kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ramazan insana değerini anlatır
Ramazan insana değerini anlatır

Açlığımızla, tokluğumuzla, dualarımızla, dostlarımızla, ailemizle, yeryüzüyle ahenkli bir sevgi buluşması için buyrun ayların ve gönüllerin sultanı Ramazan'a….

Yeryüzüne gönderilmiş insanların fiziken ve ruhen en güzellerinden olan Hz. Yusuf, Mısır'da yönetici iken kıtlık başlamıştı. Büyük boyuttaki kıtlık zamanında Hz. Yusuf üç günde bir yemek yerdi. Ona: "Bütün erzak ve zahire ambarları senin elinin altında olmasına rağmen neden üç günde bir yemek yiyorsun?" diye sordular. Hz. Yusuf kendisine sorulan bu soruya şu soruyla karşılık verdi: "Benim karnım tok olsa, etraftan erzak, zahire istemeye gelen açların halini nasıl anlayabilirim?"

RAMAZAN EN GÜZEL HEDİYE
İnananların gönül ve ruh dünyasını zenginleştiren, on bir ayın sultanı Ramazan bu yıl da kapılarımızı çaldı. Onu gönül kapısından içeri buyur eden herkese ne mutlu. Ramazan teoriler değil pratik davranışlar dini olan aziz İslam'ın mensuplarına en güzel hediyelerinden bir tanesi. Müslümanlar'ın yol gösterici kitabı ve peygamberi sık sık yardımseverlik, tevazu, cömertlik, paylaşım, iktisat, zamanı verimli kullanma vb. davranışları öğütlerken inananlara da bu davranışları yapmak için fırsatlar sunmuştur. Bu ve benzeri nice davranış Ramazan'da pratize edilmiş ve uygulamaya açılmıştır.

TOK AÇIN HALİNDEN ANLAMAZ
"Tok açın halinden anlamaz" prensibince İslam, inananların bir gün boyunca aç kalmalarını ister. Ancak bu şekilde anlayabiliriz, dünyanın dört bir yanında açlık ve susuzlukla kıvranan diğer insanları, sokaklarda tiner çekerek dolaşan gençleri, evinde sıcak bir çorba kaynamayan gecekondudaki garip vatandaşları. Ramazan gelince zamanımız kıymetlenir. Henüz güneş merhaba demeden kalkar ve günü karşılarız. Akşam iftarı, teravihi, dostlarla yapılacak sohbetleri planlarız. Evimize bir torba dolusu erzak götürebiliyorsak, aylardır et yüzü görmeyen komşularımıza da ikram ederiz. Ramazan tüm bunların da ilerisinde bir tevazu ve şükür ayıdır. İnsan yaratıcısının isteklerine sonsuz bir şevkle itaat eder. Bedenini ve ruhunu terbiye eder. Aç kalarak, dince yasaklanmış davranış biçimlerini sergilemeyerek kendisine olan özsaygısını kazanır. Yaratıcısına; sevebilme, paylaşabilme hisleri için şükreder.

SONSUZ BAĞIŞLAMA AYI
Dünyaya gönderilip mutlu bir aile kurabildiği, yeryüzünün engin gökyüzüne, maviliğine, yeşilliğine bakabildiği için O'na teşekkür eder. Ramazan insanı anlamlandıran bir aydır. İnsana ne kadar değerli olduğunu anlatır bir ay boyunca. Evrende hiçbir canlıya nasip olmayacak güzellikler sunulur bu dönemde. Farklı olduğumuzun farkına varılması istenir. "Tebessüm sadakadır" denilerek bütün canlılara sevgi dolu bakışlarla nazar etmemiz istenir. "İki günü bir olan zarardadır" sözü zaman planlamasının ve yönetiminin önemini ne kadar da açık anlatmaktadır. Ramazan sonsuz bir af ve bağışlama ayıdır aynı zamanda. Dünyada yaptığımız en ufak bir hatada dört duvar arasında gün saymak varken, yüce Yaratıcı cezadan önce af tercihini kullanmaktadır hep. İnsan olmanın hata yapmakla eşdeğer anlamlar içerdiğini belirterek, tüm yanlış davranış ve fiillerde temiz bir kalple özür dilemenin yeterli olacağını belirtmektedir. Ramazan insanın sadece bedenini ve ruhunu terbiye ederek geleceğini daha anlamlı yaşaması değil, geçmişi de bağışlanma dilekleriyle anlamlandırmasıdır.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Fransızlar'a dövüş öğretti
 Caz 'Kırmızıya Çalıyor'
 Hediyelerinize en güzel paketler burada yapılır
 Damal bebek internette Barbie gibi yok satıyor
 Teoman yönetmen oldu
 İzmirli, film izlemeye doyacak
 Oruç tutarken sağlıklı beslen miden küçülsün şişmanlığı yen
 Mukaddes Emanetler
 15 Ekim Ramazan'ın başlangıcı
 Kazanan siz olun!
 Günün özel lezzeti: İnsanlık
 Saçlarınıza acıyın, bunları yapmayın!
 Ayaklar kışın da bakımlı olmalı...
 'Ben artık Türkiye'de çalışmayı sevmiyorum
 Büyük ikramiye
 Sağlıklı cilt için doğru manava!
 Rimel sürerken 'maskara' olmayın
AYŞE TÜTER
Piliçli kadınbudu köfte
İFTARKıymanın yarısını soğan...
Stres, en tehlikeli düşman
Stres, en tehlikeli düşman
Birçok sağlık sorununa neden olan stres, cildi de olumsuz...
İşleri büyütüyor
İşleri büyütüyor
Ünlü ünsüz herkesi iğne ipliğe çeviren son dönemlerin gözde...
Tai Chi'ye merak sardı
Tai Chi'ye merak sardı
Müstakbel kayınvalidesi Sezen Aksu'nun objektif yasağı koyduğu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.