kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Minik yüreklerle dolu büyük evler
Minik yüreklerle dolu büyük evler
Kendi adınıza ev yaptırabilirsiniz
Her yerden çocuğa bakarız

Aileleri yok villaları var

Kocaeli'deki Çocuk Köyleri'ndeki villaların sakinleri, kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklar. Sıcak bir yuvada, adeta aile ortamında büyüyen minikler geleceğe umutla bakıyor.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun başlattığı "Sevgi Evleri" projesi, hayata şanssız başlayan çocuklar için umut oldu. Tekirdağ, Yalova ve Kocaeli'deki "Çocuk Köyleri"ndeki kimsesiz çocuklar, villa tipi konutlarda rahat bir yaşam sürüyor. Gönüllü bir "Abla" ya da "Anne"yle birlikte kalan çocukların özel odaları, çalışma masaları, basket sahaları hatta tiyatro sahneleri var. Evlerin duvarları ise okuldaki başarı belgeleriyle dolu.


***

Minik yüreklerle dolu büyük evler

Yeşillikler içinde, çocukların rahatça oynayabileceği kimsesizler yurdu artık hayal değil. Çünkü bu hayal Kocaeli'de 'Çocuk Köyü' adıyla gerçekleşti.

Yıllarca kimsesiz çocukları ziyaret etmek, onların yaşadığı yerleri görmek insanlara üzüntü, kimi zaman da acıma hissi verdi. Kocaeli'de ise durum farklı; çünkü buradaki çocuklar artık 'kimsesiz' değil. Yaşadıkları yer, hayat standartları, iletişim yetenekleri öylesine dikkat çekici ki... Kocaeli'deki kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklar şanssız başladıkları hayata daha emin adımlar atarak hazırlanıyorlar. Çünkü onlar, diğer illerde bu durumda olan arkadaşlarının aksine, soğuk duvarlı, kışla tipli, beton yığınlarında değil, aile ortamının sıcaklığını taşıyan evlerde kalıyorlar. Aynı kandan olmasa da üzerlerine titredikleri kardeşleri ve başları sıkıştığında hemen yardıma koşacağına emin oldukları ablaları ve anneleri var. Kocaeli'deki 'Çocuk Köyleri', Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün Türkiye geneline yaymaya çalıştığı bir örnek. Deprem sonrası bölgedeki kimsesiz yuvaları yıkılınca, Avrupa'dan sağlanan fon yeni yerlerin yapılmasına kaynak sağlamış. Önce Yahya Kaptan Çocuk Köyü yapılmış. 1 milyon euroluk yardım, Almanların örnek ev projesiyle birleşince 'çocuk köyü' ortaya çıkmış. Burada 60 çocuğun bir arada kaldığı, yemekhanede sıraya girip yemek yediği bir ortam yok. Tam tersine çocuklar bir ev ortamını tüm ayrıntılarıyla yaşayabiliyor. Mutfakları, odaları, dolapları, çalışma masaları var. Evlerde dört-beş çocukla bir arada 24 saat yanlarında olan ablalarıyla yaşıyorlar. Yaşları birbirine yakın olan çocuklar aynı evlerde barınıyor. Tıpkı bir evde olduğu gibi. Sabah okula giderken saçlarını örecek, kendilerine kahvaltı hazırlayacak, derslerine çalışması için uyaracak bir 'anne'leri var. Bu çocuklar bu nedenle 'kimsesiz' değil. Yahya Kaptan Çocuk Köyü Alman işbirliğiyle kurulmuş. 1 milyon Euro'ya mal olan Çocuk Köyü'nde korunmaya muhtaç 157 çocuk kalıyor. Çocuklar, 243 metrekarelik dairelerde kız meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümünden mezun ablalarıyla kalıyor.

