kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'de sinsice yayılan yeni tehlikenin adı 'KOAH'
Sigara içenlerin yüzde 50'si KOAH hastası
Sanatoryumlar dolup taşıyor

Türkiye'de sinsice yayılan yeni tehlikenin adı 'KOAH'

Türkiye'de sinsi şekilde yayılan yeni tehlikenin adı: KOAH. Bu kronik akciğer hastalığı hakkında, Türkiye'deki en kapsamlı araştırmayı tamamlayan Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının hastalığını bilmediğini belirtti. Dünyadaki ölüm nedenleri sıralamasında, üçüncü sıraya oturan hastalığın oluşmasındaki en önemli etken ise, sigara içimi

Türkiye'de sinsi şekilde yayılan yeni tehlikenin adı: KOAH. Bu kronik akciğer hastalığı hakkında, Türkiye'deki en kapsamlı araştırmayı tamamlayan Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının hastalığını bilmediğini belirtti. Dünyadaki ölüm nedenleri sıralamasında, üçüncü sıraya oturan hastalığın oluşmasındaki en önemli etken ise, sigara içimi
Akciğerleri vurarak, kişiyi hayatının sonuna kadar acıya mahkum eden, sinsi ve öldürücü bir hastalık olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde ortaya çıkıyor. Hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan KOAH, zaman içinde kötüleşen ilerleyici bir akciğer hastalığı. Genellikle kronik bronşit ve amfizem ile karıştırılan hastalığın en önemli belirtileri; uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı.

TEDAVİSİ PAHALI
Yapılan araştırmalara göre, dünyada yaklaşık 600 milyon KOAH hastası var ve her yıl 3 milyon KOAH hastası ölüyor. 2020'ye kadar bu sayının, yılda 6 milyonu bulacağı belirtiliyor. Dünyada bu hastalıkla ilgili çeşitli araştırmalar yapılırken, Türkiye'de ise sağlıklı bir karşılaştırma yapılacak resmi veri bile yok. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı da hastalığa karşı ilgisiz. KOAH hastalığına ilişkin, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırmayı bu yıl tamamlayan Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının hastalığını bilmediğini belirterek, "Ne yazık ki devlet böyle bir sorun olduğunu bilmiyor. Sağlık Bakanlığı'nın elinde yeterli veri yok. Hastalık, ölüm nedenleri sıralamasında üçüncü sıraya oturdu bile. KOAH hastasının tedavisi oldukça pahalıya mal oluyor. Tedavide oksijen takviyesi büyük rol oynuyor. Son derece pahalı bir işlem. Yıllık tedavi maliyeti bin 500 dolar. Bu 5 milyon hasta için, 16.8 katrilyon lira. Türkiye bütçesinin 10'da biri" diye konuştu.

ACİL EYLEM ÇAĞRISI
Hastalık konusunda, bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzere kurulan Global Inisiative of Lung Disease (GOLD) Grubu'nun Türkiye sorumlusu olan Prof. Dr. Kocabaş, basit bir solunum testi ile kolaylıkla teşhis edilebilen KOAH hakkında yetkili makamları uyaracaklarını belirterek şöyle konuştu: "17 Kasım Dünya KOAH Günü'nde düzenleyeceğimiz basın toplantısında acil eylem çağrısında bulunacağız. GOLD Grubu'nun resmi web sitesi olan www.goldcopd.com'dan detaylı bilgi almak mümkün. Bu hastalığın Türkiye'deki yaygınlığı konusunda yapılmış çalışma hemen hemen yok gibi. Elimizde sadece dört veri var. Bir kısmı oldukça eskiye uzanıyor. İlk çalışma, 1976'da Ankara Etimesgut'ta yapılmış. Bu çalışma, toplumdaki 40 yaş üstü kişilerin yüzde 13'ünün KOAH olduğunu gösterdi. Elimizdeki ikinci veri, tüm Türkiye'de kronik bronşit, amfizem ve astım ile ilgiliydi. 1965-1995 yılları arasındaki değişime bakıldı. 30 yıllık süreç boyunca, Türkiye'de tüm hastanelere yatan hasta sayısının dört kat arttığı gösterildi. Ama ölümler ise, bu kadar artmamış. Üçüncü veri, son bir yıl içinde Türkiye'deki KOAH yaygınlığının saptanması için, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortaklaşa çalışıyor."

5 MİLYON HASTA VAR
Bu çalışmanın sonuçlarının henüz resmi olarak açıklanmadığını belirten Prof. Dr. Kocabaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de KOAH'ın, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada olduğu görüldü. Koroner arter hastalıkları ve beyin felcinden sonra KOAH üçüncü sıraya yerleşmiş. Eldeki en son veri ise, bizim çalışmamız. Adana'da yürüttüğümüz uluslararası bir çalışma. Adana'daki üç yerleşim biriminde yapıldı. Aralık 2003'de başladık, ocak 2004'te bitirdik. Katılan ülkeler; Çin, Türkiye ve ABD. Bu çalışmanın sonuçlarını 17 Kasım Dünya KOAH Günü'nde açıklayacağız. Topladığımız verileri ABD'ye gönderdik. Bu çalışma bize, Türkiye'deki 40 yaş üstü her beş yetişkinden birinde KOAH olduğunu gösterdi. Türkiye'deki KOAH'lı sayısı, sanıldığı gibi 3 milyon değil, 5 milyon. Her yıl 25 bin hasta, KOAH yüzünden ölüyor. Hastaların yüzde 90'ı hasta olduğunu bilmiyor. ABD'den çalışma sonuçlarının değerlendirmelerini bir ay içinde alacağız."
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Stres, En Tehlikeli Düşman
 Mutsuz Olanın Eleştiriye Değil Sevgiye İhtiyacı Var
 Sıkıntı Maske Takıyor Hasta Bunalıp Çok Yiyor
 Dramı Değil Komediyi İzleyin Hüzün Yerine Mutluluğu Seçin
 Açık Havaya Çıkmak Kış Depresyonun Dan Koruyor
 Mevsim Bunalımı Kapıda!
 Ne Olursa Olsun Umut Sizinle Kalsın
 Koah Veremden Daha Büyük Tehlike
 Şifacı Eczacılar Geliyor
 Türkiye'de Sinsice Yayılan Yeni Tehlikenin Adı 'koah'
 Hastalıklı Genler Ayıklanıyor Sağlıklı Bebekler Doğuyor
 Tüp Bebekte Özür Riski Yok
 Alkol Alıyorsanız Enginar Yiyin
 Şiş Gözlerin Çaresi Var...
Fransızlar'a dövüş öğretti
Fransızlar'a dövüş öğretti
Ünlü Fransız oyuncu Jean Reno'nun başrol oynadığı 'Kurtlar...
Caz 'Kırmızıya Çalıyor'
Caz 'Kırmızıya Çalıyor'
Caz, pop ve Latin müzikte birçok başarılı projeye imza atan Ercüment...
İşleri büyütüyor
İşleri büyütüyor
Ünlü ünsüz herkesi iğne ipliğe çeviren son dönemlerin gözde...
Tai Chi'ye merak sardı
Tai Chi'ye merak sardı
Müstakbel kayınvalidesi Sezen Aksu'nun objektif yasağı koyduğu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.