatik kaynaklar, Irak Zirvesi'nin iki hafta önce belirlendiğini kaydettiler.

Evren MESCİ Bülent AYDEMİR / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ödül bana değil bütün Türkiye'ye
 Bakan Çelik'ten Sabah'a teşekkür
 AB için Kürt lobisi
 CHP'den çevre ve imar suçlarına iptal davası
 Chirac'tan Erdoğan'a moral
 Vekillere havuzlu tablolu yemek salonu
MAHMUT ÖVÜR
Üsküdar AK Parti'de kılıçlar çekildi
Üsküdar Belediye...
MUHARREM SARIKAYA
Kretschmer'in şaşırdığı nokta
Avrupa Komisyonu...
YAVUZ DONAT
CHP'nin sorunu
Meclis TV'sinin canlı yayınında...
Lisa'nın katili çocuk pornocusu çıktı
Alanya'da vahşice öldürülen 11 yaşındaki Lisa Eder'in katil zanlısı...
Eğlencenin kalbi yandı
Eğlence hayatının simgesi Laila bilinmeyen bir nedenle yandı.
Merkezi sistemle ezan
Merkezi sistemle ezan
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, birçok yerde merkezi sistemi...
Çakıcı cezaevine girdi
Çakıcı cezaevine girdi
Avusturya'nın iade ettiği Çakıcı, dün İstanbul'a getirildi. Çakıcı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.