kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul Tıp Fakültesi’nden (soldan sağa) Prof. Dr. Şükrü Dilege, Prof. Dr. Göksel Kalaycı ve Doç. Dr. Alper Toker’in başkanlığındaki ekip dünyanın en zor ameliyatı olan akciğer nakli için dört yıldır çalışma yapıyordu.
Nurcan'ın akciğeri yeni bir hayatı soluyor
Nakilde en büyük sorun organ reddi
Sıradaki 100 kişi akciğer bekliyor...

Son nefesiyle hayat verdi

Kürtaj masasında ölen Nurcan Şenli'nin akciğerleri ölüme gün sayan bir hastaya başarıyla nakledildi.

İstanbul Tıp Fakültesi uzmanları akciğer hastası Fikret Koçak'a birkaç günlük ömür biçiyordu. Umutlar sönüyor derken Koçak'ı hayata döndüren haber geldi.

7 SAATLİK AMELİYAT
Kürtaj masasında hayatını kaybeden Nurcan Şenli'nin ailesi kızlarının akciğerini bağışlama kararı almıştı. Prof. Dr. Kalaycı ve ekibi pazartesi ameliyata girdi.

RİSK HALA SÜRÜYOR
Başarılı operasyon sonrası Koçak kritik ilk 24 saati de atlatınca Türkiye'nin 'ilk başarılı' akciğer nakli ameliyatı gerçekleşmiş oldu.


Nurcan'ın akciğeri yeni bir hayatı soluyor

Kürtajda yaşamını yitiren Nurcan Şenli'nin akciğeriyle Türkiye'de başarılı bir nakil yapıldı. Dört çocuk babası Fikret Koçak, Şenli'nin akciğeri ile nefes alıyor.

Kürtaj masasında komaya girerek hayatını kaybeden iki çocuk annesi Nurcan Şenli'nin organları Türkiye'de de akciğer nakli yapılmasını sağladı. İstanbul Tıp Fakültesi'nde gerçekleşen operasyonla 48 yaşındaki telefon teknisyeni Fikret Koçak ölmek için gün sayarken yeniden hayata döndü. Teknik olarak zorlukların yanı sıra donör yani verici konusundaki sıkıntı nedeniyle bugüne kadar başarılı şekilde gerçekleştirilmeyen çift taraflı akciğer nakli için Nurcan Şenli'nin organları yeni bir umut oldu. Mayıs ayından beri solunum cihazına bağlı olarak yaşayan ve artık birkaç günlük ömrü kaldığı düşünülen Fikret Koçak için doktorlar bağışlanan organlarla operasyon kararı aldılar. Geçtiğimiz pazartesi akşamı gerçekleşen operasyon son derece başarılı sonuç verdi. Dünyadaki en zor organ nakillerinden biri olan akciğer nakli için İstanbul Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Göksel Kalaycı, Prof. Dr. Şükrü Dilege ve Doç. Dr. Alper Toker'in başkanlığındaki ekip tam dört yıldır çalışma yapıyordu.

DAHA ÖNCEKİLER BAŞARISIZ OLDU
İstanbul Tıp Fakültesi'nde bir ekip tarafından bir saat süren operasyonla çıkartılan akciğer önceki gün hemen yan odada hazırlanan ameliyat için hazırlanan Kocak'a nakledildi. Akciğer hemen nakledilmesi gerektiği için operasyon yerlerinin birbirine yakın olması gerekiyor. Bu sırada hazırlanan hastanın akciğeri çıkartıldı. Transplantasyon tam yedi saat sürdü. Daha önce 9 Eylül Üniversitesi'nde Türkiye'de kalp akciğer nakli yapılmış, ardından iki loblu akciğer nakli denemeleri olmuş ancak hastalar doku reddi nedeniyle hayatını kaybetmişti. İstanbul Tıp Fakültesi'nde gerçekleşen operasyondan sonra hasta son 24 saatini son derece sağlıklı şekilde sürdürmeye başladı. Türkiye'de ilklerarasında yer alan akciğer naklinin gerçekleştiğini anlatan operasyon başkanı Prof. Dr. Göksel Kalaycı, "Hastamız şu anda son derece iyi durumda. Ancak bu son derece riskli bir ameliyattır iki, beş, yedi ve onbirinci günlerde organ reddine karşı önlem alıyoruz. Önümüzdeki aylar son derece kritik" diye konuştu.

KİMSE AKCİĞERİNİ VERMEK İSTEMİYOR
Akciğer naklinde alıcı ile verici arasında cinsiyet uyumu beklemediklerini ancak kan grubu ve boy uyumunun olmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Şükrü Dilege, "Akciğer donörü bulmak dünyanın en zor işlerinden biri. Kalp nakli yapılabilen her beş nakilden ancak bir tanesi akciğer nakline uygun olabiliyor. Aileler böbrek, karaciğer bağışı yapmak istiyor ancak akciğerleri vermeye genelde çekiniyorlar. Şenli'nin ailesi bu konuda son derece duyarlı davrandı. Daha önce operasyona hazırladığımız bir hastamız donör akciğerlerini vermeyi kabul etmediği için hayatını kaybetmişti. Fikret Koçak'ın durumu şu anda iyi seyrediyor" dedi.

VERİCİ ANNEYDİ ALICI BABA
Verici Nurcan Şenli iki çocuğu olan bir anneydi alıcı Fikret Koçak ise dört çocuğu olan bir baba. Nurcan Şenli'nin sigara kullanmaması ve daha önce hiçbir akciğer hastalığı geçirmemiş olması operasyon için tercih edilmesini sağladı. Telefon teknisyeni olarak çalışan Koçak üç yıldır akciğer yetmezliği tedavisi görüyordu. Son altı ayını ise akciğer makinesine bağlı olarak yoğun bakımda geçiren Koçak, ameliyatın ardından yeniden İstanbul Tıp Fakültesi yoğun bakım servisine alındı. Koçak yeni akciğeriyle riskli saatleri başarıyla atlattı.

Esra TÜZÜN - HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Çakıcı Türkiye'ye getirildi
 Buca Cezaevi'nde isyan
 Laila'da yangın
 300 trilyonluk miras kavgası
 Ölüme davetiye çıktı
 Usta trafikçinin ilk ve son hatası
 Eşine mesaj çekip kurtuldu
 Uçuruma bir metre kala durdu
 Babasının katilini 7 yıl sonra öldürdü
 Paraşütler havada çarpıştı
 Alo SABAH İstanbul
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
REHA MUHTAR
Türk şeytanı...
Size bugün burçlardan çok daha ilginç...
MEHMET BARLAS
Yalı uğursuz değil, Boğaz'ın büyüsü bozuldu...
Erol...
REFİK DURBAŞ
Şehirlerin yeşil alan sorunu...
Büyük şehirlerimize kuş...
SAVAŞ AY
Kurtlar Vadisi ve bir kısım medya
"Koca kurt", "politika...
HINCAL ULUÇ
Stad kapılarında skandallar..
Stadları modern hale...
Kaymaksız Kadayıf: 1-1
Kaymaksız Kadayıf: 1-1
Ay-yıldız, 2006 Almanya elemelerinde Danimarka'yı ezdi. Bir penaltı...
Hakan her yerde
Hakan her yerde
Maç kitapçığı Hakan Şükür'ün resimleriyle doluydu. Piontek de takımın...
'CHP'de emeğime saygısızlık yapıldı'
CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) kararıyla partiden ihraç edilen eski...
'Kızılay'a ihanet vatana ihanettir'
Başbakan Erdoğan, Kızılay'ın Türkiye'nin yüreğini, aklını ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu