kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbullu kadınlar tabletleri kapıştı


Güzellik tabletleriyle ilk yılda 3 milyon $ ciroya ulaşan Cem Boydaş "Bu ilgi beni çok şaşırttı" diyor "Bu tabletleri dünyada en çok Japon kadınlar tüketiyor. Danimarka'dan bavul ticareti bile yapıyorlar".

Güzellik tabletlerini Türkiye'ye getiren 31 yaşındaki girişimci Cem Boydaş ile dün küçük yaşta iş hayatına nasıl atıldığını konuşmuştuk. Boydaş "Kasap çıraklığından tezgahtarlığa kadar her işi yaptım ama hayat beni bu noktaya getirdi" diyor. Her ne kadar şans faktörüne çok inandığını her fırsatta dile getirse de Boydaş'ın hayat hikayesini dinledikçe pazarlamacılığın ne kadar önemli bir yetenek olduğunu fark ediyorsunuz.

HORLAMA TABLETLERİ
* Kadınların kapıştığı selülit tabletlerini Türkiye'ye ilk getiren sizsiniz. Başka neler getirdiniz?
-Çok şey. Örneğin horlama tabletlerini getirdik. O dönemde o tabletler dünyada yeni yeni yayılıyordu. Buruda da müthiş ilgi gördü. Bir çok vitamin getirdik. Öyle bir girmiştik ki piyasaya hemen her şeyin temsilciliği bizdeydi. Ama temsilciliği almakla iş bitmiyor tabii. Önemli olan bir de o ürünü Türkiye'de ruhsatlandırabilmek. Yoksa herkes elini kollunu sallayarak yabancı ürünü alıp burada rahatça satar.

* Horlama tabletleri, vitaminler... Bunlar sadece ticari bir araç mıydı yoksa ürüne gerçekten de inanıyor muydunuz?
-İnanmasam yapmazdım çok da doğru olmazdı zaten. Bunların hepsi gıda takviyesi. Yani örneğin horlama tabletini bir anda horlamayı keser diye ortaya atmamak gerek, çünkü yanlış böyle bir şey yok. Patolojik olarak hasta birine horlama tabletiyle ne yapabilirsiniz ki? Kendi adıma ticari anlamda ilk başlarda böyle reklam hataları yaptım. Çok şükür başıma hiçbir şey gelmedi ama şimdi durup baktığımda reklam kampanyalarında bugün olsa o kadar agresif olmazdım diye düşünüyorum.

NAOMI'NIN GÜZELLİK SIRRI
* Siz bir de Cezayir'de bulundunuz. Ne yaptınız orada?
-Bahsetitğim bütün ürünleri zamanında Cezayir'de de pazarladık. Müthiş iyi işler yaptık. Şimdi benim alakam kalmadı ama yıllık cirosu 6.5 milyon dolara ulaşan bir şirket bıraktık orada. Sadece vitamin de pazarlamadık steril ameliyat eldiveni bile gönderdik.

* Niye Cezayir?
-Bu işlerde şans faktörüne çok inanıyorum ben. Zamanında İsviçre'de okurken bir İngiliz'in İtalya seyahatlerinde tercümanlığını yapıyordum. Onun sayesinde Cezayir bağlantısına kavuştum.

* Gelelim Imeeden güzellik tabletlerine. Bildiğim kadarıyla dünyadaki en gözde ürün bu. Naomi ve Jennifer Lopez bile bu ürünü kullandıklarını açıkladılar. Dolayısıyla bütün şirketler Türkiye'ye getirmek için peşlerinde olmalı. Siz nasıl kaptınız?
-Güzellik tableti sektörü 1991 yılından beri dünyada büyük bir fırtına gibi. Müthiş altın çağını yaşıyor hatta yaşayacak da... Bir çok büyük kozmetik firması artık tabletlere yönelik yatırımlar yapıyorlar. Düşünsenize Fransa gibi kozmetikte bir dev olan ülkede bile en çok Danimarka ürünü Imeeden satıyor. Türkiye bu süreci daha yeni yaşıyor. Tam 7 ayımı aldı Danimarkalı yetkilileri ikna etmek. Hop diye alın sizin olsun demediler tabii.

* Niye? Size mi vermek istemiyorlardı yoksa Türkiye piyasasına mı inanmıyorlardı?
-Türkiye pazarına çok inanıyorlardı aslında ama o güne kadar doğru muhatabı bulamamışlar. Benim doğru insan olduğumu anlatmak zamanımı aldı. Ne çok büyük bir grupla ne de küçük bir girişimciyle çalışmak istiyorlardı.

