kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÜSTÜN ZEKÂLI ÖĞRENCİLERİN OKULU DA DEPREME DAYANIKSIZ: Üstün zekâlı öğrencilerin eğitim gördüğü tek okul olan Beyazıt İlköğretim Okulu da depreme dayanıksız çıkmış, ders zilinin çalmasından bir hafta sonra apar topar boşaltılmıştı.
Okullar ne kadar hazır

Deprem... İstanbul gündemini meşgul eden konuların başında geliyor. Peki biricik yavrularımızı gözümüzü kırpmadan gönderdiğimiz okullarımız yer sarsıntılarına ne kadar dayanıklı? Ne gibi önlemler alındı? Buyrun!.

Pek çok sorun ve sıkıntıyla başlayan 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında akıllara gelen en önemli soru, okulların depreme hazırlığının yeterli olup olmadığıydı... Biz de bu sorunun yanıtını aradık. İstanbul'da 17 Ağustos 1999 depreminden sonra hasarlı olduğu tespit edilip kapatılan 131 okuldan 35'i yıkılıp yeniden yapıldı. İl genelinde riskli görülen 12 ilçede hasar tespit çalışmaları başlatıldı. 57 okulda onarım yapılırken, 40 okul takviye edildi. İstanbul Valisi Muammer Güler, 12 ilçedeki 262 okulda, 339 binanın kısa bir süre sonra boşaltılarak takviye çalışması yapılacağını söyledi.

131 OKUL KAPATILDI
17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından okullarda başlayan takviye ve yıkım çalışmaları ne derece tamamlandı? Türkiye'nin eğitimde can damarı olan ili İstanbul'da Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 2 bin 305 okul bulunuyor. Bunlardan 131'i, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde ağır ve orta derecede hasar görüp eğitim öğretime kapatıldı. Deprem sonrası İstanbul'da 820 okulla ilgili hasar ihbarı alındı. Yapılan tetkikler sonucu 689 okulun hafif hasarlı olduğu tespit edildi. Bu okullar kendi imkanları, belediyeler ve valilik tarafından tahsis edilen 3'er milyar lira ile onarılarak eğitime açıldı. Ağır ve orta hasarlı olduğu tespit edilen 131 okul ise 69'u tamamen, 62'si blok bazında eğitime kapatıldı. Projeye öncelikli 12 ilçeden depremde en çok hasar gören Avcılar ilçesinin ilköğretim okullarından başlandı. YTÜ'nin yaptığı inceleme sonucu 13 okul binasının takviye edilmesine, 5 okul binasının yıkılıp yeniden yapılmasına karar verildi. İkinci olarak Küçükçekmece ele alındı. 45 binanın güçlendirilmesine, 1 binanın ise yıkılıp yeniden yapılmasına karar verildi. Bunlar dışında kalan öncelikli risk taşıyan bölgelerden Kartal, Maltepe, Pendik, Tuzla ve Şişli'deki toplam 136 ilköğretim okulunun analizleri yapılarak 2003 yılında İl Daimi Encümeni'nce ihale kararı alındı. Bağcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Silivri, Zeytinburnu ve Adalar ilçelerine bağlı 155 ilköğretim okulu için de ihale kararı alındı. 2003 yılında ilköğretim okullarında takviye işlemleri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplam 8.3 trilyon ödenek ayrıldı. Ortaöğretim okulları için ise 2002 yılında 2 trilyon ödenek ayrıldı. İstanbul'da depremden bu yana 131 okuldan 57'si 'büyük onarım' ile onarıldı. 40 okul takviye edildi. 35'i ise yıkılıp yeniden yapıldı. Adalar, Bakırköy, Büyükçekmece, Silivri, Zeytinburnu, Bağcılar, Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla'da 262 ilköğretim okuluna ait 339 binanın depremsellik analizleri ve takviye projeleri büyük ölçüde tamamlandı. Adalar, Avcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri'deki 35 ortaöğretim okuluna ait 111 blokun depremsellik analizleri ve bunlardan 109 blokun takviye projeleri tamamlandı. Zeytinburnu, Bağcılar, Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla'da 70 ortaöğretim okuluna ait 156 binanın tetkik ve projelendirilme işleri ihale aşamasında.

ÇELİK SIRA, EĞİTİM CD'LERİ
Türkiye Bankalar Birliği, 10 ilköğretim okulunun güçlendirme projelerini yaptırdı. 10 okuldan 4'ünün güçlendirme inşaatını T.B.B. yaptırdı. 4'ünün güçlendirme inşaatını Finansbank yaptırdı. 2'sinin güçlendirme inşaatı için ise bağışçı aranıyor. 80 bin adet çelik aksamlı öğrenci sırası imal edilerek 520 okula dağıtıldı. Milli Eğitim'in elinde halen 903 çelik sıra bulunuyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nce "İstanbul Afete Hazırlık Eğitim Projesi" kapsamında 2 bin 900 öğretmene 'ABCD Temel Afet Bilinci' eğitimi verildi. 2 bin 101 öğretmene 'Yaşam İçin 5 Dakika' CD'si dağıtıldı.

Zeynep İŞMAN / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sedar Peker teslim oldu
 6 aylık teknik takiple Peker'in yöntemi çözüldü
 Peker tüm suçlamaları reddetti
 Irak'ta 40 gündür rehin tutulan 10 Türk serbest
 Kuran'da recm cezası bulunmuyor
 Boğaz'da Avrasya coşkusu
 'Cep'ler artık dinlenemeyecek
 Altın Portakal 'Yazı Tura'nın
 'Baba' ayakta, okulu yıkılıyor
 Çocukların eli boş kaldı
 Sokak çocuklarına mobil' hizmet
 ÖSS'yi Mehmetçik kazandıracak
 Diyanet İşleri'nden Ramazan genelgesi
 Motosikletlilerden eylem
 'Satranç Finali' için adayız
ERDAL ŞAFAK
Yorumlar, iddialar
Kuran'ın tefsiri her çağda, o çağın...
UMUR TALU
Delil yoktur!
Mafya bağlantılı bir operasyon nasılsa...
MEHMET ALTAN
Önemli...
Önceki günkü gazete manşetleri Türkiye'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
Yağmalığın adı devlet
Nicedir devlet olmaktan çıkan...
Ladin'in ilk kadın intihar eylemcisi
Hamas, Çeçen "kara dullar" ve El Kaide... Ladin'in örgütü, 34 kişinin...
Rum kesimi veto kozunu öne sürüyor
Rum lider "Veto hakkımız duruyor" diyor, ama kaynaklar AB'de yalnız...
Uğurlu ayaklar
Uğurlu ayaklar
Kazakistan sınavının golcüleri Gökdeniz, Nihat ve Fatih'in gol attığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.