kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
İstanbul'da bir cuma turu..
Bizim duvar
Sevdiğim laflar
Tebessüm

İstanbul'da bir cuma turu..

Efendim Abbas yollara düştü ya.. Şimdi siz bu satırları okurken, biz kısmetse Kıbrıs'ta olacağız.. Köşeyi kapatmama itiraz eden çok. Bu yüzden, sevgili kardeşim ve başyardımcım Serpil Gogen'e dedim ki..
"Bu cuma sana sürprizli bir program hazırladım. Beraber gezeceğiz. Ama sen yazacaksın. Ben kaçamak yaparken, köşe de boş kalmamış olacak.. Ben geçen cuma gezdirdim. O bu cuma yazdı..

***

Hıncal Ağabey'imle program yapmanın tadına doyum olmaz. Hani insanlar vardır, "Sen ne istersen yapalım" tarzı nezaket şablonlarıyla topu size atarak düşünme zahmetinden kurtulurlar.. Tam tersi.. Sormaz bile! Neyi sevdiğinizi, nereye gitmek istediğinizi bilir zaten! O gün beş ayrı program yapmışsa, beşini de gittiğiniz yerin kapısında öğrenirsiniz.. Söylemez! Programlar sürprizdir.. Tıpkı geçen cuma gibi..
Hava harika.. Saat yarıma doğru gazeteden çıktık.. Ver elini Sultanahmet.. Programın bu bölümünü biliyorum, çünkü Four Seasons'a davetliyiz.. İddia üzerine Şef Giancarlo, ağzına balık sürmeyen Hıncal Ağabeyime, eliyle yaptığı balığı yedirecek.. Ama önce bahçede oturup öğle ezanını, otelin duvarlarında yankılanan o müthiş dört sesli ezan kanonunu dinleyeceğiz. Havalar soğumadan, bir cuma günü bu muhteşem şölene mutlaka tanık olun.. Dört büyük camide onar, on beşer saniye ara ile başlayan ezan.. Biri tenor, biri bas dört değişik müezzin.. Böyle bir ezanı dünyanın başka yerinde dinlemek mümkün değil.. Eşsiz bir musiki.. Benzersiz bir huşu duygusu..
Masa otelin mutfağında hazırlanmış.. İnanamadığım şey, onca baharatlı, sarmısaklı sosların, yemeklerin, tavaların, ızgaraların yapıldığı mutfakta yemek kokusu yok.. Mis gibi.. Ana yemek, fırında kalkan.. Ama sevgili ağabeyim, değil mantarlı kalkan, kerevizli kalkan kılçığı konsomesini bile afiyetle içti. Şimdi.. İnanılmaz bir yemek ve ağırlanma.. Nasıl kafa dengi, nasıl espritüel, ama işinin nasıl uzmanı otelin Genel Müdürü Marcus Bey'e teşekkür edip ver elini Galatasaray..
Yapı Kredi'nin önündeyiz.. Öyleyse, programda sergiler var..

***

Üç sergi.. İlki Mehmed Siyah Kalem.. İnsanlar ve Cinlerin Ustası.. Ne kimliği, ne zamanı, ne zeminiyle ilgili tutarlı bilgi yok.. 13 ile 16. yüzyıl arasında bir zamanda, Asya'da bir yerlerde (muhtemelen Türkistan'da) yaşamış, o kadar.. İpekyolu'nu, yol üzerindeki günlük yaşamı, şamanları, budistleri, keşişleri, doğaüstü varlıkları çizmiş.. Minyatürlerini, sinema filmi kurgusu içinde, rulo halinde düzenlemiş.. Bir anlatıya eşlik ettiği varsayılıyor. Yani masalcı hikâyeyi anlatırken, rulo açılarak konu resimle gösteriliyor. Zamanın sineması yani.. Ya da televizyonu..
Eserin sağlam kalan parçalarını Yavuz Sultan Selim, İran seferi sonunda Topkapı Sarayı'na getirmiş. Ama rulo, bilinmeyen bir nedenle sarayda kesilip biçilmiş, küçültülmüş, yeniden düzenlenmiş, albümlenmiş.. Sergide saray kütüphanesinde bulunan 50 minyatürün 21'inin orijinali, tamamının dijital baskıları sergileniyor. Giriş ve asma kat Siyah Kalem'in..
Üst katta, merdiven boşluğuna yerleştirilen raylara oturtulmuş devasa bir camekân içinde, 17. yüzyıldan kalma, muhteşem bir sancak var. Boyu 3.20, eni 1.85 metre.. Türküde sözü edilen ünlü kalenin burçlarına kimbilir kaç kez çekilen, kırmızı ipek üzerine yeşil bantlarla işli, "Estergon Sancağı".. Banka koleksiyonuna ait.. Japonya'da onarılarak ömrü 500 yıl daha uzatılmış haliyle halka açılmış, küçük bir notla birlikte: "Estergon Kalesi Sancağı'nı 60. Yıl Sergileri çerçevesinde sergileyerek halkla paylaşmamız düşüncesini öneren Hıncal Uluç'a teşekkür ederiz".
Ayni katta, "Altının İktidarı, İktidarın Altınları" adı altında, dünyanın en önemli madeni para koleksiyonlarından biri, elli yıllık bir emeğin ürünü, Yapı Kredi Altın Sikke Koleksiyonu sergileniyor. Ama ancak bir bölümü.. 55 bin sikkeden sadece bin tanesi.. M.Ö. 3. yüzyıl erken Roma sikkelerinden başlayarak 20. yüzyıl Cumhuriyet altınlarına uzanıyor. Ortadoğu, Akdeniz, Orta Asya'ya kadar o çevrede kim varsa, hepsini kapsıyor. Serginin katalogu da, tarihçiler, araştırmacılar ve meraklıları için müthiş bir kaynak..

