kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kısa... Kısa...
Kısa... Kısa...

Kaş'ın deniz çayırları kurtulacak
WWF - Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Likya bölgesinin en önemli dalış merkezi olan Kaş'ın deniz zenginliğinin daha iyi korunması için dalış kulüpleriyle ortak çalışmalara başladı. Tür çeşitliliği açısından zengin ve aynı zamanda oksijen kaynağı olan deniz çayırlarının tekne çapa ve demirlerine karşı korunması amacıyla önemli dalış noktalarına şamandıra sistemi kurulmasıyla, bu çalışmanın ilk adımı atılmış oldu. WWF - Türkiye'nin Garanti Bankası tarafından desteklenen Likya Kıyıları Projesi kapsamında, Hollanda Tarım Ataşeliği'nin sponsorluğuyla kurulan şamandıra sistemiyle birlikte, Kaş'a demirleyecek tekneler, bundan böyle deniz dibini tahrip etmeden şamandıralara bağlanacak. Derinsu Sualtı Mühendislik ve Danışmanlık Şirketi tarafından deniz dibine çakılan ve bağlanan şamandıralar; ikisi İnce Burun, ikisi Kovan Adası biri Heybeli Ada olmak üzere ilk etapta 5 noktaya yerleştirildi. WWFTürkiye bu çalışmanın diğer dalış noktaları için de bir örnek oluşturmasını istiyor. Sahip olduğu deniz zenginliği bakımından çok önemli bir alan olan ve koruma altındaki birçok türü barındıran Kaş'ta, deniz çayırları birçok canlı türü için; üreme, büyüme, beslenme ve saklanma alanı oluşturuyor. Oysa Kaş'ta, dalış teknelerinin ve yatların demir atmaları bölgenin deniz dibi yaşamına zarar veriyor. Şamandıra sistemi, deniz dibine verilen zararın en aza indirilmesi amacıyla tasarlandı.

Doğa alanları tehdit altında
Türkiye yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 19'unu oluşturan "Önemli doğa alanları"nın yüzde 80'inin, hiçbir koruma statüsüne sahip olmadığını biliyor muydunuz? Doğa Derneği "Sıfır Yok Oluş Kampanyası" danışmanı Esra Başak, "Yanlış su politikalarının doğurduğu baskılar, alanların sürekli tarıma açılması ve barajlar başta olmak üzere büyük sulama çalışmaları, doğa alanlarını tehdit eden başlıca faktörleri oluşturuyor" diyor. Bugüne kadar Türkiye'de tanımlanan 266 önemli doğa alanının (ÖDA), toplam 14 milyon 894 bin 169 hektarlık bir alanı kapladığını söyleyen Esra Başak, korunan alanların da etkili bir şekilde yönetilemediğini belirtiyor. Başak'a göre yapılması gereken ise, tüm ÖDA'ların, zaman içinde uygun bir koruma statüsüne kavuşturulması ve AB'nin "Kuşları Koruma Yönetmeliği" ile "Habitatları Koruma Yönetmeliği" kapsamında, "Natura 2000 Doğal Alanlar Ağı"na dahil edilmesi. Yeryüzünde başka hiçbir noktada yaşamayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan bir ya da daha çok canlı türü bulunan alanların "Sıfır Yok Oluş Alanları (SYO)" olarak tanımlandığını kaydeden Başak; bitki, balık, kelebek, memeli ve sürüngen türleriyle ilgili verilerin büyük kısmının bir araya getirilerek yapılan çalışmayla Türkiye'de 95 SYO belirlendiğini ekliyor. Doğa Derneği olarak şubat ayında başlatılan Sıfır Yok Oluş Kampanyası'na bugüne kadar 18 binin üzerinde kişi katıldı. Kampanya kapsamında biriken imzalar düzenli aralıklarla Başbakan, Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, 81 ilin valisi ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne iletiliyor.

TEMA'dan ekolojik tur
TEMA Vakfı tarafından kurulan "Biyotematur", ülkemizin doğal yapısı ve biyolojik çeşitlilik zenginliğini yurtiçi ve yurtdışından doğaya gönül veren kişilere tanıtmak amacıyla ekolojik turlar düzenlemeye devam ediyor. Yeşilin binbir tonuyla tanışmak, doğayla iç içe alternatif bir tatil yapmak isterseniz 27 Ekim'de gerçekleşecek olan Camili gezisine katılabilirsiniz. Toplam 4 gece-5 gün sürecek olan gezi programının güzergahı şöyle: Trabzon-Artvin-Hatila Milli Parkı-Kafkasör-Genya-Ardanuç Kanyonu- Sahara Milli Parkı-Borçka Karagöl-Camili ve Trabzon. Geziye katılabilmek için kişi başı KDV dahil 450 milyon TL ödemek gerekli. Dilerseniz ödemede 3 taksit imkanı da var. Son başvuru tarihi ise 15 Ekim 2004. Gezi ücretine dahil olan hizmetlere gelince... Gezinin bitiş yeri olan Trabzon'a dönene kadar program dahilindeki tüm araç ulaşımı, tam pansiyon konaklama (4gece), kahvaltı, öğle yemekleri, akşam yemekleri ve rehberlik hizmetleri ücret içinde. Gezi boyunca alkollü-alkolsüz tüm içecekler, dönüş öğlen yemeği, köy evi ikramları, ören-müze girişleri ise ekstra harcamalarınız olacak. Rezervasyon: (0212) 283 78 16 / dahili 214
DİĞER GEZİ HABERLERİ
 İstanbul'u hiçbir şeye değişmem
 Adınızı bir fidanla yaşatın
 Gıda Günü'nde biyolojik çeşitlilik alarmı
 Kısa... Kısa...
 Bugünkü Hava Durumu
 Kazdağı'nın doğal güzelliğini keşfedin
 Nesilleri yok olmak üzere
 Kısa . . . kısa . . . kısa . .
 Sonbaharda Adalar gezilir
 Önlem alınmazsa kalp damarlarımız tıkanacak
 Tarihe ve doğaya günübirlik yolculuk
 Tatil fırsatını değerlendirin
 Tadımlık kaçamakların tam zamanı
 Günübirlik turlar
 İstanbul kirli bir elmas gibi
 Yağışlı bir hafta geliyor
 Adımlarınızı sıklaştırın yürüyüş zamanı geldi
 Adada eylül güzelliği
 Şarap dolu bir hafta sonu
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
    Güncel
  » Gezi
Çok yazık oldu
Çok yazık oldu
Danimarka deplasmanında alınan tek puanla rakibe avantaj verilmedi,...
İşte Milli Takım'ın sırları
İşte Milli Takım'ın sırları
1- Ersun Yanal'ın Hakan Şükür'ü kadroya almamasının nedeni mentör...
Merkezi sistemle ezan
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, birçok yerde merkezi sistemi...
Çakıcı cezaevine girdi
Avusturya'nın iade ettiği Çakıcı, dün İstanbul'a getirildi. Çakıcı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.