kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eviniz bir ayda hazırlanır
Eviniz bir ayda hazırlanır


New York'ta yaşayan ünlü mimar Gökhan Avcıoğlu, önemli tasarımlara imza atıyor. Fabrikada yapılıp bitirilen ve düşük maliyetleriyle dikkat çeken "Akıllı Evler" de Avcıoğlu'nun projeleri arasında.

Bir buçuk aydır yeni markamız Gaia&Gino'nun yurtdışı lansmanlarından dolayı yazılarıma ara vermiştim. Bugün yeniden sizlere merhaba. Gaia&Gino bizim 3 senedir alt yapısını hazırlayıp, her yönüyle yarattığımız yeni markamız. Ürünlerimiz tabii ki eve ait tasarım objeleri ve aksesuarları. Türkiye lansmanını henüz yapmadık, sanırım kasım sonu olacak, o zaman sizinle ürünlerimizi paylaşacağım. Bugün Gökhan Avcıoğlu'ndan bahsetmek istiyorum. Türkiye'de mimari kariyerinin tepesindeyken iki sene önce kalktı New York'a yerleşti, "Benim hedefim dünyada isim yapmak, zor da olsa bunu başaracağım" diyerek. New York'ta karşılaşıp sohbet ettik. Evet, hakikaten zor ancak çalışan için ödül er ya da geç geliyor. Neler yapmış gelin birlikte görelim.

* New York gibi mimarın ve tasarımcının bol, kriterlerin çok yüksek olduğu bir yerde sıfırdan başlamak büyük cesaret. Buraya gelmeye karar vermenizde ne etkili oldu? Mimar olarak İstanbul'da rahatım yerindeydi. Yabancı meslektaşlarımı imrendirecek kadar erken yaşta bina yapma şansım oldu. Türkiye genç mimarlar için cennet, her türlü imkan veriliyor. Benim de yaratıcı projeler için her zaman kapım çalınıyordu. Ancak belli bir olgunluğa geldikten sonra buluş içeren, derinliği olan projeler geliştirmek Türkiye'de zor, tıkanıyorsunuz. Hep aynı şeyleri tekrar ederek belki hatırı sayılır bir mimar olabilirsiniz, ama bu süreçte yaratıcılığınız kaybolur ve sunacak fikriniz kalmaz. Bu yönünüzü tatmin etmek için ne yazık ki Türkiye şartları henüz hazır değil.

* Anlıyorum, ancak New York'ta müşterilerin yerel şartları, bürokrasiyi bilen bir mimarı yabancı bir mimara tercih etmeleri çok doğal. Bu sizi korkutmadı mı? Tabii ki korkuttu ancak içimde öyle bir istek vardı ki duramadım. Bugün internet sayesinde bir mimarın neler yaptığını hemen görebiliyorsunuz, birçok mimar kendi ülkesinin dışında iş yapıyor, başka mimari gruplarla işbirliğine giriyor. Bu kültürlerin ve ticaretin yakınlaşması için de iyi oluyor. Ben yaptığım projelerde Türk üreticileri öneriyorum. Sadece Türk oldukları için değil kaliteli oldukları için.

LOGO GİBİ

* Şu anda New York ofisinizde hangi projeleri yapıyorsunuz? Güncel projelerimiz arasında Washington'da Left Bank Restaurant, Adams Morgan'da loft tarzı apartman üniteleri, Manhattan'da HAir+ isminde bir konsept kuaför salonu, Brooklyn'de condo tarzı apartman üniteleri var. Bunun dışında bilgisayar destekli projeler ve sergiler üzerine kavramsal çalışmalar yapıyoruz. Asıl büyük projemiz, -Beni New York'a getiren sebeplerden biri bu- Smart Home (Akıllı Ev). Tek bir evden şehir kurmaya kadar giden modüler bir proje.