***

Yeniden arabaya biniyoruz. Yapı Kredi Kültür Sanat Genel Müdürü Ömer Kükner de bizimle. "Hayır", derlerse hayal kırıklığına uğrarım, diye sormuyorum. Araba köprüye dönüyor mu? Evet, Bağlarbaşı'na gidiyoruz. Abdülmecid Efendi Köşkü'ne.. Sadece randevuyla, 5-10 kişilik gruplar halinde gezilebilen o müthiş sergiye.. 17 Ekim'e kadar uzatılmış ama saat bulmak yine olanaksız..
Önce, özetle köşk.. 1880'li yıllarda Mısır Hidivi tarafından yaptırıldığı söyleniyor.. 1940'lara
kadar hanedana ait.. Sonra iki kere el değiştiriyor. İkincisinde, Kazım Taşkent, Yapı Kredi Bankası için satın alıyor. 200 dönümlük, çok değerli ağaçların bulunduğu bir koru içinde.. Cümle kapısı ve iki yanındaki duvar, Abdülmecid Efendi tarafından çizilmiş.. Zemin katta sofalar paha biçilmez Kütahya çinileriyle kaplı.. Antredeki duvarların birinde, ortasına mermer çeşme monte edilmiş bir peyzaj var.. Ressam Avni Lifij ve Abdülmecid Efendi'nin birlikte yaptığı.. Tavanlar, kapılar, duvarlar panolar halinde bezemeli.. Seyretmeye doyamıyorsunuz.. "Hanedandan bir ressam, Abdülmecid Efendi"nin eserleri böyle bir dekorda, bir mücevherin içinde sergileniyor..
Abdülmecid Efendi, çok iyi yetişmiş bir şehzade, bir entelektüel... Müzisyen, ressam, şair ve yazar.. Fransızca, Almanca, İngilizce, Farsça ve Arapça konuşuyor. Yerli, yabancı sanat, edebiyat dergilerine, gazetelere abone.. Resme özel ilgisi var.. Devrin önde gelen yerli yabancı ressamlarıyla birlikte çalışmış, İstanbul'da, Paris'te, Viyana'da sergilere katılmış.. Portreler yapmış. Saraylı kadınları çizmiş.. Sarayın içinde ve dışında.. Çevrede, yabancıların arasında.. Çoğu zaman başları açık.. Feracelerinin içinde olduklarında bile saçları görünüyor. 100 yıl öncesinin İstanbul'unda, İslam Halifesi'nin çevresindeki kadınlar bunlar.. Boyunları, gerdanları açık, kolları açık.. Alabildiğine şık ve zarifler! Kızı Prenses Dürrüşehvar, şair Abdülhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem, saray erkânı ve tarihi konu alan muhteşem tablolar var.. Natürmortlar, peyzajlar inanılmaz.. Tevfik Fikret'in "Sis" şiiri üzerine yaptığı tablo, özellikle.. Ya atlar? Tek zaafı, eller.. O yüzden olacak, hep el çalışmış.. El eskizleri yapmış.. Her tablonun ayrıntılarında dönemle ilgili yeni bir şey keşfediyorsunuz.. Adeta, tarihi belgeler dizisi..
Keşke sergi 2005 boyunca devam etse.. Keşke herkes görebilse.. Meclis Başkanı, Başbakandan başlayarak, sokaktaki adam herkes görse.. Hem köşkü, hem de İslam'ın son halifesinin resimlerini.. Hani İslam'da resim yasak ya.. Nü bile çizen halifenin yapıtlarını görmenin tam zamanı aslında..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gazeteci olmanın dayanılmaz zorlukları..   / 07-10-2004
 Yaya geçidi, durmak içindir mahluk!..   / 06-10-2004
 Anayasa'yı delen Anayasa kurumu!..   / 05-10-2004
 Değişik bir pazar neşesi.. Hüzünlü..   / 03-10-2004
 Saldırılara karşı duruş ve karşı saldırı..   / 02-10-2004
 Sadece 3 puan   / 02-10-2004
 Yıllar sonra, kaplıca keyfi..   / 01-10-2004
 Bir müsibet ve bin nasihat!..   / 30-09-2004
 Alaçatı'da sağlıklı günler..   / 29-09-2004
 Son yılların en güzel filmi..   / 28-09-2004
MEHMET BARLAS
"Yalaka olmak fobisi"ni yenmek kolaydır!..
Hepimiz...
MAHMUT ÖVÜR
Vekâletle İstanbul yönetilmez!
"Meteorolojinin bize...
REFİK DURBAŞ
Haber başlıklarına dikkat...
SABAH'ın 2 Ekim 2004...
SAVAŞ AY
Bayraklı Baba Türbesi'ne de kamera gönderin
Madem ki tüm...
HINCAL ULUÇ
İstanbul'da bir cuma turu..
Efendim Abbas yollara...
EMRE AKÖZ
Denizi bile su bastı!
Şehirleşiyoruz...
Tuncay'a makas
Tuncay'a makas
Milli Takımlar Teknik Direktörü Ersun Yanal, Kazakistan maçının...
Yanal: Artık fire istemem
Yanal: Artık fire istemem
Ersun Yanal'a göre Kazakistan galibiyeti 13 Ekim'de Danimarka'da...
Zana yeşil pasaport aldı
DEP eski milletvekillerinin yeşil pasaport alması üzerine, RP'li...
'Türkiye'ye alışacaklar'
"Müzakerelere başlayan tüm ülkeler AB üyesi oldu. İleride herkes...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.