kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Makiniste tahliye
Makiniste tahliye

Pamukova'da meydana gelen tren kazası davasında, tutuklu sanıklardan makinist Recep Sönmez tahliye edildi..

Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde 22 Temmuz'da meydana gelen tren kazasıyla ilgili davanın görülmesine başlandı. Tutuklu sanıklardan birinci makinist Recep Sönmez, ilk duruşmada tahliye edildi.

Adapazarı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasında, tutuksuz sanık tren şefi Köksal Coşkun ile tutuklu sanıklar birinci makinist Recep Sönmez ve ikinci makinist Fikret Karabulut hazır bulundu. Davaya ilişkin dosyalar ise bir koli içersinde duruşma salonuna getirildi.

Kimlik tespitinden sonra söz alan Köksal Coşkun, kazada ihmalinin ya da hatasının bulunmadığını söyledi. Trenin amiri olduğunu ve hareket öncesinde yaptığı kontrollerde anormallik görmediğini belirten Köksal, şunları kaydetti:

''Tren defterimde birinci makinist olarak Recep Sönmez'i yazmıştım, ancak kaza anında trenin kontrolü Fikret Karabulut'taydı.

İkisi de makinist olduğu için kullanabilir. Trenin hızı 130 kilometreydi, 19.42'de Mekece istasyonundan geçtik. Daha ileride anormal bir durum hissettim. 183+100 kilometreye kadar hızımız 130, buradan sonra 80 olmalıydı. Fakat burayı 150 metre geçmişiz. Suçsuzum.'' Tutuklu sanık Recep Sönmez da suçsuz olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

''İsteyerek olan birşey değil. Haydarpaşa'dan hareketimizde her şey normaldi. Kaza sırasında treni Fikret Karabulut kullanıyordu. Ben yanındaydım. Viraja gelmeden freni yaptık, buradan sonra da kaza oldu. İkinci ve üçüncü vagonlarda çekmeyi hissettik, ardından lokomotifin vagonlardan koptuğunu farkettik. Ben o sırada ikinci makinist konumundaydım. Herhangi bir suçum yok''

''İLK KEZ HIZLI TREN KULLANIYORDUM''

İkinci makinist Fikret Karabulut ise treni kendisinin kullandığını kabul ederek, kaza anını şöyle anlattı:

''Normal hızdaydım. 183+100'e gelmeden freni yaptım. Virajı normal şekilde geçtim, geçtikten sonra aynaya baktım ve ikinci vagonun birinci vagondan koptuğunu, yan yatığını gördüm. Freni çektim. Ben ilk kez hızlı treni kullanmaktaydım, daha önce hiç gitmemiştim. Bizler hızlandırılmış tren konusunda ayrıca bir eğitim almamıştık. Oysa hızlı tren ile normal tren arasında sık sık değişen hız farkları vardı.'' Kazadan yaralı olarak kurtulan restoran personeli Mustafa Ergenç, kaza anında ikinci vagonda bulunduğunu ve camdan fırladığını belirterek, ''Gözümü açtığımda 4 gün geçmişti, olayı hatırlamıyorum'' dedi.

Sanıklardan şikayetçi olmadığını ifade eden Ergenç, ''Tren biraz hızlıydı. Masadaki tuzluklar ve raflardaki bardaklar yere düşmüştü. Tuzluklar daha önce de düşmüştü ama bardaklar ilk kez düşüyordu. Garson arkadaşlar da müşterilerin üzerine yemek dökmemek için büyük gayret gösteriyordu'' diye konuştu.

''SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN''

Kazada yaşamını yitiren İrem Candan'ın annesi Berrin Candan ise kazanın sorumlularının belirlenerek, cezalandırılmasını istedi.

Kızının yalnız seyahat ettiğini ifade eden Candan, ''O henüz üniversite öğrencisiydi, hayatta en değerli varlığımı kaybettim. Suçlu kimse, makinist, genel müdür, ulaştırma bakanı veya başbakan, cezalandırılmasını istiyorum. sorumlu olan herkesten şikayetçiyim'' dedi.

Kızının kaza öncesinde arkadaşına çektiği mesajdan söz eden acılı anne, ''Kızım son mesajını saat 19.43'te Burcu adındaki arkadaşına çekmiş. Mesajında trenin hızlı gittiğini belirterek, (ya manyak bişey bu hızlı tren) diye yazmış, 3 dakika sonra da kaza oldu'' diye konuştu.

İrem Candan'ın babası M. Alaattin Candan da, eşinin ifadelerine katıldığını belirterek, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, 3 dakikalık aradan sonra birinci makinist Recep Sönmez'in tahliyesine, ikinci makinist Fikret Karabulut'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, dosyaların incelenmesi, bilirkişi raporlarının ilave edilmesi, eksik belgelerin tamamlanması için 10 Kasım 2004'e bırakıldı.

Duruşmayı, sanıkların ve kazada ölenlerin yakınlarının yanı sıra Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Fehmi Kütan ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz da izledi.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu üyeleri duruşma çıkışında, ''Güvenli ulaşım için demiryollarına yatırım'' yazılı pankart açtı.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Bıyıksız olanı başkan
 Yağış ve fırtınayı sıyrıklarla atlattık
 Serbest kalır kalmaz çaldı...
 Tefeciler memuru öldürdü
 Unutmayacağız!
 'Masal' rakipsiz
 Şüpheli butikçi çıktı
 Nurcan Şenli beş kişiye hayat verdi
 Barış Çakıcı'ya gıyabi tutuklama
 Yardıma gittiler kurban oldular
 İyi ki doğdun
 Alo SABAH İstanbul
 Sabah İstanbul Haber Hattı
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Başımız Sağolsun
MANSUR FORUTAN
Ne görmek istiyorsan onu yaşarsın
Önce dünkü yazımla...
MEHMET BARLAS
Dışarısı bastırmadan çözümleri biz üretebiliriz
Hep...
REFİK DURBAŞ
Ormancının ağaç sevgisi...
TEMA'nın onursal başkanı...
SAİT GÜRSOY
Okurun sesine kulak verin
YÖS önümüzü...
SAVAŞ AY
Gelin sizi gezdireyim!..
Sizin gezmeye niyetiniz yok...
HINCAL ULUÇ
Bülent Arınç'a açık mektup!..
Sayın Bülent...
EMRE AKÖZ
"Lütfen LCV yaptırınız"
Bugün yerimiz dar. O halde gelin...
Söz kralların
Söz kralların
21.00'deki Danimarka-Türkiye karşılaşmasını elemelerdeki 45 randevu...
Emre'ye özel görev
Emre'ye özel görev
Teknik direktör Yanal, orta alanda bütün topların Emre ile...
Baş müzakereci adayı Büyükelçi Kuneralp
Avrupa Birliği ile müzakerelere hazırlanan hükümet, baş müzakerecilik...
Diplomasi atağı gerekli
İlerleme Raporu'nun Helsinki Zirvesi'nin gerisinde kaldığını söyleyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.