HEPSİNİN HİKAYESİ AYRI
Zerda ve Cansu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Yahya Kaptan Çocuk Köyü'nün sakinlerinden. 1.5 yaşındaki Zerda ile 3 yaşındaki ablası Cansu, henüz nerede olduklarını, neden burada yaşadıklarının farkına varacak kadar büyük değiller. Güzel gözlerine gölge düşürecek bir hikayeleri var ama onlar çocukluklarını yaşayıp gidiyorlar. Altı çocuklu fakir bir ailenin üyesi oldukları için, onların kaderi bu çocuk köyünde çizilmiş. Babaları özürlü, uzun zaman zorluk, yoksulluk içinde yaşamışlar. Aile son çare olarak güzel çocuklarını devlete teslim etmeye karar vermiş. Geldiklerinde çok hasta olan kardeşler altı ay boyunca hastanede tedavi edilmiş. Şimdi sağlıkları yerinde. Onlar korunmaya muhtaç ama bir o kadar da şanslılar. Türkiye genelindeki korunmaya muhtaç çocuklar için yapılan yurtlarla kıyaslanınca en iyi koşullarda bakılıp, büyütülüyorlar. Kendilerine ait odaları, giysi dolapları var, günün her saati ihtiyaçlarını karşılayacak bir de ablaları... Eda Ergen ise Cansa ve Çağla'nın yaşadığı evin hemen yanındaki evde kalıyor. Arada bir küçükleri ziyaret edip kendiyle aynı kaderi paylaşan manevi kardeşlerine yardım ediyor. Eda aynı zamanda Çevre Bakanı Osman Pepe'nin de manevi kızı. tüm ihtiyaçları bakan tarafından karşılanan Eda iki kardeşiyle birlikte burada kalıyor. Büyüyüp okumak en büyük ideali. Öğretmen olup kendisi gibi azimli kızları desteklemek istiyor. Canan Ediş, Eda'nın oda arkadaşı. Odaları çok düzenli, her sabah kalkıp yataklarını topluyorlar. Yahya Kaptan'daki çocuk köyünden Saraylı Çocuk Köyü'ne geçiyoruz. Dört yanı ormanla çevrili bir alan içinde yer alan Saraylı Çocuk Köyü'nü tanımlamak güç; tatil köyünü andıran bir güzelliğe sahip, çocuklar için basket sahası, tiyatro sahnesi hatta doğayla baş başa olmaları için bir kümes bile var. Tripleks villalarda yaşayan çocuklar hallerinden memnun. Yaşadıkları yerin, evlerini aratmaması çocukların başarı grafiğini de yükseltmiş. Hepsinin takdir, teşekkür belgeleri duvarları süslüyor.

YAZAR DA VAR
Özcan Beytaş takdirlik öğrencilerden biri. 14 yaşındaki Özcan, kardeşleri Ercan, Nurcan, Gülcan ve Sevcan'la birlikte kalıyor. Aynı odayı paylaşıyorlar. Odaları öylesine düzenli ve güzel ki, bize göstermek için ısrar ediyor. Kitap okumaktan büyük zevk alan Özcan gelecek hedeflerini şöyle anlatıyor: "Ailemin durumu iyi olmadığı için bizi buraya gönderdiler. Bunu anlayabiliyorum. Ama benim tek şansım var; okumak. Bu yüzden derslerime çok çalışıyorum. Üniversiteye gideceğim ama ne olacağıma henüz karar vermedim zaten daha erken. Ama astsubay olmak da istiyorum." Saraylı Çocuk Köyü'nde kalan Ayşe Fidan köyün tek yazarı. Şiirleri ve hikayeleri ablalarının dikkatini çekince 15 yaşındaki Ayşe'nin bir yarışmaya katılması için ön ayak olmuşlar. Can Yayınları'nın hikaye yarışmasına katılan Ayşe, birincilik bekliyor. 91 çocuğun kaldığı Saraylı Çocuk Köyü Alman- Türk Vakfı ortak yapımı. Ünlü işadamı ve turizmci Vural Öğer'in yönetim kurulu başkanı olduğu vakıf, Almanya'daki örneklerin aynısını Türkiye'de Saraylı Çocuk Köyü'nde uygulamış. Burada yaşayan çocuklar hayattan kopuk değil, kimi zaman Tatilya'ya gezmeye gidiyorlar, kimi zaman Miniatürk'e. Aynı villada kaldıkları arkadaşlarıyla birlikte masa kurup yemek yiyorlar, çamaşırlarını kendileri makineye atıyorlar. Yani hayatı öğreniyorlar.

BAKAN'IN YARDIM ÇAĞRISI
Ev sisteminin ve çocukları yaşama alıştırmanın faydalarına değinen Devlet Bakanı Güldal Akşit ise şunları söylüyor: "Sevgi Evleri projesinde amacımız bu çocukları ev ortamında yetiştirmek, koğuş sisteminden çıkartıp evin sıcaklığını çocuklara hissettirmek. Tekirdağ'da, Kocaeli'de, Yalova'da başlattık. Bunda amaç çocukları geleceğe daha güvende hazırlamak, ev kültürünü vermek. İleride kuracağı ilişkilerinde ve sosyal hayatında bunun çok önemi var." Bu projeyle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun birimlerinde barınan çocuk ve gençlerin geleceğe tam olarak hazırlanmasını amaçladıklarını vurgulayan Bakan Akşit, şöyle devam ediyor: "Avrupa'nın hiçbir yerinde, koğuş sistemi yok. Türkiye'de de artık çocuklar Kocaeli'deki örnekte olduğu gibi dört kişilik ya da altı kişilik gruplar halinde kalacaklar, mutfaklarında kendi yemeklerini pişirecekler, çamaşırlarını kendileri yıkayacaklar. Okula servis ile gidecekler. Kısacası kendi ayakları üzerinde durmaya öğrenecekler. Biz topluma daha faydalı bir nesil yetiştirmek için çalışıyoruz. Bu konuda da hayırseverlerin yardımlarını bekliyoruz."

HAYATA şanssız başlayan kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklar kendileri için oluşturulan köylerde, aile sıcaklığını aratmayacak bir ortamda büyüyüp, geleceğe hazırlanıyor

Sonat Canıdar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Rumeli Caddesi eski günleri arıyor
 Burası otopark haline geldi
 Çocuklar için dünya dergisi
 Değişken zihinler soyut hisler
 Serin günlere hazırlık
 Tanrı bana her ameliyatı yapma fırsatı verdi
 Kalp hastaları yoga yapacak
 Makyaj çantası
 Kısa kısa kısa...
 İştahınızı açmak için yürüyüşe çıkın
 Erkeği doğru ya da yanlış yapan sizsiniz
 Fıstık Ahmet'in gözüyle Adalar
 Modern çağın saplantılı hastalığı büyük yalnızlık
 Menopozu geciktiren 5 hareket
 Sezonunun şampiyonu tüvitle 50'lere dönüş
 Antidepresan çocuklarda intihar nedeni olabilir mi?
 Makyaj çantası
 Yüzle uyumlu doğal burunlar
 Köpeklerin de psikolojisi var
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Artık üşüme vaktidir
Nasıl hissediyoruz kendimizi?...
SAVAŞ AY
Manevi değerlerine saygılı demokratik...
Çok klasik çok da güzel
Çok klasik çok da güzel
Uzak Ülke, izlendiği kadar da dinlenen bir film. Gerçek karakterlere...
Robotlar dünyası bir başka âlem
Robotlar dünyası bir başka âlem
Bilim-kurgunun önemli yazarı İsaac Asimov sinemada pek...
Çare soğutuculu şarap kavlarında
Dünyanın belli başlı ülkelerinde şarapseverler yaz kış şarabı özel...
700 yıllık müzeye 'personel' kilidi
İstanbul'un en önemli müzelerinden Fatih'teki Fethiye Müzesi, Kültür ve Turizm...
21. yüzyıl kadınları için antikalar
Derishow "20. Yüzyıl Antikaları" adlı yeni koleksiyonunda üç jenerasyonu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.