kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AKPM ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADI: Başbakan Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi binasını ziyaretinde AKPM Başkanı Schieder tarafından karşılandı. Erdoğan, AKPM'nin şeref defterini imzaladı.
Müzakereler başlatılsın hedefte tam üyelik var
Son dakika pazarlığı 'doğası gereği' içindi
Domates suyuyla şerefe

Son dakika pazarlığı 'doğası gereği' içindi

Başbakan Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporu'nun açıklanmasına saatler kala, yoğun bir telefon diplomasisi gerçekleştirdi. Erdoğan'ın temasları sonucu, İlerleme Raporu'na "doğası gereği" ifadesi konuldu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda konuşma yapmak için Fransa'nın Strasburg kentine gelen Erdoğan, gece, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile telefon görüşmeleri yaptı. Liderlere Türkiye'nin tezlerini anlatan Erdoğan, "Kopenhag siyasi kriterlerinin yerine getirilmesi konusunda Türkiye üzerine düşeni yapmıştır. Artık söz sizde. Son dakikada bir sürpriz yaşanmasını istemiyoruz. Bir pürüz çıkmamasını umuyoruz" dedi. Alınan bilgilere göre, liderler de, Türkiye'nin çok önemli reformlar gerçekleştirdiğini ve bunun Avrupa'da büyük yankı uyandırdığını belirterek, Erdoğan'ı rahatlatan mesajlar verdiler. Alınan bilgilere göre, Erdoğan'ın liderlerle yaptığı konuşmalar etkili oldu, ve dün açıklanan İlerleme Raporu'nda yer alan "Komisyon katılım müzakerelerinin ucu açık bir süreç olduğunun altını çizmektedir" cümlesine, son anda "doğası gereği" ifadesi eklendi.

BERLUSCONİ'DEN "HAYIRLI" HABER
Alınan bilgilere göre, Berlusconi, kendisini arayan Erdoğan'a bir de "hayırlı" haber verdi. İtalya Başbakanı Berlusconi'yi İlerleme Raporu öncesinde destek için arayan Erdoğan, telefonda duyduğu seslere dikkat çekerek, "Kalabalık bir yerdesiniz galiba" dedi. Berlusconi de, "Evet bir kutlama yapıyoruz. Aile işleri ile devlet işlerini bir arada yapıyoruz. Bir torunum oldu" dedi. Erdoğan, çocuğunun nikah şahidi olan Berlusconi'yi "hayırlı haber" nedeniyle kutladı.

"AB'DE İŞLER ŞİİRLE DEĞİL, NESİRLE YÜRÜR"
Erdoğan dün de, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konuşma yapmadan önce, AKPM Başkanı Peter Schieder ile görüştü. Türkiye'nin üyeliğine muhalif görünen Avusturyalı bir parlamenter olan Schieder, "Ben, AB yolunda Türkiye'nin yanındayım" desteği de verdi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis de, Erdoğan ile görüşmesinde, "Brüksel'den gelen haberler olumlu. Türkiye'yi kutluyorum" diyerek müjdeyi verdi. Türkiye'nin müzakere tarihi almayı hak ettiğini belirten Erdoğan ise " Biz aynı takımın oyuncusuyuz. Rakip takım oyuncusu gibi görülmekten sıkıldık" dedi. Alınan bilgilere göre görüşmede, Erdoğan, Davis ile görüşmesinde, Yunus Emre'nin, "Yaratılanı sev yaradandan ötürü" sözünü hatırlatarak, "Biz insan haklarına bu inançla yaklaşıyoruz" dedi. Davis ise İskoç bir şairin, "İnsan herşeyiyle insandır" sözleriyle karşılık verdi. Davis, "Yalnız AB Konseyi olarak biz işimizi şiirle değil, nesirle yürütürüz. Sloganımız hepimiz farklıyız, hepimiz eşittir" diye konuştu. Davis seçim bölgesinde Müslümanların yaşadığını belirterek, "Onlara yıllardır Avrupa'nın Hıristiyan kıtası olmadığını açıklıyorum. Brüksel'den olumlu haberler geliyor. Sizi kutluyorum, sevincinizi paylaşıyorum" dedi.

DÖRT ANLAŞMA DAHA İMZALANDI
Erdoğan'ın Davis ile görüşmesi sürerken, Türkiye'nin Avrupa Konseyi nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Daryal Batıbay, Türkiye'nin taraf olduğu dört Avrupa sözleşmesini imzaladı. Erdoğan'ın da izlediği imza töreninde Büyükelçi Batıbay, "insan haklarını ve ana hürriyetleri korumaya dair sözleşmenin oluşturduğu denetim mekanizmasının değiştirilmesine ilişkin 14 No'lu protokol'', "gözden geçirilmiş Avrupa sosyal şartı'', "Avrupa sosyal şartının bazı hükümlerini değiştiren protokol'', "uyuşturucunun deniz yoluyla ticaretinin engellenmesine'' dair sözleşmeye imza attı. Batıbay, "suçtan kaynaklanan gelirlerin aklanmasına'' ilişkin sözleşme ve "AİHM önündeki yargılama sürecine katılan kişilere'' ilişkin Avrupa sözleşmesiyle ilgili onay belgesini Davis'e tevdi etti. Görüşmelerde Schieder ve Davis'in, Türkiye'de son iki yılda demokrasi ve insan hakları alanında yapılan reformlardan duydukları memnuniyeti dile getirdikleri öğrenildi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye'nin tarihini değiştiren 'tavsiye'
 Avukatlar aranıyor
 Oğuzhan Beyaz kalp krizi geçirdi
 Balkaner cinayetlerinin failine iki kez müebbet
 Öz'ün programı reyting rekortmeni
 Alibeyköy'de yıkım zamanı
 Kadıköy'de tarih canlanıyor
 Kurtuluş günü törenle kutlandı
 Deniz taksi hazır ama!
ERDAL ŞAFAK
Koşul değil güvence
"Türkiye, Kopenhag siyasi...
ALİ KIRCA
İlk tanışmanın unutulmaz şanssızlığı!
Bu "karşılıksız...
ÖMER LÜTFİ METE
'Yatalak egemenlik' ve 'uygarlık tedavisi'
Adamcağızın...
UMUR TALU
Sözlü, yazılı devrim
Çakıcı devletle hesaplaşsın.
ERGUN BABAHAN
Demokratik gözetim
Türkiye, 17 Aralık'ta müzakere...
Verheugen sağolsun!
Raporun son şeklini aldığı dünkü toplantıda din özgürlüğü ve insan...
Filistinli çocuklar hedef
İsrail'in başlattığı askeri operasyonun yedinci gününde tanklardan...
Dua ediyorum
Dua ediyorum
"O kadroda arkadaşlarım var ve başarılı olmalarını yürekten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.