kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Değişim yılları ve Altan Öymen

Onca yağmur ve sel ardından muhteşem bir pazar güneşi doğdu İstanbul'un üzerine. Avrasya koşusunun ana caddeleri felç eden (katlanabilir) kalabalığı bile neşesini bozmadı kent sakinlerinin. Biz de yazıişlerinden birkaç arkadaş kaçamak yapıp bir yerlerde hem öğle yemeği yedik hem de bahar mukalliti havayı soluduk keyifle.
Öğleden sonraydı döndüğümüzde. Odama girdim ki masamın üzerinde briket kalınlığında bir kitap. Altan Öymen'in yeni kitabıymış. Sağolsun imzalamış, bir iki hoş cümle yazmış göndermiş Altan Abi. Adı; "Değişim Yılları."

Çelik irade
Göz gezdirince bile anlaşılıyor ki geçip giden yılların peşine takıp un ufak ettiği anılar, olaylar da var, betona çiviyle kazınmış gibi duran unutulamazlıklar da.
Yıllarca birlikte çalışıp, abi-kardeş, hoca-öğrenci, ama en çok da iki arkadaş gibi olduğumuz ender meslek büyüklerimizdendi Altan Abi. Çok genç yaşta ve pisi pisine kaybettiğimiz bir başka değerli abinin; Örsan Öymen'in ilk kalp krizinde de birlikteydik, vefatında da. Çelik iradeli ve her zaman sakin olgun olan Altan Ağabey'in onca görüntüsünden belleğime ilişmiş tek panik ve azaplı görüntüsü kardeşi Örsan'a ait o anlardı. Diğer zamanlarda hep sıcacık yaklaşan, öğretir gibi değil paylaşır gibi belleten, genç meslektaşlarına karşı hep şefkatli, anlayışlı, yardımsever bir usta olarak tanıdık onu.

Az değildik biz de

Bizim de yaş gereği değişim yıllarımızdı o yıllar. Bazen maksadını aşan, endazeyi kaçıran ters, hoyrat ve haksız hallerimize bile Allah var gık da etmezdi, sitem de. Bunca yaşamışlığın verdiği tevazu ve çelebilikle gülümser ve içinden belli ki; "Hey gidinin toyları, zaman çoook çok törpüler bu serazat hallerinizi" gibisinden bakardı.
Ben Altan Abi ile olan ortak anları, anıları anlatmayı bir kenara bırakayım da kitaba başlar başlamaz ilgimi çeken bazı bölümlerden tüyolar sunayım size. Bakın bakalım eskiden; "Kızlarla konuşmak", "tango çağı aşkları" ve o zamanın pop starları nasılmış, neymiş, kimlermiş?

Ben evdeyken

Bir de başka konu vardı: Evlenme çağına yakın sayılan ve bir an önce evlendirilmek istenen kızların "konuştuğu biri var" diye "adının çıkması"nı, aileleri istemezdi. O şekilde "damga"lanmaları, potansiyel damat adayları için caydırıcı olabilirdi.
Bizim yaşımızda ve eğitim durumumuzdakilerin "damat adayı" sayılmasına, tabii, daha epey vakit vardı. (Bir istisna hariç. Onu birazdan anlatacağım.)
Kızlar için durum değişikti.
Onların liseyi bitirir bitirmez, hatta bitirmeden önce evlenmeleri, mümkündü. Tabii, bunu her aile istemezdi ama, kimse yadırgamazdı.
Yani, biz "damat adayı" değildik, ama bizim "konuşabileceğimiz" çağdaki kızlar "gelin adayı" sayılırdı. Dolayısıyla etraflarında, ailelerin oluşturduğu "aman, adı çıkmasın" kaygısının sonucu olan bir denetim çemberi vardı. Sadece genç kız ailelerinin değil, erkek ailelerinin de... Onlar da kendilerini, komşu kızlarını "korumak"la görevli sayarlardı.

Tangodan bugünlere

Evet, kızlarla "konuşmak" mümkündü. Ama bunun karanlıkta değil, aydınlıkta olması istenirdi.
"Aydınlıkta" -yani göz önündeki bir yerde- onlarla sadece konuşmak değil "dans" etmek de mümkündü. Hatta dans etmek genel bir teşvik görürdü. Akraba nişanları, düğünleri oluyordu. Onlara ailece gidiyorduk. Büyükler dans ediyordu. Benim de, en azından yakınlarımızın genç kızlarıyla dans etmem bekleniyordu.
Tabii, dans etmek için birilerinin bana dansı öğretmesi gerekiyordu. Bu iş, Hamiyet Teyzem ile akrabalarımızdan Mülakat Abla'nın (Turan) üstüne kaldı.
O zamanlar moda olan üç çeşit dans vardı: Tango, "fokstrot" ve vals... Düğün dernek orkestraları onları çalardı. Çarlistonun modası geçmişti.

