kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Kiraz

Meyvesi orta irilikte ve yuvarlak, kabuğu siyahımsı, eti koyu kırmızı olanlar turfandakaralar; Meyvesi iri ve yuvarlak, kabuğu koyu kırmızı, eti açık sarı olanlar karabodurlar; Meyvesi orta irilikte, koyu sarı üzerinde kırmızı alacalı kabuğu ince, eti krem renginde olanlar dalbastılar; Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olanlar Napolyonlar; Meyvesi çok iri ve kabuğu bordo olanlar bingler; Meyvesi çok iri ve koni biçiminde, kabuğu kırmızı olanlar lambertler.....

***


Kiraz oldum bittim en sevdiğim meyvelerdendir... Bluğ çağındaki bir genç kız çekingenliği ile Mayıs'ta ortaya çıkar, Ağustos sonuna doğru da kaybolur. Kiraz düşkünü iseniz sevdiğinize yeniden kavuşmak için sekiz ay beklemeniz gerekir. Bu sene Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki bir yarenlik toplantısında, oranın kirazının da sözünü etmiştik. Bu yıl kiraz mevsimi açılır açılmaz vefalı dostlarımın bana yolladıkları ilk kirazlar ile mevsim açıldı ama yazın ortasını geçtik. Yakında kiraz mevsimi kapanacak gibi... Epey uzun bir zamandır, bu mevsimin kapanmasını kendimce önlemeye çalışırım... İlk kez Şubat ortasında kiraza, öğrencilik yıllarımda, Paris'in lüks banliyölerinden biri olan Sceaux'da rastlamıştım... Sonrası geldi... İngiltere'de, bir keresinde İstanbul'da...

***


Görüntüsünün çekiciliği, kelimeler ile tanımlanması mümkün olmayan lezzeti, kirazı, kışların ılıman olduğu, yazların da çok sıcak geçmediği coğrafyaların albenili bir süsü yapmış... Kirazla ilgili ilk ciddi bilgilere Milattan Önce 324'te Yunan filozof Theophrastos'un metinlerinde rastlanmış. Theophrastos'un "Bitkilerin Tarihi Üzerine" adlı dokuz ciltlik eseri günümüze ulaşmış bulunuyor... Theophrastos aynı zamanda çeşitli ahlaki tipleri çizdiği otuz karakteri ile de çok ünlü... Bilindiği üzere bunlar daha sonra La Bruyere'in Karakterler adlı kitabının temelini oluşturmuş...

***


Geçen gün, Infomag Dergisi'ni karıştırırken, "Kiraz, forever" başlıklı habere yakalandım. Haberin başlığındaki soru, "yılın sekiz ayı boyunca" kiraz üretilip üretilmeyeceğiydi. Bursa'da faaliyet gösteren Alara Tarım Şirketi'nin olağanüstü macerasını da bu haberden öğrendim. On bin ton kiraz ile Avrupa'nın en büyük kiraz ihracatçısı olan Alara Tarım Şirketi işe, Turgut Özal'ın ihracat hamlesi döneminde siyah incir ile başlamış. Bugün ise incir, üzüm, kestane ve kiraz ihraç ediyor. Ancak kirazın sınırlı ömrünü, Arjantin'in Patagonya bölgesinde Kasım ile Şubat arasında üretime devam ederek uzatmış ve tüm dünyanın kirazı çok daha uzun bir zaman dilimi içinde yemesini sağlamış.

***


Şirketin Genel Müdürü Kerim Taner, kiraz üretimi için neden Patagonya'yı seçtiklerini şöyle açıklıyor: "En uygun maliyetle üretim yapılacak merkezin Arjantin olduğunu gördük. Hem maliyetler açısından Türkiye ile benzerlik gösteriyor hem de üreticiler Türk üreticilere çok benziyor." Bu uygulamayı dünyada bir de, Stemilt adlı bir Amerikan Şirketi yapıyormuş... Onların kiraz için seçtikleri üretim alanı ise Şili imiş...

***


Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos... Kirazın bulunabileceği aylar artık. Geriye ne kaldı? Mart... Nisan... Eylül...Ekim... Sevdiğimizi biraz daha fazla göreceğiz... Ama yabancı ellerde yetişenler bizim tanıdıklarımızla ne kadar benzeşmekte... Turfandakara mı? Karabodur mu? Dalbastı mı? Napolyon mu? Bing mi? Lambert mi?... Hangisi yetişiyor oralarda?

***


İşin teknik kısımlarında kaybolmadım... Bir derginin sayfaları arasındaki bir haber, kiraz tutkumu biraz dindirecek bir müjde verdi... Her ne kadar sevdiğimi bizim ılıman köşelerimizden Patagonya'ya taşısa da, kabulümdür...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Amelie'nin Eylülü   / 03-10-2004
 Uğurlu Perşembe...   / 26-09-2004
 Kafeler ve kahveler   / 19-09-2004
 İspanyol kadınları neden uzun yaşar?   / 12-09-2004
 İtalyan danteli   / 05-09-2004
 Antalyalı mısın, Mersinli mi?   / 29-08-2004
 Işıklı, sihirli, şiirsel   / 22-08-2004
 Pazar bilmecesi   / 15-08-2004
 Alo, sevgilim   / 08-08-2004
 Kiraz   / 01-08-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Bilesin ki seni içime gömdüm
Perşembe akşamı "Havada...
REFİK DURBAŞ
Para, el kiri mi?
Henüz ayın başında sayılırız, "zam"...
Yemeğin lezzeti kokusunda
Koku alma duyusu, bir gurmenin en önemli organı. Eğer kokusunu alamazsak,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.