kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tek bir gülücük için
Tek bir gülücük için
İlhan Doğan Kimdir ?

Tek bir gülücük için çalışıyor

İsviçre'de yaşayan sanatçı İlhan Doğan, son on yılını kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklar, açlar ve AIDS hastalarına adadı. Güney Afrika'da şiddet mağduru çocuklara eğitim veren Doğan, "Çocukların gülmesini istiyorum" diyor.

***

Tek bir gülücük için

İsviçre'de yaşayan İlhan Doğan, UNICEF'in de desteğiyle, Güney Afrika'da şiddet mağduru çocuklarla ilgili bir eğitim programı gerçekleştirdi. Sırada Türk çocuklar var.

Adı İlhan Doğan, yurtdışında tanınan adıyla ise Riccon Doğan. Son 10 yılını kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklar, açlar ve AIDS hastaları için harcıyor. 8 yıl önce kurduğu iki yıllık eğitim veren 'Riccon Akademi'den elde ettiği geliri de kurduğu Clown Rıccon International adlı sosyal yardım kuruluşunun bütçesini de başta Afrikalılar olmak üzere çocuklar, yaşlılar, kimsesizler ve AIDS hastaları için hazırladığı projelere aktaran Doğan, UNICEF ve Kızılhaç'tan sağladığı maddi destek ile kendine uzanan elleri boş çevirmemeye çalışıyor. Bu yıl Kızılhaç'ın desteğiyle Afrika kıtasında sosyal ve yardım projelerini gerçekleştiren, AIDS konusunda eğitim çalışmaları yapan Doğan artık Türkiye'deki kimsesiz çocukları da projelerine dahil etmek istiyor. Güney Afrika'da cinsel taciz ile ilgili bir aylık eğitim projesini UNICEF desteğiyle tamamlayan Doğan'ın hedefi sokak çocukları için bir ev açıp, tahta ve metal işlerinde meslek edinmelerini sağlayacak meslek kursları düzenlemek. Bu projelerine de UNICEF ve Kızılhaç'tan destek sağlayacağını anlatan Doğan, "Bütün bunları neden yaptığımı soruyorlar. Ne dünyadaki açlığı ne şiddeti ne de AIDS yüzünden çocukların ölmesini durduramayacağım ama bunu yapmaktan vazgeçemem. Bu benim hobim. Çocukların yüzünde gördüğüm gülücük tüm emeklerime değer" diye konuşuyor.

HER ŞEY TİYATRO İLE BAŞLADI
Güney Afrika'daki cinsel tacize uğrayan çocuklara yönelik eğitim çalışmasını tamamlayan Doğan, SABAH'a Türkiye'ye ilişkin projeleriyle ilgili bilgi verdi. 16 yıldır İsviçre'de yaşayan ve bu ülkede 'devlet sanatçısı' ünvanını alan Doğan 10 yıl önce Clown Riccon International adlı bir sosyal hizmet kuruluşu kurarak, sokak çocukları için projeler gerçekleştirmeye başladığını anlatıyor. Doğan Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Brezilya, Kenya, Filipinler gibi birçok ülkede sokak çocukları için evler ve meslek edindirme atölyeleri kurarak, topluma kazandırmak için değişik kurslar düzenlediğini ifade ediyor. İki yıl önce de Kızılhaç'ın Afrika'daki AIDS hastaları, özürlüler, sokak çocukları, yaşlılar ve kadınları eğitmek için sunduğu projesini onaylayarak, 592 milyar 500 milyon liralık bütçe verildiğini hatırlatan Doğan, bu proje kapsamında Swaziland, Zimbabwe ve Güney Afrika'da üç ay boyunca projeyi gerçekleştirdiğini anlatıyor. Bu süre içerisinde yerel halkın da gönüllü çalışmalarıyla üç okul, temel hizmetlerin verildiği dört hastane yapıldığını, 1 milyon AIDS hastasına ilaç dağıttıklarını anlatan Doğan, çocuklar ve kadınlar için eğitici kurslar, tiyatro oyunları ve pandomim gösterileri yaptıklarını dile getiriyor. Doğan Kızılhaç'ın desteğiyle 6 ayda bir kez Afrika'ya giderek, başlattığı çalışmaları inceleyecek.

UNICEF DESTEKLİ
Her 20 çocuktan birinin cinsel ya da fiziksel şiddete maruz kaldığı Güney Afrika için şiddeti önlemeye yönelik eğitim programı hazırlayan Doğan, bir aylık bu programı UNICEF desteği ile gerçekleştirdi. Güney Afrika polisi ile birlikte 35 okula ve yaklaşık 30 bin çocuğa ulaştıklarını anlatan Doğan'ın bu projesi için UNICEF 400 bin euro bütçe verdi. Doğan da hem okulundan hem de kurduğu sosyal kuruluşun bütçesinden 30 bin euro ekleyerek bu proje için yola çıktı. Önümüzdeki yıl ocak ve şubat aylarında bu proje tekrarlanacak. Doğan Türkiye'de de fiziksel şiddetin ve çocuklara yönelik aile içi cinsel tacizin yaygın olduğunu vurgulayarak, aynı eğitim programını Türkiye'de de gerçekleştirmeyi istediğini dile getiriyor. Türkiye'deki kimsesiz çocuklar ve sokak çocuklarıyla ilgili projeleri bulunduğunu anlatan Doğan, şunları söylüyor: "Bu çocuklar için bir ev kurmak ve mesleki eğitim alacakları kurslar açmak istiyorum. Özellikle Doğu Anadolu'da kız çocuklarını meslek sahibi yapacak kursların açılmasını sağlamak istiyorum. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası çok güzel ama ilköğretimi bitirdikten sonra aileleri bu çocukları okutmuyor. O yüzden bu çocuklara meslek öğretmek zorundayız. Tahta, metal ve dokuma işlerini öğrenebilecekleri tezgahların kurulması amacım." Türkiye'de gerçekleştirmek istediği projeler için UNICEF ve Kızılhaç'tan bütçe sağlayacağını anlatan Doğan, "Ancak başarıya ulaşmak için yerel yöneticiler ile hükümetin de bu projelere sıcak bakması gerek" diyor.

Pervin Kaplan HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir ağaca bile oyuncu olmayı öğretebilirim
 Bir sihir bir ödül
 İşte Formula 1'in Türk fatihi
 TSE ve ISO 9001 belgeli ilk devlet okulu 'Ata İlköğretim'
 Yaşama sanatı dersleri
 Darüşşafaka'dan kültürel değişim projesi
 İdealist öğretmenler okulu cennete çevirdi
 Bir Doğu masalı
 Yıllar "Che"yi öldüremedi
 Dünya briç ustaları İstanbul'da
 CLK'yı Armani giydirdi
 Soyları tükenmek üzere
 Rakı bardağını ters çevir bak şarap bardağı oluyor
 Oyun oynayarak iş buluyorlar
 Son halifenin sanat tutkusu
 Fatma Girik çok sahici bir kadın
 Her semtin bir makamı var
 Yalanı belgeseller ortaya çıkarıyor
 Yeni Boris Becker
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Bilesin ki seni içime gömdüm
Perşembe akşamı "Havada...
REFİK DURBAŞ
Para, el kiri mi?
Henüz ayın başında sayılırız, "zam"...
Yemeğin lezzeti kokusunda
Koku alma duyusu, bir gurmenin en önemli organı. Eğer kokusunu alamazsak,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.