kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evler kutsal sığınağımızdır
Evler kutsal sığınağımızdır

Yaşadığınız mekanın dekorasyonunda yapacağınız küçük değişiklikler huzuru ve mutluluğu yakalamanıza yardımcı olur. Bitkiler, yastıklar, şallar ve fotoğraflar evinize tapınak havası verebilir.

Hepimizin evi çok özeldir, hatta geleneksel olarak kutsaldır diyebiliriz. O halde evinizin sizin için bir nevi "tapınak" olduğunu düşünelim. İster bekar, ister evli ya da çocuklu olun, bu tapınak sizin kişiliğinizi yansıtır. Psikolojik olarak bu mekanın sizin ve misafirlerinizin üzerinde yaratılan atmosfer doğrultusunda bir etkisi vardır. Sıcak, saran bir mekan misafirperverdir. Tekdüze, soğuk bir mekan resmidir. Aslan yatağından belli oluyorsa, sizler de mekanınızla kişiliğinizi, tarzınızı ortaya koyarsınız. Bu sembolik tapınağınızda kendi kendinizle kaldığınızda eminim içinizdekileri keşfedip mekanınıza uygulayacağınız düşünceler çıkacaktır. Bu objelerin dışındaki çerçevede sizin için fazlalık taşıyan, yoran diğer tüm objeleri ayıklayın. Huzurunuz için bu şarttır. Her mekanda sizin için önemli ve bulunması gereken objelerin listesini çıkararak eksiklerinizi giderin. Peki tapınağınızda nelerin önceliği olmalı? Bunu sizin tarzınız, zevkleriniz, istek ve hobileriniz belirleyecektir. Müzikten hoşlanıyorsanız şahsi oditoryumunuzu kurun. Kitap okumayı seviyorsanız, büyük, çepeçevre bir kütüphane sizi derinliklere götürsün. Yemek için yaşayanlardansanız küçük çapta endüstriyel bir mutfağınız olsun gibi. Doğa tutkunları ise, ufacık m'lerde mucizeler yaratabilirler. Tapınak evdeki gözlerden uzak iki önemli yer yatak odanız ve banyonuzdur. Bu alanları kimseyle paylaşmak zorunda değilsiniz aslında. Yatak odanızı en sevdiğiniz şekilde dekore edin, kimseden çekinmeden, canınızın istediğince özgür. Suyun ise dinsel yönden pek çok sembolik anlamı var. Zemzem suyu, vaptiz suyu, hatta terapötik termal sular gibi. Banyolarınızda bu yönden sizi rahatlatacak gizemli farklılıklara gidebilirsiniz. Dolayısıyla evdeki herkesin kendine ait bir odasının olması sadece Virginia Wolf'ün düşüncelerinde kalmamalı! Sevdiklerinizle aynı evi paylaşsanız bile, kendinizi soyutlayabileceğiniz özel alanınızı mutlaka yaratın. Yaşamı ve yaşamımızı düşünüp sorguladığımız sembolik ev tapınaklarımızda yaşayan mekanlara sahip olabilmek için mekan içinde mekan yaratın. Bir tapınakta en önemli dış huzur kaynağı aydınlatma, renk ve kokudur. Aynı şekilde evinizde de bu fiziksel özelliklerin duygusal bağlarla sarılmasına çalışmalıyız. Güneş ışığı mutlaka evinize, içinize girsin. Renkler sizi yansıtsın. Mistik bir müzik ruhunuzu okşasın. Son olarak iç tapınak mekanınızda daha huzurlu olmak için gereken objelerin listesinden size önemli ipuçları veriyorum:

BİTKİLER
Bitkiler mekana hareket ve canlılık getirir. Mekanı renklendirmeleri ile ya da iç-dış köprüsü olarak koku ve aromalarıyla görsel ve duyumsal etki katarlar.

