kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye tartışması
AB'den Türkiye'ye yeşil ışık
Dünya Bankası: Rapordan memnunuz
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye tartışması
Gül: AB Komisyonu tarihi bir adım attı
Kretchmer: Müzakere tarihinin ardından Türkiye'ye yatırım yağacak

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye tartışması

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve genişlemeden sorumlu üye Günter Verheugen, Avrupa Parlamentosu'nda konuşarak Türkiye Raporu hakkında bilgi verdiler. Prodi ve Verheugen'in konuşmalarının ardından grup temsilcileri görüş bildirdi. Hristiyan Demokratların Türkiye aleyhinde sarf ettiği sözlere tepki gösteren Libareller ve Yeşiller Türkiye'yi sıkı bir biçimde savundu ve Türkiye'ye şans vermenin zamanıolduğunun altını çizdi..

Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell Fontelles, AB Konseyi'nin 17 Aralık'ta bir karar almasından önce Parlamento'nun bir rapor sunacağını söyledi.

Hıristiyan Demokrat Grup Başkanı Hans-Gert Poettering, gruplarında Türkiye konusunda tam bir uzlaşma olmadığını, ancak Türkiye'nin AB'ye katılımı halinde ''farklı bir AB'nin'' söz konusu olacağı konusunda herkesin mutabık gözüktüğünü anlattı. Poettering, Türkiye'ye daha farklı bir işbirliği önerilmesi seçeneğinin de göz ardı edilmemesini istedi ve ''AB'nin geleceği söz konusudur'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'YE ŞANS TANIYORUZ''

Sosyalist Grup adına konuşan Martin Schultz, Avrupa'ya barış getirmenin ve Avrupa birleştirmesini tamamlamanın söz konusu olduğunu, sosyalistlerin Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasından yana olduklarını, Türkiye'nin katılımıyla ''İslam'ın AB ile uyuşmadığı'' görüşünün çürütülmüş olacağını anlattı.

Schultz, müzakereler sırasında düzenli raporlar ve bilgilendirilmek istediklerini, bu sürecin aksama halinde askıya alınabileceğini, 10-15 yıl sürebilecek müzakerelerin başlamasının otomatik bir sonuç getirmeyeceğini söyleyerek, Hıristiyan Demokrat grubu eleştirdi ve ''Bakalım sizin hükümetleriniz aralık ayında, AB Konseyi'nde ne yapacaklar'' dedi.

Schultz, 1 Kasım'da göreve başlayacak yeni AB Komisyonu'nun aynı tavrı izlemesini isteyerek, ''Türkiye'ye şans tanıyoruz'' dedi. Liberal Grup adına konuşan Graham Watson, ''Tarihi bir başarı.

Türkiye 40 yıldır bu sonucu bekliyor'' diyerek, Türkiye'nin geliştiğini, AB'ye girecek olan Türkiye'nin, bugünkü Türkiye olmadığını ifade etti. AB değerleri üzerinde hiç kimsenin tekeli bulunmadığını, Avrupa Parlamentosu'nun ilke olarak Türkiye'nin katılımına karşı olmadığını söyleyen Watson, müzakerelerin başlamasının bir garanti getirmediğini, Türkiye'nin reformlar yolunda devam etmesi gerektiğini, AB'ye sağlıklı bir demokrasiyle girmesinin istendiğini anlattı.

BENDİT: UMARIM ÇOCUKLARIMIZ, TÜRKİYE'NİN DE İÇİNDE OLDUĞU BİR AB'DE YAŞAR

Yeşiller Grubu adına konuşan Daniel Cohn Bendit, grubunun Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasından yana olduğunu bildirerek, Türkiye'nin katılımının AB'yi değiştirmeyeceğini, kültür alanının genişleyeceğini belirtti.

Cohn Bendit, AB'ye güvendiğini, Türkiye'nin 2014 yılında AB'ye girebileceğini, o zamana kadar çok değişiklikler ve gelişmeler olacağını, Türk katılımının barış ve katkı getireceğini söyleyerek, ''Umarım çocuklarımız, Türkiye'nin de içinde olduğu bir AB'de yaşarlar'' dedi.

Sol Birlik Grubu adına konuşan Francis Wurtz, Türkiye'nin katılımından yana olduklarını bildirerek, AB'nin geleceğini laiklik, hoşgörü ve kültür temelinde gördüklerini anlattı. Wurtz, Kıbrıs, sözde Ermeni soykırımı gibi sorunların çözülmesi gerektiğini istediklerini de söyledi.

''Komisyon Türkiye'nin hazır olduğunu söylüyor, ama AB hazır değil'' diyen AB karşıtlarından Danimarkalı Jens-Peter Bonde, Türkiye'nin katılımı halinde, AB bünyesinde çok güçlü ve etkili olacağını anlatarak, bu katılıma karşı görüşler savundu ve Parlamento'da oluşturdukları grubun Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tavır aldığını belirtti.

Avrupa Uluslar Grubu adına konuşan İrlandalı Brian Crowley, ''10 yıl önce Türkiye'nin bugünkü aşamaya gelebileceğini kim söyleyebilirdi'' diyerek, ''Türk katılımının yarın gerçekleşmeyeceğini, müzakerelerin somut bir sonuca açık olması ve tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini'' ifade etti.

''Komisyon, Avrupalı olmayan bir ülkeye yeşil ışık yakarak AB değerlerini terk ediyor'' diyen Belçikalı aşırı sağcı Philip Claeys, Türkiye karşıtı görüşler öne sürdü.

Avrupa Parlamentosu-TBMM Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AB Komisyonu kararını kutlayarak, Türk iş gücünün serbest dolaşımının geçici değil, kalıcı bir şekilde engellenmesine yönelik öneriyle Komisyon'un ''çok ileri gittiğini'' söyledi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sekiz maddelik tavsiye
 İşadamı şikayet edince Ankara 'alın' emri verdi
 Gül'den son uyarılar
 'Fransız dostlarımız bizi anlamalıdır'
 Prodi: Türkiye'ye özel bir şart yok
 'Şart' yerine 'görüşme formalitesi' ifadesi
 'Avrupa Birliği Anadolu olmadan düşünülemez'
 İslam'ın dışındayım de milyarlarca markı cebine at
 Serdar Turgut yoğun bakımdan çıkartıldı
 Öldürülen mühendise 'Dürüstlük Ödülü'
 Yerli El Kaide davası avukatına uzaklaştırma
 Bir tren kazası daha
ERDAL ŞAFAK
Şark Ekspresi'nin hareket günü
Yine böyle ekimin ilk...
ÖMER ÇELİK
Türkiye'nin siyasi katsayısı
Dünyanın bir "kırılma...
UMUR TALU
Kısa tarih
Ankara Antlaşması'ndan bu yana 41...
ERGUN BABAHAN
Özel koşul olmamalı
Türkiye, Avrupa Birliği'nin...
Terörün yeni adı: Zerkalı Adam
Kod adı, doğduğu Zerka kasabasından geliyor: Zerkavi... Sanıldığı...
"Pişmanlık" operasyonu
ABD Samarra'da, İsrail ise Filistin'de sert operasyon düzenliyor.
Bahtı Kara Kartal
Bahtı Kara Kartal
Siyah-beyazlı temsilcimiz, UEFA Kupası kura çekiminde 5 torbanın da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.