kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Paris'te son moda 'Da Vinci Turları'
Paris'te son moda 'Da Vinci Turları'
Herkes memnun değil

Da Vinci turizmi başladı

Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi kitabında bahsettiği Villette Şatosu'na turist yağıyor.

***

Paris'te son moda 'Da Vinci Turları'

Dan Brown'ın satış rekorları kıran kitabı Da Vinci Şifresi, turizm acentalarının da yüzünü güldürüyor. Kitapta adı geçen şato ve müzelere düzenlenen turlar özellikle tarih meraklılarının son gözdesi.

Son aylarda Fransa'ya düzenlenen turlardaki önemli durakların başında Eyfel Kulesi ya da Notre Dame Kilisesi değil, Paris yakınlarındaki bir şato geliyor. Özellikle edebiyat tutkunu turistlerin ilgisini çeken şatonun bu kadar popüler olmasının nedeni, Dan Brown'ın bu yıla damgasını vuran kitabı Da Vinci Şifresi. Kitapta olayların bir kısmının geçtiği Chateau de Villette'nin (Vilette Şatosu) Amerikalı sahibi Olivia Hsu Decker, Paris'in kuzeybatısındaki evinin bahçesine girip, gezmeye başlayan insanları ilk gördüğünde çok şaşırdığını söylüyor. "Hepsi fotoğraf çekiyordu. Hatta benden imza bile istediler. Şatoyla ilgili birçok soru sordular." Tüm bunlar Decker'in bir süre sonra "Da Vinci Şifresi Paket Turu"nu düzenlemesine neden olmuş. Decker'in düzenlediği paket tura, kitapta bir İngiliz şövalyeyle uşağına ait olan 17. yüzyıldan kalma şatoda konaklama da dahil. Beş yıl önce aldığı şatoyu 3 milyon pound'a (yaklaşık 7 trilyon lira) restore ettiren Decker, evine paraya ihtiyacı olduğu için tur düzenlemediğini söylüyor. Ona göre Da Vinci turizmi, Irak Savaşı nedeniyle bozulan Fransız-Amerikan ilişkilerinin düzelmesini sağlayacak; "Tur binlerce Amerikalıyı Fransa'ya getirecek. Kitapta yazılanlar doğru olsa da olmasa da Amerikalılar'ın Fransa'ya geri dönmesi çok güzel." Çin asıllı Olivia Hsu Decker, düzenlediği turları Villette Şatosu'yla sınırlı tutmayı düşünmüyor. Kitaba göre, Hz. İsa'nın karısı olduğu iddia edilen Mary Magdalene, Provence'daki St. Maximin bazilikasına gömülünceye kadar Marseilles yakınlarında bir mağarada yaşamıştı. Şimdi bu mağaranın yakınlarında da bir şato almaya hazırlanan Decker, mekanın tura katılanlar için bir konaklama noktası olacağını söylüyor.

7 GÜNLÜK TURLAR
Olivia Hsu Decker'in düzenlediği Da Vinci Turu'na 24 kişi katılabiliyor. Tüm grubun ödediği toplam ücret ise 30 bin pound, yani yaklaşık 70 milyar TL. Bu ücrete Villette Şatosu'nda yedi gece konaklama, kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri, transfer, özel şoför ve Ritz Otel, Louvre Müzesi gibi kitapta bahsedilen mekanlara düzenlenen ve bazen Decker'in kendisi tarafından organize edilen turlar da dahil. Dan Brown'ın tüm dünyada 6 milyon satan kitabı, sadece Olivia Hsu Decker'ı değil birçok tur şirketini de harekete geçirdi. Kitapta adı geçen, özellikle Paris'teki hemen her mekan, düzenlenen turların durak noktaları. Louvre Müzesi'ne düzenlenen Da Vinci turlarında ise büyük bir çekişme yaşanıyor. Paris Muse adlı bir tur şirketinde çalışan Amerikalı sanat tarihçisi Ellen McBreen, her gün yüzlerce ziyaretçiyi, kitabın başında müze müdürünün öldürüldüğü yer olan Denon bölümüne götürüyor. Ve kitapta adı geçen eserleri tek tek anlatıyor. Bu tura katılanlar McBreen'e yaklaşık 190 milyon lira, iki kişi ya da daha fazla olursa kişi başı yaklaşık 170 milyon lira ödüyorlar. Louvre Müzesi'nin kendisi de kitabın nimetlerinden yararlanmayı ihmal etmiyor. Da Vinci Şifresi müzenin içindeki dükkanda satılıyor. Ve müze Amerikalı potansiyel bağışçılara mükellef bir sabah kahvaltısıyla birlikte kitapta anlatılan bölümlere gezi de düzenliyor. Her ne kadar kitapta anlatılan birçok ayrıntının gerçekliği tartışılmaya devam etse de Da Vinci Şifresi'nin Fransa'ya ayrı bir popülarite kazandırdığı kesin. Decker'in da sözlerinden anlaşılacağı gibi bu popülarite daha uzun süre devam edeceğe benziyor; "Kitaptan sinemaya uyarlanacak olan ve başrolünü Avustralyalı aktör Russell Crowe'un oynayacağı filmin bir bölümünü şatoda çekmek için benimle temasa geçtiler bile..."

Derleyen: Eylem Bilgiç
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 700 yıllık müzeye 'personel' kilidi
 21. yüzyıl kadınları için antikalar
 Paris ve Londra Baleleri aynı sahnede
 Herkes onu örnek alıyor
 Akupunktur şimdi de hayvanlar aleminde
 Evler kutsal sığınağımızdır
 İki gazeteciye geçmiş olsun
 Bu bahçede her şeyi unutun
 Kısa... Kısa...
 Haftanın Kitapları
 Şöhretini örümceğe borçlu
 Gerçek aşklara acilen ihtiyacımız var
 LÖSEV Pazarı Askeri Müze'de
 Çeşme'de ekim keyfi
 Ustalar Geniş Açı'da
 Savaşı Türkiye'de unutacaklar
 Sokak bile onları korkutuyor
 Osetya'da da aynı dert var
 Kırmızı Ev'de sanat zirvesi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kötülük genetik mi yoksa sonradan...
KENAN ONUK
Konser mevsiminde yeni eserler
Ekim ayı ile birlikte,...
Rumeli Caddesi eski günleri arıyor
Rumeli Caddesi eski günleri arıyor
1950'li yıllardan itibaren marka ve şık giyimin İstanbul'daki en...
Burası otopark haline geldi
Burası otopark haline geldi
Rumeli Caddesi'nin ünlü mağazalarından İpekyol'un koordinatörü Necdet...
Çok klasik çok da güzel
Uzak Ülke, izlendiği kadar da dinlenen bir film. Gerçek karakterlere...
Robotlar dünyası bir başka âlem
Bilim-kurgunun önemli yazarı İsaac Asimov sinemada pek...
Çare soğutuculu şarap kavlarında
Dünyanın belli başlı ülkelerinde şarapseverler yaz kış şarabı özel dolaplarda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.