kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Memur zammının kaynağı...

Ham petrolün varil fiyatı, dün tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı ve 50 doları aştı.
Hükümet, ham petrolde son üç aydır devam eden yüksek seyirli fiyatın yükünü, bir süre önce akaryakıt fiyatlarına yüzde 5 zam yaparak yansıtmıştı. Şimdi soru şu:
"Ham petrol fiyatlarının, yıl sonuna kadar bu yüksek seyrinde devam etmesi halinde yeni bir zamma ihtiyaç var mı?" Konunun uzmanlarına göre, hiç gerek yok, aksine bu gelişmeler nedeniyle karlılık var. Ancak hükümet tarafından bakıldığında yıl sonuna kadar petrol ürünlerine yeni bir zam kaçınılmaz görünüyor.

Zammın bedeli

Neden ise memur maaşları...
Daha önce dünkü Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp karara bağlanacağı söylenmesine karşın, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in açıklamasına göre konu gündeme gelmedi.
Öyle görülüyor ki, Başbakan Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlarla bir araya gelip dar kapsam içinde memur maaşlarına yapılacak zammı bu hafta sonuna kadar belirleyecek. Bu zorunluluğun nedeni, 17 Ekim Pazar gününe kadar 2005 yılı bütçesinin Meclis'e sunulacak olmasından kaynaklanıyor. Bütçede memur maaş zammının ne oranda yer alacağı konusunda şu an için net bir şey söylenemiyor. Ancak görünen o ki, memur sendikaları ile rakam üzerinde anlaşamayınca, Uzlaştırma Komisyonu'ndan gelen, yılın birinci ve ikinci yarısı için önerilen yüzde altışar zam oranında fazla bir değişiklik olmayacak.

Artış kazandırdı

Bütçeye getireceği bir katrilyon liradan fazla yükün nereden karşılanacağına gelince gösterilen iki kaynak var: Petrol ürünleri ve sigara... Konunun uzmanının başta da söylediği gibi petrol ürünlerine bu yılın sonuna kadar ham petrol maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen zam gerekmiyor.
Nitekim, TÜPRAŞ'ın yaptırdığı, bu yılın 9 aylık dönemine ilişkin veri raporu da bunu doğruluyor.
Rapora göre, her ne kadar ham petrol fiyatlarında tarihin en yüksek artışı gerçekleşmiş olsa da rafineriler bu işten kazançlı çıkmış durumda. Kazanç ise rafinerilerin daha fazla oranda ham petrol işlemesinden kaynaklanıyor; yani sürümden kazanıyorlar. TÜPRAŞ'ın raporunda bu durum aynen şöyle aktarılıyor:
"2004'te özellikle Amerika ve Çin ekonomilerinin büyümesi ve petrol ürünlerine olan taleplerinin artmasına karşın, rafineri kapasitelerine ilavelerin sınırlı kalması nedeniyle ürün marjları yükselmekte ve bu durum rafinaj sektörünün karlılığına olumlu katkıda bulunmaktadır."
TÜPRAŞ'ın kârlılığı ise ATAŞ ve Larnaka rafinerilerinin kapanmak zorunda kalması dolayısıyla daha da artmış durumda. Rapora göre, "TÜPRAŞ'ın 9 aylık dönemdeki rafineri marjı, bütün yılların en yüksek değeri olan varil başına 4.40 dolar seviyesinde" gerçekleşmiş.
TÜPRAŞ'ın bu yüksek karlılığına diğer rafinerilerin aksine, yüksek kükürtlü ham petrol işleme özelliğine sahip olması da etki yapmış. Böylece düşük kükürtlü ham petrolün varil fiyatı çok yukarılarda seyrederken, TÜPRAŞ, yüksek kükürtlü ürünü daha düşük fiyattan alıp işleme olanağına kavuşmuş.
Dolayısıyla, referans ham petrolün 9 aylık ortalama varil fiyatı 36.3 dolar iken, TÜPRAŞ'ın işlediği yüksek kükürtlü ham petrol 33 dolar/varil seviyesinde kalmış. Rafinerinin ham petrol ve ürün fiyat artışlarından fazla oranda etkilenmesinin önüne geçmiş.

Kârlılığın maliyeti

Geçen yıl sonu itibarıyla 693.5 milyon dolar olan net çalışma sermayesi, bütün olumsuz gelişmelere rağmen, sadece 82.2 milyon dolarlık bir azalma ile 611.3 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.
Bu verilere bakılarak ve memur maaşlarına kaynak oluşturmasından yola çıkılarak TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesine karşı çıkılabilir.
Ancak, başlangıçta kaynak olarak elde tutulan ve özelleştirmesi geciktirilen kuruluşların, devlete sonraki yıllardaki maliyetlerine bakıldığında gerçek daha net anlaşılır.
Bugün karlı gibi gözüken ve devlete kaynak oluşturan kuruluşların, daha sonraki maliyetlerinin ve fiyatlarının ne hale geldiğini görmek için Telekom ve Et-Balık'a bakmak yeterlidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AKP Grubu'ndan çıkan mesaj   / 10-10-2004
 "Ayıkla pirincin taşını..."   / 08-10-2004
 "Çağdaşlık sözünde durmaktır..."   / 06-10-2004
 Buruk, kaygılı memnuniyet   / 05-10-2004
 Yasama yılındaki farklar   / 03-10-2004
 AKP'de vitrin nasıl oluşacak...   / 01-10-2004
 AB'deki 100 bin patron   / 29-09-2004
 Sıra uygulamadaki reformda   / 28-09-2004
 Rüşvetin standardı...   / 26-09-2004
 AB, Ulla gibi batmadı...   / 24-09-2004
MAHMUT ÖVÜR
Türkiye'nin sivil gönüllüler ordusu
İbrahim Betil,...
MUHARREM SARIKAYA
Memur zammının kaynağı...
Ham petrolün varil fiyatı, dün...
YAVUZ DONAT
AB... YÖK... Üniversite
Geçenlerde "hayırlı olsun"...
Deniz yatağını şişirmeye gitmişti
Alanya'ya tatile gelen 11 yaşındaki Lisa, deniz yatağını şişirmek...
15 metrelik çukurda ölecekti!
Çanakkale'de, ailesiyle piknik yapan Ayşegül Üstün'ün, tuvalet...
Ankara Barzani'yi Kerkük için uyardı
Ankara Barzani'yi Kerkük için uyardı
Barzani'ye Kerkük bölgenin dinamiti. Yanlış adım her şeyi bitirir'...
Sedat Peker cezaevinde
Sedat Peker cezaevinde
Sedat Peker ve ağabeyi Atilla Peker teslim oldu. Gıyabi tutuklama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.