kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Formunuz mevsime bağlı olmasın
Formunuz mevsime bağlı olmasın
Bunları biliyor muydunuz?

İyi beslen formunu koru

Sonbaharda kilo almak istemiyorsanız formda kalmayı temel kuralınız haline getirin.

***

Formunuz mevsime bağlı olmasın

Yaza girmeden önce başlayan zayıflama telaşı sonbahar ve kış aylarında yerini alınan yeni kilolara bırakıyor. Bu döngüden kurtulmak istiyorsanız formda olmayı hayatınızın temel kuralı haline getirin.

Her yıl yaza girerken zayıflamanın yollarını ararız. Ancak bu dönemde verilen kilolar sonbahar ve kış aylarında yeniden alınır. Burada birçok faktör kilo almayı tetiklemektedir. Örneğin; bikini veya İsveç diyeti gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyen kısa süreli arayışlar, kış aylarında eve kapanmanın getirdiği stres, kalın giysiler içerisinde nasıl göründüğünüzün önemli olmadığı düşüncesi gibi birçok neden art arda sıralanabilir. 'Formda olmak' teriminin anlamını öğrendikçe yaşamımız boyunca sağlıklı beslenmenin kısa süreli bir arayış olmadığını göreceğiz. Genelde formda olmak, yoğun fiziksel aktivite yapmak, kaslı bir vücuda sahip olmak ya da uzun mesafeli koşuyu başarılı olarak bitirmek olarak değerlendiriliyor. Oysa formda olmak sadece fiziksel değil, ruhsal ve zihinsel iyiliği de kapsayan bir durumdur. Bireyler formda olduklarında; pozitif bakış açısıyla gün içerisinde karşılaştıkları olumsuz koşulların üstesinden rahatça gelir. Kalp hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi ciddi sorunlar daha az görülür. Yüksek kalitede ve uzun bir yaşam için şans yakalamış olursunuz. Unutmayın formda olmanın yaşı yoktur. Çünkü formda kalmak her yaşta düzenli fiziksel aktivite ve yeterli-dengeli beslenmeyi içeren bir yaşam şeklidir. Formda kalmak için; 1. Yeterli düzeyde uyku en önemli unsurdur. Yetişkinler 8 saatten fazla uyumamaya özen gösterin. 2. Sigarayı yaşamınızdan çıkarın, sigara içilen yerlerde bulunmamaya özen gösterin. 3. Stresi kontrol altına alın. 4. Alkol gibi metabolik stresi artıran ve yaşlanmayı hızlandıran içeceklerden uzak durun. 5. Temizlik kurallarına özen gösterin. 6. Düzenli tıbbi kontrolden geçin. 7. Diyetinizde yapacağınız olumlu değişikliklerin sağlığınıza yapacağı etkilerini sürekli hatırlayın. 8. Optimal sağlık için tahıllar, et grubu, süt ürünleri, taze sebze ve meyveler ile sağlıklı yağları bir arada yiyin. 9. Yemeklerinizi nerede yediğiniz ve nereden satın aldığınız çok önemli değil. Hoşlandığınız yiyeceklerin sağlıklı yeme tarzına uygun olmasına dikkat edin. 10. İyi beslenme formda kalmanın temel yakıtıdır ve bu da sizinle başlar. Evde, restoranda, kafeteryada veya işte sağlıklı besinlerden oluşan menüleri tercih edin. 11. Sevdiğiniz restoranlarda kızartmalar yerine az yağlı olanları tercih edin. 12. Beslenmede en önemli kuralın, çeşitlilik, denge ve aşırıya kaçmama olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 13. Yemek yerken aşırıya kaçmayın. Porsiyon ölçülerinizi uygun tutarsanız istediğiniz besinleri kolaylıkla yiyebilirsiniz. 14. Düzenli yürüyüş yapın. 15. Bol miktarda su için. Bu yetişkinler için günde ortalama 7 su bardağıdır. Suyun vücut için yeterli gelip gelmediğini idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer sürekli bir ilaç kullanmıyorsanız idrar rengi açıksa yeterli sıvı almışsınız demektir.

