kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Esad Goksel @ SABAH
 

Artık bir dirhem et bin ayıp örtmüyor

Dünya Sağlık Teşkilatı uyarıyor. Pek yakında açlıktan olduğu kadar, abartılı tokluktan da ölüm olacak. İngiliz "yağ araştırmacıları" insanlık tarihinde ilk kez ebeveynlerinden daha kısa yaşaması olası bir nesilden söz ediyorlar

Sakın kimse bu henüz bizim derdimiz değil demesin. Çünkü bu artık herkes gibi bizim de elimizde bir yakartop. Şişmanlıktan söz ediyoruz. Batılı toplumlar sorunu ağızları yanınca farkettiler. Bakın şöyle söylemek hiç de abartılı değil: Amerikan Tarzı Hayat/The American Way of Life ve Fast Food elele, 1960-2000 yılları arasındaki 40 yıl kaba bir hesapla iki-üç neslin hayatına kastetti. Şimdi son beş yıldır, gelişmiş toplumlar bu konuyu gündemin ortasına yerleştirdiler. İş şu anda nerelere geldi biliyor musunuz? Örneğin İngiltere'de "katı yağ ve türevlerinden" ek bir vergi alınması tartışılıyor. Ayrıca, bundan böyle "malum mamulatın" üzerinde "sıhhatinize zararlıdır" ibaresi yer alması zımni bir kabul görmüş durumda. Hayata geçmesi artık eli kulağında, bugün ya da yarındır. Gün geçmiyor ki, küresel ölçekte bu konu tartışılmasın. Daha çok yeni, önce National Geographic sonra da Der Spiegel obeziteyi ele aldılar. Kamuoyu elbette buraya bir nefeste gelmedi.

Yüzyıllarca "balıketi ve ötesi" makbul addolundu. Ne zaman ki maliyetler okunur oldu. Muhasebe o gün başladı. O güne dek, "Tombulluğun Tarihi" aynı zamanda artık eşiğine ayağımızı attığımız "Avrupa'nın Estetik Tarihi" gibidir. Bakın G. Rebora "Avrupa Mutfağı'nın Kısa Tarihi" kitabında anlatıyor: "Yağ fışkıran her şey iyi kabul edilirdi. Rembrandt ve Rubens'ten başka İtalyan ressamları ve daha binlercesi de, selüliti adeta kutsuyorlardı. Şişmanlar güzeldi." Konu elbette sadece estetik bir süreçten ibaret değil. Ortalama insan ömrünün uzaması ile ilgili beklentilerinn artışı, nihayetinde yaşadığımız süreyi de daha sıhhatli geçirme arzusu bugünü belirliyor.

XL NESİLLER
Alman Der Spiegel de tam bunu anlatıyor: Yağ "genç körpe vücudları" yaşlı kılıyor. O fazladan kilolar, kalp hastalıklarını, bağırsak kanserini, karaciğerde yağlanmayı ve omurgada problemleri tetikliyor. Artık "diabetes mellitus"' dan muzdarip hastalara bile rastlanıyor. Bu yaşlılık şekeri olarak bilinen illet beş yaşında çocuklarda görülmeye başlandı. WHO, Dünya Sağlık Teşkilatı uyarıyor. Pek yakında bundan böyle açlıktan" olduğu kadar abartılı tokluktan" da ölüm olacak. İngiliz "yağ araştırmacıları" insanlık tarihinde ilk kez ebeveynlerinden daha kısa yaşaması olası bir nesilden söz ediyorlar: Bugünün çocukları. Artık bu yaş grubuna bir isim de takıldı: "XL nesli". Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde çocuklardaki "obezite" eğiliminin terör" kadar can alıcı sonuçları olabileceği tartışılıyor. Elbette önlemler de: Bundan böyle Arkansas Eyaletinde öğrenciler karnelerinde ağırlıkları ve vücut ölçüleri endeksini de görecekler.

Notlandırılmış olarak! Peki bizim ne yapmamız gerek? Öncelikle Avrupa Topluluğu'nun konu ile ilgili norm ve önlemlerini devreye sokmalıyız. Geçenlerde meşhur bir fast food zinciri yöneticisi övünüyordu. Türkiye'de sattıkları hamburgerlerini üst üste koysalarmış, Kuala Lumpur'daki Petronas Towers'ı dörtle katlarlarmış... Ne diyelim? En iyisi işe eğitimle başlamak. Ritz Carlton'un müdürü sadece çocuklara yönelik bir sıhhatli beslenme mönüsünü bütün dünya gibi Türkiye'de de devreye sokacaklarını anlattı. Umuyorum, bu ve benzeri teşebbüsler irili ufaklı her tesise yayılır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bilgi ve zevk Widder'de bir arada   / 29-08-2004
 Bilbao'nun mutfağı ve eşsiz müzesi   / 09-05-2004
 Pilavın düşündürdükleri   / 21-03-2004
 Değişimin acısı ve tadı   / 14-03-2004
 Kahve Osmanlı'dan miras   / 07-03-2004
 Göründüğün gibi olabilmek   / 15-02-2004
 Çikolata tarikatının müridleri buluşuyor   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
ALİ ESAD GÖKSEL
Artık bir dirhem et bin ayıp örtmüyor
Dünya Sağlık...
Bir ağaca bile oyuncu olmayı öğretebilirim
Bir ağaca bile oyuncu olmayı öğretebilirim
Kusturica, Balkanlardaki yaşamı dünyanın gerçek anlamda bilmediğini...
Bir sihir bir ödül
Bir sihir bir ödül
İstanbul Magic Club üyesi illüzyonistler 2004 Balkan Sihirbazlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.