kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KOAH veremden daha büyük tehlike

Dünyadaki ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya oturan KOAH, uzmanlar tarafından 'veremden bile büyük bir tehlike' olarak açıklanıyor. Bu akciğer hastalığı, hastayı nefessiz bırakarak, yaşam koşullarını zorluyor. KOAH'ın en tipik belirtileri; uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı

Hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan KOAH, zaman içinde kötüleşen ilerleyici bir akciğer hastalığı. Araştırmalara göre; dünyada yaklaşık 600 milyon KOAH hastası var ve her yıl 3 milyon KOAH hastası ölüyor. Hastalık konusunda, bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzere kurulan Global Inisiative of Lung Disease (GOLD) Grubu'nun Türkiye sorumlusu olan Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, KOAH'ın basit bir solunum testi ile kolaylıkla teşhis edilebildiğini belirtti.

ELDE YETERLİ VERİ YOK
17 Kasım Dünya KOAH Günü'nde, Toraks Derneği ve GOLD Grubu adına yetkilileri acil önlem almaya çağıracaklarını belirten Dr. Kocabaş, KOAH konusunda Türkiye'nin en temel problemini şöyle açıkladı: "Elimizde veri yok. Ayrıca, yaptıklarımızı ölçüp biçemiyoruz. Tüberküloz konusunda 1970'li yıllarda yapılan çalışma başarılı olmuş ve hastalığın seyrini bırakmışız. Oysa, devletin elinde 270 verem savaş dispanseri var. Yılda 20 bin civarında yeni hasta saptanıyor. Ama yıllık vaka sayısı 45 bin. Hastaların yarısı ortada yok. KOAH konusunda henüz tek bir adım atılmadı. Bu hastalık veremden daha büyük bir tehlike. KOAH; önlem alınmazsa, Türkiye'yi hem ekonomik hem de toplumsal olarak zor bir sürece sokabilecek kadar güçlü."

Dünya ülkeleri; başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere, uzun zamandan beri KOAH konusunda çalışmalar yapıyor ve önlemlerini artırıyor. 600 milyon KOAH hastasına yönelik acil eylem planını uygulamaya sokmak için KOAH'a Karşı Küresel Girişim Grubu kuruldu. Bu grup, KOAH hastalığı için acil eylem çağrısında bulundu. Alarma geçen sağlık kuruluşları, KOAH'tan ölümleri azaltmak için kampanyalar düzenlemeye başladı. KOAH ile ilgili en son veriler, 7 Eylül 2004'te İskoçya'da düzenlenen Avrupa Solunum Derneği (ERS) kongresinde açıklandı. Glasgow'daki kongrede, KOAH hastalarının yarısından fazlasının hayatlarını tehdit eden belirtileri bilmedikleri bir kez daha vurgulandı. Kongrenin sonuç bildirgesinde, dünya genelinde sayıları 600 milyonu bulan KOAH hastalarının, acilen gelişmiş standartlarda bakıma ihtiyaçları olduğu görüşüne varıldı.

SOLUNUM YETMEZLİĞİ YAPIYOR
Şikâyetlerin en şiddetli olduğu dönemde KOAH hastası; şiddetli solunum yetmezliği, aşırı balgam oluşumu, hırıltı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, akıntı ve öksürük gibi kontrol edilemeyen ve acı veren belirtilere teslim oluyor. Bunlara ek olarak; zihinde bulanıklık, ateş, aşırı uyku hali de ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler oldukça ciddi ve muhtemelen ölümcül olan karbondioksit zehirlenmesinin belirtisi olarak kabul ediliyor.

Her krizde hastanede yatış süresi 9 gün

Avrupa'da bir KOAH hastası, her krizin ardından ortalama 9 gün hastanede yatıyor. AB ülkelerinde, KOAH 'ın hastanelerdeki sağlık harcamaları yılda 2.9 milyar Euro'yu 5.2 katrilyon lira) , hastane dışı bakım masrafları ise, 4.7 milyar Euro'yu (9.8 katrilyon lira) buluyor. Evde oksijen kullanmak zorunda kalan hastalardan yüzde 50'si, zamanla yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ne Olursa Olsun Umut Sizinle Kalsın
 Koah Veremden Daha Büyük Tehlike
 Şifacı Eczacılar Geliyor
 Türkiye'de Sinsice Yayılan Yeni Tehlikenin Adı 'koah'
 Hastalıklı Genler Ayıklanıyor Sağlıklı Bebekler Doğuyor
 Tüp Bebekte Özür Riski Yok
 Alkol Alıyorsanız Enginar Yiyin
 Şiş Gözlerin Çaresi Var...
 Kırmızı Enerji Veriyor
 Dünyaya Gelen Her Bin Bebekten 9'u Kalp Hastası
 Astımlı Çocuğu Olanlar Peluş Oyuncağa Dikkat!
 Solunum Yolu Enfeksiyonları Küçükleri Tehdit Ediyor
 Bronşiolit Mi, Bronşit Mi?
 Çocuğunu Eve Kapatma Hastalığa Davetiye Çıkarma
Anadolu Ateşi jürisinden türkü tadında tartışma
Anadolu Ateşi jürisinden türkü tadında tartışma
Cumartesi geceleri atv ekranlarında ilgiyle izlenen 'Anadolu Ateşi'...
Mayadrom'da güz sezonu moda şov ile başladı
Mayadrom'da güz sezonu moda şov ile başladı
Hafta sonu Etiler Mayadrom Uptown Alışveriş Merkezi bir moda şova ev...
İkizler karıştı!
İkizler karıştı!
Gazetelerde, Çiğdem Kayalı ile Tarkan Sualp'in ayrıldıklarına...
Zor günlerin stresini göbek havası giderdi
Zor günlerin stresini göbek havası giderdi
Ercan Akışık'ın birinci olarak tamamladığı 'Ünlüler Çiftliği'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.