Bazı kadınlar

Kızlarla konuşmak, dans etmek, güzeldi. Fakat bir de "kadınlar" konusu vardı. Bizim mahallenin "genç erkek"lerinin asıl merakı o alandaydı.
Herhalde "her mahalle"nin genç erkekleri için durum öyleydi ama, ben bizimkini biliyorum. "Konuşma"yı da, dansı da daha ileri götürmek ancak kadınlarla mümkündü. Tabii "bazı kadınlar"la... Ama o "bazı kadınlar" nereden bulunacak?
Gene romanlarda, hikâyelerde, karikatürlerde rastlanan "şen dul" tipleri vardır. Dayalı döşeli dairelerde otururlar. Tanıştıktan ve biraz konuştuktan sonra size "Bizim eve gel de bir kahve iç" derler. Siz de "Peki, madem ısrar ediyorsun, gelip bir kahve içeyim" dersiniz...

Umumi evler

Onlara gerçek hayatta rastlamak kolay değildi. Hele bizim gibi henüz lise öğrencisi olan gençler için hiç değildi.
Çare, o merakı gidermenin yolunu, profesyonel yerlerde aramaktı. Onlar da belliydi.
Biri, herkesin eşit veya eşite yakın muamele gördüğü "genelev"lerdi. Eski deyimle "umumhane"ler... Adları gibi "umum"a (herkes) açık evler... Ötekiler de şehrin belirli semtlerine gizlenmiş olan "özel ev"ler...

Yaşa Altan Abi

İşte böyle başlayıp sonra siyasetin, sosyolojinin, gazete idarehanelerinin ve politika labirentlerinin içine sürükleyip götürüyor bizi Altan Abi. Araya serpiştirilmiş fotoğraf karelerinde memleketin ve ahalinin kaderine şu ya da bu şekilde hükmetmiş o kadar çok tanıdık var ki. Daha fazla büyü bozuculuğu yapmamayım da kitabın köpüğü sönmesin. Gidip alın okuyun değişimin hasını asıl o kitaptan tarayın. Bu arada unutmadan; ellerine, yüreğine, emeğine sağlık Altan abim...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir pazar hikâyesi ve buraları yıkılıyo!..   / 10-10-2004
 İsmet Abi Zeki Müren'ine kavuştu   / 09-10-2004
 Bayraklı Baba Türbesi'ne de kamera gönderin   / 08-10-2004
 Tetikçi tanıdık çıkınca infaz nasıl olmuş?..   / 07-10-2004
 Neve Şalom Sinagogu yeniden açılırken...   / 06-10-2004
 Devrilen otobüs, ölüler, yaralılar ve Fısfıs İsmail   / 05-10-2004
 Derdini söylemeyene derman yok amma!..   / 04-10-2004
 Merkezefendi'yi üzdüler   / 03-10-2004
 Sıradan bir insanın katıksız hikâyesi!..   / 02-10-2004
 Doğan görünümlü Şahin'den toplama Ferrari'ye   / 01-10-2004
MEHMET BARLAS
İstanbul'u sel basmasına Atatürk ne derdi?
Sonunda,...
EMRE AKÖZ
Derrida da öldü
Fransızlar'ın 'yıldız'...
SAVAŞ AY
Değişim yılları ve Altan Öymen
Onca yağmur ve sel...
REFİK DURBAŞ
Aleviler'e din vergisi yok
SABAH gazetesinin...
Uğurlu ayaklar
Uğurlu ayaklar
Kazakistan sınavının golcüleri Gökdeniz, Nihat ve Fatih'in gol attığı...
Bu oyunla kazanamayız
Bu oyunla kazanamayız
Teknik direktör Ersun Yanal, "Dünyada hiçbir takım Danimarka'ya karşı...
Sarıgül onbinlere seslendi
Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, "CHP'nin ilk kurultayında sadece...
Baykal: Türkiye açık pazar oldu
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'ye pek çok ürünün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.