* Smart Home projenizi biraz anlatır mısınız? Bu evler bulunduğu arsadan, şantiyeden bağımsız tamamen fabrikada yapılıp bitirilebilen bir tekniğe ve malzeme özelliklerine sahip. Kendi enerjisini elde edebilip yağmur suyunu hatta kendi kirli suyunu dönüştürebilip kullanabilen evler. Böylece altyapı bağımlılığından kurtuluyorsunuz. Tek ya da iki katlı evler değil, çok katlı ve grup olarak da yapılabilirler. Yalova'da Elyaf yönetim binası ve Parkorman'daki Borusan binası da fabrikada yapılıp bitirdiğimiz binalardan.

* Anlattığınıza göre Smart Home projesi tüm inşaat süresini kısaltıp aynı zamanda maliyeti düşürecek. Birçok amacı var. Hem inşaat süresi kısalacak, hem fiyatlar düşecek, hem de sektör canlanacak. Bu evleri her ülkenin kendi alışkanlıklarına, iklim koşullarına göre modifiye edebiliyoruz. Dışı için değil içindeki hayat için yapılan bir ev bu.

* Biraz da teknik olarak bahseder misiniz Smart Home'dan? Yapım tekniği logo gibi. Ev birkaç büyük parçadan oluşuyor, parçalar maximum 18 x 4.5 metre büyüklüğünde, yükseklik 3.30 metre. Dört parça kolaylıkla 230 metrekare bir evi oluşturabiliyor, tek kamyonla taşınabiliyor.

* Üretimini de siz mi kurdunuz? Evet üretime de yatırım yaptık, projeden bitmiş eve kadar bize ait. Müşterilerimizin taleplerine göre evleri farklı sistemlerde üretiyoruz. Connecticut ve Washington DC'de projeleri uygulamaya başladık. Marmaris Turunç'ta 40 evli bir yerleşim projesine çalışıyoruz.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Havada süit dönemi
 Kısa...kısa...kısa...
 Keman atölyesi
 Lütfi Akad Ünlem'de
 Şimdi nargile zamanı
 Diş ağrısını bir felsefeci iyileştiremez
 İlk ve tek Türk Shaolin rahibi
 Bu müzede dokunmak serbest
 Çanakkale destanı canlanıyor
 Rusya'dan uçuş izni yok
 DHL'e, Türkiye'de üs vaadi
 Qatar Airlines İstanbul 'şov'
 Zamanın durduğu ülkeye seyahat
 Türk holiganın röntgeni çekildi
 Aşk değil hizmet var
 Senede Bir Gün
 Gradec'te akrobasi şovu
 Ucuzcular Londra'da buluşuyor
 Lufthansa'dan firmalara özel
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Amelie'nin Eylülü
Bu yazıyı, eylülü geride bıraktığımız...
ALİ POYRAZOĞLU
Tatil dolayısıyla ömür boyu kapalıyız
Olduğu yerden...
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY'de 2010 hesabı
Türk Hava Yolları (THY) Yönetimi,...
STELYO BERBERAKİS
4 HAFTADA 4 HABER
Yunan TV'lerinin haber bültenlerine...
FİKRET AYDEMİR
0090, ÖLÜM VE BAĞDAT
Belçika ile Türkiye arasındaki...
YASEMİN TAŞKIN
İtalya'da Sımona Bayramı
Irak'ta rehin tutulan...
REFİK DURBAŞ
Şair, şiirin nerede?
Sabahın kara karanlığında kalkıyor.
Erkeklerin iktidar savaşı
Erkeklerin iktidar savaşı
Cinsel güç yalnızca yaşlanmayla azalmıyor. Sigara, alkol ve beslenme...
Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
İktidarsızlığın tedavisi temeldeki nedene göre değişir...
Öfkeli durmayı seviyorum çünkü bu beni koruyor
'Yazı-Tura' filmindeki Şeytan Rıdvan rolüyle izleyenleri derinden...
Son halifenin sanat tutkusu
Abdülmecit ressamlığı, şairliği, mimarlığı entelektüelliği ve sosyal...
Fatma Girik çok sahici bir kadın
Fato, çok tatlı. Dünyayla en barışık o. Hayatı, sorunları paylaşmaya, yedirip...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.