kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Önemli...

Önceki günkü gazete manşetleri Türkiye'nin nasıl kirlendiğini bir kez daha gözler önüne seriyordu. Çetelerin, bürokrasinin hangi noktalarına kadar uzandığını görüp bir kez daha şaşırıyordunuz. Dehşet tefrikasına dönen çete marifetlerinde eski cumhurbaşkanlarının, kuvvet komutanlarının, valilerin adlarına rastlayabiliyordunuz.
Bu arada, Yargıtay da Neşter-2 Operasyonu'nun devamında yaptığı bir disiplin soruşturması sonucu bir üyesini görevden çekilmeye çağırmıştı. Sistemin ne kadar kirlendiğini görerek şaşırsanız da, bir temizlik harekatının başlamış olduğu hissi de sizi o kadar rahatlatıyordu. Türkiye sadece AB standartlarına ulaşmaya çalışmıyor, bir yandan da arınmaya savaşıyordu galiba...

***

Derinleştikçe tüm Türkiye'yi sarsacağa benzeyen bu çete haberleri arasından sıyrılarak çok önemli bulduğum iki haberde demir attım. Bunlardan ilki Sabah'ın 27. sayfasında küçük bir haberdi... Türkiye'deki "çocuk ölümleri" ile ilgiliydi... Bu tür haberler nedense bizde medyanın mönüsü içinde yer almaz, zaten habere başka yerde de rastlamadım. Bizim gazetenin haberi de UNICEF kaynaklıydı ve dış haberler servisi tarafından haberleştirilmişti... Cuma günü UNICEF yeni dünya raporunu yayınladı. Rapor beş yaş altı çocuk ölümlerini içeriyor. Türkiye'nin son on yıldaki en büyük başarılarından biri beş yaş altı çocuk ölümlerini azaltmış olması. Bu, raporda da vurgulanıyor...
1990 yılında Türkiye'de beş yaş altı çocuklardaki ölüm oranı binde 78 iken bu oran 2002 yılında binde 42'ye inmiş bulunuyor... Bu rakam çok başarılı bir süreci sergilemesine rağmen gelinen nokta hala yüz kızartıcı olmaya devam ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki oranlar binde 5 ila 6 arasında iken, biz bu oranların hala yedi-sekiz misli daha üstündeyiz.
UNICEF'in raporuna göre on yıl içinde binde 42'den binde 26'ya gerilemeyi hedefliyoruz... Halbuki on yıl içinde gelişmiş ülkelerin hedefi binde 2-3 civarına inmek... Gelişmemiş ülkelerde her doğan bin çocuktan 158'nin yaşamını kaybettiğini, Sierra Leone'nin binde 265 ile en kötü durumda olduğunu, onu sırasıyla Nijer, Angola ve Afganistan'ın izlediğini de hatırlatalım.

***

Demir attığım ikinci haber de bebek ölümleri gibi kendi içinde bir düzelme eğilimi gösteren ama olması gereken noktadan çok uzakta seyreden çok önemli bulduğum bir durumu yansıtıyordu.
Hep bildiğimiz bir gerçek, haberin başlığı olmuştu: "Avrupa'nın en adaletsiz gelir dağılımı Türkiye'de"...
Haberin alt başlığı durumu daha da berraklaştırıyordu: "2003 yılında nispi düzelmeye rağmen Türkiye, en yoksul ve en zengin kesimler arasındaki gelir farklılığının yüksekliğinde Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada geliyor."
Dünya Bankası'nın araştırması şu anda Türkiye'de nüfusun en zengin ilk yüzde 20'si ile en fakir yüzde yirmisi arasında sekiz misli fark olduğunu gösteriyor. Önce sevindiren "nisbi düzelmeyi" hatırlayalım... Bu fark bir süre önce 13 idi, sonra dokuza düştü, şimdi de sekize geriledi.
Ama bu oran da aynen bebek ölümlerindeki gibi yüz kızartıcı. Bizdeki durum, kabul edilebilir olanın iki misli... Sağlıklı bir toplumsal yapı için en fakir ile en zengin arasındaki fark üç ya da dört mislini geçmemeli.

***

Türkiye'nin istediğimiz düzeyde bir ülke olması, bir yaşına gelmeden ölen bebek oranlarını ve gelir dağılımı adaletsizliğini taşınabilir bir noktaya çekebilmesine bağlı... Bu iki gösterge sağlıklı yaşam ibresi gibi...
Bunlarda arzuladığımız başarı sağlandığında zaten devleti saran çetelerden de çoktan kurtulmuş olacağız...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tatara, titiri...   / 09-10-2004
 İslamcılar, Kürtler ve 2. vites...   / 04-10-2004
 AKP Hükümeti ve Susurluk   / 02-10-2004
 Kötü muhitten kurtulmak için...   / 27-09-2004
 Umutları kezzaplamayın...   / 25-09-2004
 Biz anlatmadık ama borsa öğretecek...   / 20-09-2004
 AKP harakiri mi yapıyor?   / 18-09-2004
 5 Mayıs başlangıç, 2015 bitiş...   / 13-09-2004
 Deniz Baykal Lice'ye girememişti...   / 11-09-2004
 AKP'nin kent değerleriyle sınavı   / 06-09-2004
ERDAL ŞAFAK
Yorumlar, iddialar
Kuran'ın tefsiri her çağda, o çağın...
UMUR TALU
Delil yoktur!
Mafya bağlantılı bir operasyon nasılsa...
MEHMET ALTAN
Önemli...
Önceki günkü gazete manşetleri Türkiye'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
Yağmalığın adı devlet
Nicedir devlet olmaktan çıkan...
Ladin'in ilk kadın intihar eylemcisi
Hamas, Çeçen "kara dullar" ve El Kaide... Ladin'in örgütü, 34 kişinin...
Rum kesimi veto kozunu öne sürüyor
Rum lider "Veto hakkımız duruyor" diyor, ama kaynaklar AB'de yalnız...
Uğurlu ayaklar
Uğurlu ayaklar
Kazakistan sınavının golcüleri Gökdeniz, Nihat ve Fatih'in gol attığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.