TAHT
Koltuğunuz rahatlığı ve sıcaklığıyla size özel tasarlanmış hissini vermeli. Evinizde kendinize mutlaka ayrı, özel bir köşe bulun ve oraya tahtınızı tüm endamıyla yerleştirin.

MUMLAR
Geleneksel olarak dini yapılar kandiller ve mumlarla aydınlatılmıştır. Bu belli bir ruhani atmosfer yaratır. Bunlar evinizde dinlenme ve romantizm için idealdir.

FOTOĞRAFLAR
Anılarımızın yaşadığı fotoğraflar sizin en kutsal mekan hazinenizdir. Fotoğrafları paravan veya çerçevelerle sergileyebilirsiniz.

YASTIKLAR
Koltuk ya da kanepenizin sert hatlarını yastıklarla yumuşatın. Motif ve renkleriyle estetik bir görünüm vermesinin yanı sıra sırt rahatlığınız veya ufak siestalar için kullanışlıdır.

KOKULAR
Bitkisel yağlar, potpuriler, kokulu mumlar vücudunuzun ve ruhunuzun dinlenmesi için mükemmel bir etki yaratırlar.

ŞALLAR
Renk ve sıcaklık getirmesi bakımından tavsiye ediyorum.

LAMBALAR
Işık ayarını mekanın anlık durumuna uygun biçimde değiştirebilmek farklılık yaratacaktır.

SEPETLER
Doğal ürünlerden yapılmış sepetlerin dekorasyonda kullanım yeri oldukça fazla. Taşıma, saklama gibi özelliklerinin yanı sıra çeşitli form ve büyüklükleriyle oturma köşelerinde gazetelik, şömine yanında odunluk şeklinde çok hoş objelerdir. Varsa kediniz için de mükemmel bir yataktır ayrıca. Bu uyumlu köşede huzurlu bir çay saati geçirmeye ne dersiniz? (üstte). Sıcacık bir şal, kokulu mumlar ve bitkilerle özel bir alan yaratabilirsiniz (sağda).

GELENEKSEL olarak dini yapılar mumlar ve kandillerle aydınlatılmıştır. Bu belli bir ruhani atmosfer yaratır. Ayrıca dinlenmek için de idealdir

Meltem Etcheberry

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 700 yıllık müzeye 'personel' kilidi
 21. yüzyıl kadınları için antikalar
 Paris ve Londra Baleleri aynı sahnede
 Herkes onu örnek alıyor
 Akupunktur şimdi de hayvanlar aleminde
 İki gazeteciye geçmiş olsun
 Bu bahçede her şeyi unutun
 Kısa... Kısa...
 Haftanın Kitapları
 Şöhretini örümceğe borçlu
 Gerçek aşklara acilen ihtiyacımız var
 LÖSEV Pazarı Askeri Müze'de
 Çeşme'de ekim keyfi
 Ustalar Geniş Açı'da
 Paris'te son moda 'Da Vinci Turları'
 Savaşı Türkiye'de unutacaklar
 Sokak bile onları korkutuyor
 Osetya'da da aynı dert var
 Kırmızı Ev'de sanat zirvesi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kötülük genetik mi yoksa sonradan...
KENAN ONUK
Konser mevsiminde yeni eserler
Ekim ayı ile birlikte,...
Rumeli Caddesi eski günleri arıyor
Rumeli Caddesi eski günleri arıyor
1950'li yıllardan itibaren marka ve şık giyimin İstanbul'daki en...
Burası otopark haline geldi
Burası otopark haline geldi
Rumeli Caddesi'nin ünlü mağazalarından İpekyol'un koordinatörü Necdet...
Çok klasik çok da güzel
Uzak Ülke, izlendiği kadar da dinlenen bir film. Gerçek karakterlere...
Robotlar dünyası bir başka âlem
Bilim-kurgunun önemli yazarı İsaac Asimov sinemada pek...
Çare soğutuculu şarap kavlarında
Dünyanın belli başlı ülkelerinde şarapseverler yaz kış şarabı özel dolaplarda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.