* Niye yurt genelinde bir dağıtım yapmadınız da sadece üç şehirle kısıtlı kaldınız?
-7 ay ikna ama 3,5 yıl ruhsatlandırmayla geçti. Sağlık bakanlığı bu tip ürünlere karşı son derece titiz. Yoğun araştırmalar ve incelemelerden sonra ancak ruhsatı alabildik. Demin de söylediğim gibi selülit ürünlerinde yaptığım reklam yanlışına düşmeyi istemedim. Yavaş yavaş başlamak lazım diye düşündüm, mütevazı gitmek gerek. Düşünsenize arkama dünya lideri bir markayı almışım, en yakın rakibine göre dokuz misli bir ciroya sahip. Başarısız olmam için bayağı bir çaba sarf etmem gerekirdi.

* Bir yılda 3 milyon dolarlık ciro. Beklediğiniz bir satış mıydı yoksa şaşırdınız mı?
-Şaşırdım çünkü sadece 450 eczaneyle çalışıyoruz, tüm Türkiye genelinde 19 bin eczane var. Türk kadını güzelliğine çok düşkün ama bu kadarını beklemiyordum doğrusu sonra altında yatan gerçeği öğrendim. Özellikle İstanbul'daki kadınların çoğu ürünü Türkiye'ye gelmeden önce keşfetmişti. Keşfetmeyenleri de kapıştı. Bu kadar ilgiyi doğrusu beklemiyordum.

4 MİLYAR DOLARLIK CİRO
* Güzellik tabletlerinde hemen mi sonuç alınıyor?
-Hayır. İlk üç aydan sonra dirseklerde ve derinin ince bölümlerinde yumuşaklık ve kayganlık hissetmeye başlıyorsunuz birinci yılın sonunda ancak net sonuç alınıyor. İşte bu yüzden ben de ciroya şaşırdım. İlk başta bir hayal satıyoruz. O noktada çok titizim. Ürünü uzun uzun anlattırıyorum, herkesin bilinçli kullanmasını istiyorum.

* Güzellik tabletlerinin dünya pazarındaki yeri nedir?
-Güzellik tabletlerini vitaminlerden ayırmak lazım. Tek başına sanırım 4 milyar dolar gibi bir ciroya sahipler. Piyasa yılda yüzde 15-20 büyüyor. Yetmiş ülkede ürün satıyorlar.

ÇEKİRDEKTEN KREM
* En çok hangi ülkenin kadınları güzellik tabletlerine meraklı?
-Japonlar. İnanamazsınız Danimarka'da ürün daha ucuz olduğu için bavul ticareti yapanları bile gördüm. Çılgın gibi satın alıyorlar.

* Başka yeni proje var mı?
-Caudalie isimli ürünü Aralık ayında piyasaya sokacağız. Bu daha lüks ve üst düzey bir ürün olacak. Üzüm çekirdeğinden gelen bir terapi anlayışının ürünleri bunlar. Üzüm çekirdeği biliyorsunuz antioksidan. Vücudun serbest radikallerinin tetiklenmesinde önemli rol oynuyor. Kozmetik ürünleri de bu üzüm çekirdeğinden yapılıyor. Dünyada çok satan ürünler bunlar.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ankara Barzani'yi Kerkük için uyardı
 Sedat Peker cezaevinde
 Adalet Bakanı'ndan acı itiraf: Yargı sade vatandaş için var
 Alibeyköy yerle bir!
 Dünyada terörü yok et Allahım
 Faul yaptı, kendi sakatlandı
 Avusturya Çakıcı için 'tamam' dedi
 Öğrenciler AB'ye hazır
 Ağzı yanan Topbaş Rusya'ya gitmedi
 Dereleri İSKİ ıslah edecek
 Genç nüfus tarihe karışacak
ERDAL ŞAFAK
Leylagil'in sınavı
Apo'nun "Leylagil" dediği Leyla Zana,...
ÖMER LÜTFİ METE
Paşaya hürmet, maşaya lanet!
Cumhurbaşkanlığı Muhafız...
UMUR TALU
İstiklal Harbi
"İstiklal Harbi gibi mücadele...
Süpermen'in son uçuşu
Amerikalı aktör Christopher Reeve 52 yaşında hayata veda etti. Reeve...
"İntikamımızı sessiz alacağız"
Beslan'daki katliamın yası yarın bitiyor. İntikam saldırılarını...
Sıra Rüştü'ye geldi
Sıra Rüştü'ye geldi
Japonya'da şampiyonluğa koşan Alpay'dan bomba gibi sözler: "Önce ben,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.