kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emrah Soyuer @ SABAH
 

Yarın sabah motosikletçilere el sallayın

Yarın cumartesi... Sabah 10:30'da Kadıköy Salıpazarı Belediye Otoparkı'nda yüzlerce motosiklet bir araya gelecek. Türkiye Motosiklet Federasyonu ile birlikte; motosiklet imalatçıları ve ithalatçıları, yarışlara katılan motosiklet spor kulüpleri, cins ve marka ayrımı olmaksızın motosiklet kulüplerinin üyeleri rengarenk motosikletleri, kıyafetleri ile kadın, çoluk çocuk orada buluşacak... Amaç, güzergahtaki trafiğe engel olmadan, tek şeritte iki sıra halinde sürerek Parkorman'a gitmek; orada motosikletçinin -saymakla bitmeyecek- sorunlarından öncelikle üç tanesine dikkat çekmek ve herkesten bu konuda destek istemek. Motosiklet; kullanımı keyifli, trafik ve park sorunu yaratmayan, çevre dostu ve ekonomik bir araç... Ama motosiklet sürücülerinin gerçekten çok sorunu var. Bu sorunları en önemlilerinden başlayarak teker teker çözmek gerekiyor.

MOTOSİKLETİN ADI YOK
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 106'ıncı maddesinde geçiş önceliği şöyle sıralanır: "Otomobil, minibüs, kamyonet, kamyon." Motosikletin adı bile geçmez. Biz bu sıralamada motosikletin ön sırada yer almasını istiyoruz. Avrupa yasalarında, bırakın motosikleti bisiklet en ön sırada yer almaktadır. Aynı yönetmeliğin 100'üncü maddesinde ise şehirler arası yollar için hız limitleri belirtilmiş: Kamyon için saatte 80, motosiklet için ise 70 kilometre. Bizler sürat meraklısı insanlar değiliz ama ben maksimum 70 kilometre hız ile gidebilirken arkamdan gelen kamyon kurallar dahilinde 80 yapabiliyor. Bu durumda ben ya şarampole çıkacağım ya da kamyon tarafından ezileceğim. Bir başka alternatif ise kural ihlali yaparak ceza yemek... Oysa tüm Avrupa ülkelerinde motosiklet hız limitleri otomobilinkiyle aynıdır, işte biz de böyle olmasını istiyoruz!

KÖPRÜ VE OTOYOLDA ADALET
Karayolları Genel Müdürlüğü anlaşılmaz bir inatla, motosikletler için adil olmayan bir şekilde belirlediği köprü ve otoyol geçiş ücreti tarifesini düzeltmiyor. Tüm başvuru ve itirazlarımıza kulak tıkıyor. Oysa yolları eskitmediği ve yoğun trafiği rahatlattığı için destek amacı ile birçok Avrupa ülkesinde motosikletlerden otoyollarda para bile alınmaz. Bizler bedavacı değiliz ve "Para almayın" demiyoruz ama üç tonluk bir kamyonetle aynı parayı vermenin haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Aslında burada sorun olan ödenen ücret değil bakış açısıdır. Motosikletleri yok sayan karayolları yönetimi geniş açılı bir perspektiften yoksundur. Karayoları Genel Müdürü'ne sesleniyorum! Bu adil olmayan tarifeyi hemen düzeltin! Hıncal Uluç ağabeyimizin bir zamanlar yaptığı yakıştırma olan "Deli Dumrul"a hepimiz gerçekten inanmaya başladık; halbuki biz devletin hiçbir kurumunu böyle görmek istemeyiz. Bir değiştirin şu tarifeyi, yüzlerce motosiklet gelip kapınıza çiçek bırakacağız! Yarın sabah yolunuz Boğaziçi Köprüsü'nden geçerse yanınızdan geçen motosikletlere el sallayın, sizlerin desteği bizi çok mutlu edecek...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Motosikletin adı bile yok   / 08-10-2004
 Yarın sabah motosikletçilere el sallayın   / 08-10-2004
 Polisin çağdaş yüzü "Yunuslar"   / 01-10-2004
 Bizim devlet motosiklete binmez!   / 24-09-2004
 Motosikletçiler adaları sever   / 17-09-2004
 Motosiklet kültürümüz ve tercihler   / 10-09-2004
 Kadınların hayran bakışları üzerine   / 03-09-2004
  » Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Çok yazık oldu
Çok yazık oldu
Danimarka deplasmanında alınan tek puanla rakibe avantaj verilmedi,...
İşte Milli Takım'ın sırları
İşte Milli Takım'ın sırları
1- Ersun Yanal'ın Hakan Şükür'ü kadroya almamasının nedeni mentör...
Merkezi sistemle ezan
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, birçok yerde merkezi sistemi...
Çakıcı cezaevine girdi
Avusturya'nın iade ettiği Çakıcı, dün İstanbul'a getirildi. Çakıcı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.