ZEVKİNİ ÇIKARIN
Besinleri seçerken kültür, duygusal durum, çevre, yakın arkadaşlar, yemeğe bakış açısı, besin ve beslenme hakkındaki bilgiler etkili olmaktadır. Neden bir besinin yerine başkasını seçtiğinizi düşündünüz mü? Çünkü yiyecekler besin değerlerinin yanı sıra keyif ve iyi tat vericidirler. Unutmayın iyi beslenme de yemeğe zevk katabilir. Çünkü besinler karmaşık öğelerdir. Siz yiyeceğin görünüm, hoş koku, lezzet, tat gibi özelliğinden yararlanırken; vücudunuz da besin ögelerinin yaşamınızı sürdürme işlevlerinden yararlanır.
Bunun için; 1. Çeşitli besinleri tüketin. Örneğin tabağınızı öğle akşam öğününde 4 eşit parçaya bölün. Değişik besin gruplarını ve değişik renkte besinleri aynı tabakta tüketin.
2. Yediğiniz miktara göre aldığınız kiloyu fiziksel aktivite ile dengeleyin. Kilonuzu koruyun.
3. Değişik ekmek çeşitleri, taze sebzeler, kuru baklagiller, kuru yemişler ve taze sebzelere diğer yiyeceklerden daha fazla yer verin.
4. Yağ mutlaka vücuda alınmalı ama nasıl?.. Bitkisel sıvı yağ tüketilmeli, az yağlı et ve süt ürünleri tercih edilmeli. Örneğin düşük yağlı pişirme yöntemleri, yemeklere fazla sos koymama ve salataları özel karışık yağlı mayonezli süslemelerden uzak tutarak işe başlayabilirsiniz.
5. Şeker ve şekerli besinleri yaşamınızdan mümkün olduğunca çıkarın.
6. Tuzu azaltılmış besinler yararlıdır, unutmayın! Düzenli fiziksel aktiviteler de formu korumak için önemli yardımcılardandır. Şu aktiviteler, 150 kalori yakılmasını sağlar: 60 dakika araba yıkama, 45 dakika voleybol oynama, 30 dakika futbol oynama, 40 dakika yürüyüş, 30 dakika bisiklete binme, 30 dakika dans etme, 20 dakika yüzme, 15 dakika ip atlama, 15 dakika dik merdiven çıkma.

Selahattin Dönmez

DİĞER GURME HABERLERİ
 Çare soğutuculu şarap kavlarında
 Şarap sabır ve ilgi ister
 En ideal saklama yeri mahzenler
 Haftanın beslenme planı
 Spor yapmaya devam
 İyi rehber için iyi restoran lazım
 Evinde köfte satıyor
 Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
 Neden bizde restoran rehberi yok?
 Ağustos mehtabının keyfi Sunset'te çıkar
 Sörf cennetine şık restoran
 Kedi sevmeyen gelmesin
 Tatilde açık büfe de zayıflatır
 Beslenmesi düzenli ödülü hak ediyor
 Tam bir gurme balık restoranı
 Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
 Londra'da özel bir Türk restoranı
 Beğendiklerim
 Bu terasta manzara doyuruyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
700 yıllık müzeye 'personel' kilidi
700 yıllık müzeye 'personel' kilidi
İstanbul'un en önemli müzelerinden Fatih'teki Fethiye Müzesi, Kültür...
21. yüzyıl kadınları için antikalar
21. yüzyıl kadınları için antikalar
Derishow "20. Yüzyıl Antikaları" adlı yeni koleksiyonunda üç...
Rumeli Caddesi eski günleri arıyor
1950'li yıllardan itibaren marka ve şık giyimin İstanbul'daki en...
Burası otopark haline geldi
Rumeli Caddesi'nin ünlü mağazalarından İpekyol'un koordinatörü Necdet...
Çok klasik çok da güzel
Uzak Ülke, izlendiği kadar da dinlenen bir film. Gerçek karakterlere dönüşmeyi...
Robotlar dünyası bir başka âlem
Bilim-kurgunun önemli yazarı İsaac Asimov sinemada pek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.