kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beş yıldızlı golf sahaları
Beş yıldızlı golf sahaları
En iyi nerede oynanır?

Beş yıldızlı golf sahaları


G Golf bir dünya sporu. Sahaları ise uzman mimarlar tarafından tasarlanıyor. Ancak İskoçya'daki St. Andrews Royal & Ancient Golf Kulübü'nün yeri ayrı. Çünkü doğa şartlarıyla oluşmuş.

Golf maceram 1998 yılında başladı. "Bu kadar seyahat ediyorum, gittiğim yerlerde çok güzel golf sahaları oluyor, bari ben de bir deneyeyim" dedim. Kemer Gof Kulübü'nün yolunu tuttum. Bu teşebbüsüm golf turnuvalarının sosyal saatleri ile sınırlı kaldı. O dönem bir türlü golf sopasını elime alamadım. 2001 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yaptığım bir gezide odam tam golf sahasına bakınca, "Tamam artık golf sopasını elime almanın zamanı geldi" dedim. Ama ne mümkün efendim, bu kararı vermemle yağmur arasındaki fark beş saniye falandı sanırım. İki gün yağmur dinmedi. Üçüncü gün de zaten dönüyordum. "Neyse kısmet değilmiş" dedim ama unutmadım. Geçen yıl mart ayında, bu kez İstanbul'da Maslak Golf Kulüp'te şansımı denemeye karar verdim. Dört randevu ve dört iptalle sonuçlandı, neden yine sağanak yağmurdu. Ama sonunda bu yıl Maurutius'da Dina Robin Spa ve Golf Otel'de ilk kez golf denememi yaptım ve keyifli bir gün geçirdim. Dünyada çok yaygın olan golf turizminin Türkiye'deki doğuşu Antalya Belek bölgesi ile başladı. Gloria Golf Resort Otel'in yanında olan kendi golf sahası ve bölgedeki birçok otelin ortak kullandığı "National Golf Club" dünya standartlarında sahaları ile yabancılar tarafından çok popüler. Akıllıca davranan bazı oteller yurtdışında tanıtımlarını yaparken, golf imkanlarına geniş yer verdi. Böyle bir tutum aslında herkes için avantajlı. Çünkü golf müşterisi genel olarak çok para harcayan gruptur. Her hizmette kalite bekler ve karşılığını öderler. Önümüzdeki yıllarda Belek, Aksu ve Side bölgesinde yeni golf sahaları çalışmaları hızla ilerleyecek gibi görünüyor. Golf artık bir dünya sporu. Tatilini her gün golf oynayarak geçirenler olduğu gibi, iş seyahatinde iki-üç saat gidip golf oynayanlara da rastlamak mümkün. Dünyanın her yerinde golf sahaları var. Fakat bunların içinde bir tanesi var ki golf dünyasında yeri ayrı. Golfün beşiği olan İskoçya'daki "St. Andrews Royal & Ancient Golf Club". 400 yıllık bir geçmişi olan klübün sahası da diğerlerinden farklı. Genel olarak golf sahaları özellikle bu konuya konsantre olmuş mimarlar tarafından tasarlanıyor, küçük tepecikler, göller, köprüler tasarlanıyor, saha tamamen insan eli ile oluşturuluyor. Ama St. Andrews'un sahasının özellikle eski kısmı tamamen doğa şartlarıyla oluşmuş ve golf açısından mükemmel. "Daha yakınlarda ne var" diye bakarsak, Dubai iyi bir seçenek olabilir. "Çok sıcak olur demeyin, ışıklandırılmış sahalar da var. Bu kadar büyük alanları bakımlı, yemyeşil tutmak çok kolay değil. Emirates Golf Kulübü'nün sahasına 500 noktadan günde toplam 4.5 milyon litre su pompalanıyor.

JAPONYA İÇİN ÖNERİLER
Golf öğrenmek için en sevimsiz yer ise Tokyo Shiba Park. Üç katlı stadyum gibi bir yerde yüzlerce insan aynı anda ortadaki sahaya atış yapıyor. Golf oynanacak yerde alabildiğine yeşillik, huzur, tercihen Amerikan Başkanı falan olur. Filmlerde öyle görüyoruz, pazar gibi yerde golf pek tuhaf, yani Japonya'da Shiba Park'a golfe davet alırsanız gitmeyin, sıkılırsınız. Ama Tokyo'nun biraz dışında Tochigi de bulunan "New St. Andrews"a davet eden olursa gidilebilir. Bu alanın ustalarından Jack Nicklaus ve Desmond Muirhead tarafından tasarlanmış. Tabii Japonlar Niclaus ve Muirhead işini bitirince hemen sahanın etrafına tek raylı bir tren sistemi oturtmuş, golfçüleri ana binaya taşımak için. Biraz tembel işi ama teknolojik. Dünyada golf sporu iş hayatının bir parçası da. Özellikle Uzakdoğu ve Amerika'da birçok önemli konu bu golf seansları esnasında konuşuluyor. Golf insanı dinlendiren, ruhuna huzur veren bir spor. Açık havada, yeşillik bir yerde (Shiba Park değil), sessizlik içinde 5-6 km. yürümek eminim herkese iyi gelir. Tabii yürümeyi sevmek esas. Bu arada giysi konusu çok önemli, jean ve yakasız tişört golf sahasında giyilmez. Pötikareli pantolonlar, polo yaka tişörtler esastır. Ama en olmayacak şey golf sahasında cep telefonu.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Erkeklerin iktidar savaşı
 Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
 Doğal reçeteler ilaç gibi geliyor
 Obez çocuklar tehdit altında
 Vitamin alırken iki kere düşünün
 Sporda buluşuyorlar
 Çocuklarımız zehirsiz karides yesinler
 Çetin Altan'a vefa borcunu okulla ödedi
 Altan: "çok Duygulandım"
 Bir asırlık koleksiyon
 Yanlış beslenme yaşlandırır
 Anne babaları obez olan çocuklar risk taşıyor
 Anoreksia yaşlıları da vuruyor
 Şişmanlık prostat kanserini tetikliyor
 Şişmanlık çabuk yaşlandırıyor
 Kadının kabusu: HPV
 Güzelliğe hormon dopingi
 Meyve yiyenler kabızlık çekmez
 Gora filminin ünlü oyuncularını tanıyamayacak sınız
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Öfkeli durmayı seviyorum çünkü bu beni koruyor
Öfkeli durmayı seviyorum çünkü bu beni koruyor
'Yazı-Tura' filmindeki Şeytan Rıdvan rolüyle izleyenleri derinden...
Son halifenin sanat tutkusu
Abdülmecit ressamlığı, şairliği, mimarlığı entelektüelliği ve sosyal...
Fatma Girik çok sahici bir kadın
Fato, çok tatlı. Dünyayla en barışık o. Hayatı, sorunları paylaşmaya,...
Türk Mutfağı Ferran Adria'dan ne öğrenir?
Gazete sütunlarında, muhtelif köşe yazarlarının başlatıp, yer yer icap etmeyen,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.